120

<- Back | Index | Next ->

120.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Dick Bertens: De eerste dame rechts op de foto (naast de haard) vertoont grote gelijkenis met een voormalig familielid die naaister was. Combinerend zou ik derhalve gokken op: confectieatelier Bendien, Groenestraat Nijmegen ter hoogte van Van Dungen en de Nijmeegse Verffabriek (destijds). De foto zou dan rond 1965 genomen moeten zijn. Zelf werkte ik toen aan de overkant van voornoemde 
bedrijven bij Garage- en Taxibedrijf Knoop.

Reactie 2:

Loek Busser: - Almelo (11-11-1936) , oud bewoner van de Richard Holstraat 3 ( 1937 t/m 1963)
Aangezien ik zelf voor de periode die de Hr. Bertens noemde (1965) jaren werkzaam was bij Bendien aan Groenestraat en ik noch de ruimte, noch een van de personen herken, lijkt het me onwaarschijnlijk dat de foto in genoemd bedrijf is genomen.
Gezien de aanwezigheid van de kachel (haard) doet het mij denken aan een kleiner atelier (misschien in een woonhuis) , aangezien een beetje bedrijf in die tijd al centrale verwarming had.

Reactie 3:

Eddy Waltman: natuurlijk is dit een huisatelier... ik denk dat het een vereniging betreft die Carnavalskleding aan het maken is... hoe dan ook het is in elk geval geen Bendien maar een huiskamer.

Reactie 4:

Theo Binnendijk: geen carnavalskleding, maar regenjassen met een gestreepte binnenvoering. Welk atelier hield zich specifiek bezig met regenjassen?

Reactie 5:

Hans van den Berg: Als Theo Binnendijk met zijn suggestie, dat het op deze foto om regenjassen gaat, gelijk heeft - en volgens mij heeft hij dat - zou het kunnen gaan om het bedrijf 'DE KIEVIT', Regenkledingateliers, St. Hubertusstraat 4, Nijmegen.

Reactie 6:

Ton Vermeulen: Deze foto is gemaakt bij DON op de Weurtseweg, tegenover Jan Linders.
De vrouw aan de middelste tafel die voorop zit is Rietvan Leth Rennes. DON maakte vroeger herenkleding aan de Weurtseweg en de verkoop daarvan was in een hoekpand op de Oranjesingel.
Dit was in de begin jaren 50.

Reactie 7:

N. Borger, 17-11-2009: Dit is zeker Bendien niet. Ik heb er zelf gewerkt vanaf 1957 tot 1970. In die tijd werden er herenpantalons gemaakt onder het merk Oxford.

 

Reactie 8:

Trudy Schippers, 25-07-2014: Mijn moeder (nu bijna 90, meisjesnaam Dientje van Haren) heeft rond 1950 gewerkt als controleuse bij atelier de Kieviet waar regenjassen werden gemaakt. Maar dat atelier was in Mill gevestigd.
Reactie 9:

Johnny Meuleman, 26-07-2014: Naaiateliers had je destijds wel meer, mijn moeder heeft begin jaren 60 bij Bendien gewerkt, is later naar DON gegaan op de Weurtseweg (dat weet ik nog), en toen die stopte naar een atelier met de naam Otten op de Ziekerstraat (niet zichtbaar vanaf de straat) aan de kant waar Tilders zat, je moest tussen 2 houten deuren door naar achteren toe. Lijkt mij dat je toen wel meerdere van die achteraf ateliertjes had.
Bij de "Kievit" haalden wij als kind restanten van de binnenvoering uit de containers (het zogenaamde "bont"), en daar werd thuis mutsen van gemaakt "a la Thunderbirds".
Reactie 10:

Eddy Waltman, 26-07-2014: De foto heb ik gedownload zodat ik hem kon vergroten,aan het personeel te zien is dit inderdaad een 'achterafje' in een achterkamer denkelijk, Otten lijkt mij de juiste plaats te zijn. DON op de Weurtseweg was een nieuwbouw en ruimer zonder houten vloer. Bendien was ook ruimer en de Kieviet ken ik alleen van naam.
Reactie 11:

Johnny Meuleman, 27-07-2014: Hoi Eddy, Otten is het niet, ik ging vaak genoeg vanuit school (Stieltjesstraat) naar de Ziekerstraat, wachten tot mijn moeder klaar was met werken, en dan achterop de fiets naar huis. In mijn beleving was het veel ruimer van opzet (ca de helft van DON en die was ruim) maar de lichtinval van boven was veel meer. Ik wilde alleen maar aangeven dat er toen meer ateliertjes waren dan wij denken, totdat iemand deze foto ziet die meer weet en dan zijn we eruit.
Reactie 12:

Eddy Waltman, 30-07-2014: Hallo Johnny, jij kunt Otten dus beter dan ik, maar ik ken dat atelier ook niet mijn zussen hebben wel bij DON gewerkt, was vlakbij dus dat liepen ze in 3 minuten. Voor de rest moeten we inderdaad afwachten tot iemand het juiste antwoord heeft.
Reactie 13:

Redactie, 04-08-2014: We vonden een advertentie van de Kievit in de Gelderlander van 18 oktober 1956, met ingezonden reacties op 23 en 25 oktober (klik op een afbeelding voor een vergroting).

Reactie 13:

Trudy Schippers, 04-08-2014: Ik heb mijn moeder gesproken en ze herkende het logo direct. Ze vertelde dat dit logo in de voering van de regenjassen werd genaaid.

Van een atelier in Nijmegen wist ze niet, maar wel dat er twee directeuren waren, de heer (de) Kievit en de heer (van) Rijbroek. De heer (de) Kievit kwam uit Nijmegen. Aan (de) Kievit heeft ze geen herinneringen, ze vermoedt dat hij het atelier in Nijmegen runde, maar wel aan de heer (van) Rijbroek die de baas was in Mill. Er was in Mill verder een cheffin (ene Annie).

Blijkbaar stond er een behoorlijke druk op de productie want ze vertelde dat de naaisters (coupeuses) veel olie gebruikten om hun machines te smeren zodat ze lekker snel gingen, maar dat dat ten koste ging van de kwaliteit want er kwamen partijen regenjassen terug omdat er olievlekken in zaten.

De ruimte in Mill was enigszins groter dan de ruimte op de foto, maar alle coupeuses zaten wel bij elkaar in dezelfde ruimte. In Mill was er daarnaast nog een ruimte voor de controleuses, een voorraadruimte en een kantoorruimte.

Ze heeft helaas geen foto’s.
Reactie 14:

Boy van Pelt, 05-08-2014: De Familie naam was Kievits en deze Familie woonde vooraan op de Groesbeekseweg. Rechts, nog voor de Pontanusstraat. Mevr. Kievits was een klein deftig vrouwtje, die op zijn tijd haar mondje hevig kon roeren. De familie was echt wel eigenaar van het bedrijf, de zoon heeft het later (1962-63) overgenomen. Zoals het wel vaker gebeurde wat vader in dertig jaar opbouwde hielp de zoon in 5 jaar naar de fillistijnen. Heb menig maal met mevrouw aan de stoks gehad als wij op de Hubertusstraat gerolschaatst hadden en daarna met de meisjes van het atelier gingen klooien en vervelen. Dan was mevrouw er opeens. (Dit zal 1956 geweest zijn.)

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: