118

<- Back | Index | Next ->

118.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Hylke Roodenburg: Ik dacht eerst de Nieuwe Markt, maar aangezien de foto is genomen vanaf de spoordijk moet dit de Spoorbrugstraat zijn. Die is al in de jaren '70 verdwenen: alle huizen zijn gesloopt en nu staat hier dat enorme gele gedrocht, dat met z'n rug naar de aankomende treinreizigers is gekeerd. De foto komt denk ik uit ongeveer 1970, te zien aan alle antennes en de herstelde St.Stevenskerk.

Reactie 2:

Rob Essers: Als het de Spoorbrugstraat is, moet de foto een aantal jaren eerder genomen zijn. Op 11 mei 1966 heeft de gemeenteraad het raadsbesluit d.d. 6 juni 1891 voor wat betreft de naam Spoorbrugstraat ingetrokken.

Reactie 3:

Eddy Waltman: ik denk eerder dat deze foto is genomen vanaf het Kronenburgerpark met de Parkweg op de voorgrond.

 

Reactie 4:

Wim Vegt, 08-09-2014: lijkt mij inderdaad de Spoorbrugstraat, links van de Stevenskerk is de meeltoren van de boerenbond in de Bottelstraat te zien.
Reactie 5:

Frans Raafs, 29-04-2015: Deze foto lijkt mij genomen vanaf de Stieltjesstraat (voor de school), je ziet links achter de huizen de bomen van het Kronenburgerpark. Dit is zeker niet de Parkweg, daar woonde ik tegenover het Rondeel. De Parkweg liep ook schuiner naar links richting de Nieuwe Markt. Ik houd het op de Stieltjesstraat.
Reactie 6:

Rene Klomp, 30-04-2015: Dit is echt de Spoorbrugstraat. De foto is ook als zodanig te vinden in de beeldbank van het gemeentearchief. Maar belangrijker nog is dat de panden ook op een andere foto van de Spoorbrugstraat duidelijk te herkennen zijn. Let bijvoorbeeld op de vier rechthoekige kelderramen en andere karakteristieke gevelelementen in onderstaande foto:


Spoorbrugstraat in de richting van de Spoorbrug, 1955
Bron: beeldbank RAN F32896

Op het pand met de vrouw in de deuropening is huisnummer 4 af te lezen. Als de foto in 1955 is gemaakt woonde hier volgens het adresboek van 1955 ene P. Hendriks, zadelmaker.
Reactie 7:

Rob Essers, 30-04-2015: In de fotocollectie van het Regionaal Archief Nijmegen zit dezelfde foto (zie beeldbank RAN F66591) uit 1965 die vanaf de spoordijk gemaakt is door Wim K. Steffen. In de beschrijving staat de naam Spoorbrugstraat. Naast een van de voordeuren zit een bordje met huisnummer 4.

De voordeuren van Spoorbrugstraat 4 en 3 zitten op de foto naast elkaar. Volgens het adresboek uit 1963 woonde K.A. Kirkenier op nummer 3 en W.G. Laan op nummer 4. Uit het adresboek van 1966 blijkt dat de panden inmiddels zijn gesloopt. K.A. Kirkenier is verhuisd naar de Drakensteinstraat 11 (bouwjaar 1965) en W.G. Laan naar IJsselstraat 25.
Reactie 8:

Frans van Laanen, 01-05-2015: Dit is de Spoorbrugstraat. Aan de linkerkant liep de defensiedijk, parallel met de spoordijk vanaf de Spoorbrugstraat schuin omhoog naar de spoorbrug. Of hij daadwerkelijk van de defensie was weet ik niet, maar zo werd hij genoemd. Er stond voor de oprit een groot hek.

Ik ben wel eens bij de zadelmaker geweest. Die had gewoon een achterkamer (slaapkamer) als werkplaats, hij ging op de fiets de boer op voor handel.
Een zoon van hem was ook zadelmaker, die woonde in de Jan Luikenstraat, met boven een slaapkamertje als werkplaats ingericht. Die zoon had 2 zonen Flip en Henk (dus 2 kleinzonen van de zadelmaker uit de Spoorbrugstraat).

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: