151

<- Back | Index | Next ->

151.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Adrie Bos: Dit huis staat op de 2e Oude Heselaan. Het gedeelte van de 2e Oude Heselaan, dat overloopt in de Schependomlaan.

Reactie 2:

Wim van Maassen: Dit huis staat op de hoek van de Emmalaan en Tweede OudeHeselaan, de architect van dit huis is volgens mij Oscar Leeuw.

Reactie 3:

Theo van Kraaij: Dit is het woonhuis Tweede Oude Heselaan 522 (hoek Emmalaan). Dit pand staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Voor beschrijving zie het monumentenregister van Nijmegen te vinden op www.nijmegen.nl

Reactie 4:

Chris de Reus: Ik kan alleen maar bevestigen wat mijn voorgangers reeds vermeldden: 2e Oude Heselaan nr. 522. De foto is gemaakt net na de oplevering in 1903. De man met pijp bij de deur zou volgens de huidige bewoner de architect Oscar Leeuw zelf zijn. Hij ook is de architect van met name het Concertgebouw De Vereening, en nog  legio andere fraaie Nijmeegse gebouwen. De andere man op de foto zou de opdrachtgever zijn. Rond het huis staat nog een mooi smeedijzeren hekwerk dat eveneens de status van gemeentelijk monument heeft en als zodanig momenteel wordt hersteld. Het dateert eveneens van de begintijd maar is nog niet zichtbaar op de historische foto. Uit mijn eigen herinnering weet ik dat, waarschijnlijk in de zomer van 1943, pal voor dit huis midden op de weg en
op klaarlichte dag een Duitse jager met motorpech is neergestort. Ik zag het vallen nadat kort daarvoor een van de beide vliegers als een dwarrelend blad naar beneden kwam en te pletter sloeg op het emplacement nabij de Tollensstraat, en de andere vlieger veilig landde aan zijn parachute ter plekke van waar nu ongeveer de winkels zijn van Albert Hein en Aldi aan de Molenweg. Ik meen dat daarbij op de Oude Heselaan een meisje is verongelukt en enkele gewonden zijn gevallen.
Hieronder een impressie van oud en nieuw. 

Reactie 5:

Ernst Berends: Leuk de foto te zien van het huis waarin je al sinds 1966 woont. 
Heb de hele historie ervan uitgezocht, en dat al jaren geleden naar het Archief en Bouw & wonen gestuurd, hierbij nogmaals wat gegevens bijgevoegd. De villa''s op Tweede Oude Heselaan 522 en Emmalaan 10 zijn in 1903 tegelijk gebouwd, de bouwvergunning is aangevraagd op een formulier ( dd 29/12/1902) waarop men spreekt over Villa 1 en Villa 2. Beide villa's zijnontworpen door de bekende architect Oscar Leeuw. De aanvrager destijds was Hr M.C. Verdonck (fruitteler).

Heb onlangs bijgaand plattegrondje eens gemaakt van "Villapark Hees", gegevens uit oude beschrijving van het Schependom.

Reactie 6:

Hans Nillesen: Dit huis staat op de hoek van de Emmalaan en de tweede Oude Heeselaan

 


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: