191

<- Back | Index | Next ->

191.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Annie Wendlandt/Vermeulen (USA): Wat, leuk om de foto te zien, waar onze family een paar jaar heeft gewoont. Vlak na de oorlog. Distributie kantoor was de beneden verdieping. Mijn Vader, Herman Vermeulen werkte in die tijd op het Distributie kantoor. Myn Broers, Willy en Frans en ik, Annie, konden zwemmen recht voor de deur. Maar toen ik een keer in een Helm trapte en mijn voet er bijna niet uit kon krijgen, had ik genoeg van de waal in te gaan. Wij verhuisde van daar uit naar een familie pand, een cafe' in Wijchen. en van daar uit in 1950 naar Amerika.

Wij kunnen nog net een stukje van het raam zien. Mijn Broer, Frans Vermeulen, stuurden deze foto, helaas staat hij er niet bij. Threes en Herman , Annie en Willy Vermeulen. Ik denk dat het ongeveer 1946 ,47, zijn geweest. Voor die tijd woonde wij op de Tooropstraat. Het Distributie kantoor, waar stamkaarten werden geschreven. Had ik, nog mee geholpen, al was ik pas 13 of 14 jaar. Met de fiets naar al de omliggende gemeente huizen, voor de bevolkings namen en aderessen. en weet niet meer hoe ze die bonnen noemde ,voor etenswaren en zo voort. Weet niet veel van het gebouw, hoe oud of wat. De laaste visite naar Nederland, zagen wij dat het nu vernieuwd is met flats. Het lag aan de waal niet ver van de brug. Vroeger kwam daar de pond aan tussen Lent en Nijmegen Een Hotel stond er naast, het gebouw hoewel dat was toen nog vernielt van de oorlog.Onder aan de dijk, als we naar boven liepen naar de dijk was daar het cafe' van de Family Jacobs. Wat, zo ,als ik hoorde nog bedreven wordt bij de Family.. Meeste van onze woning ruimte was aan de top verdieping, en zoon mooi uitzicht op Nijmegen en de twee bruggen. Zal dat nooit vergeten. Jammer dat ik niet meer kan herrinere, Maar Family Jacobs, zal meer weten. Wij kijken altijd met veel plezier naar Noviomagus. De foto's zijn schitterend., die op de webside staan. Ons Family verhaal heeft U ook onder Emigranten staan. Groeten ook van Mijn Broer Frans en zijn Family en Annie en Roger Wendlandt

Reactie 2:

Kees Hakvoort: Dit gebouw werd in jaren twintig aan de Lentse Veerdam gebouwd, je liep er recht tegenop als je aan de Lentse kant van de pont Zeldenrust afstapte. Het vormde met het naastgelegen fameuze Hotel Lent het imposante aanzicht van de noordelijke Waaloever, ‘Veur Lent’. Er was het kantoor gevestigd van de N.V. Internationale Bagger- Scheepvaart en Handelmaatschappij. Ook werd vanuit dit gebouw de directie gevoerd van de bouw van de Waalbrug tussen 1932 en 1936.
En ja, dan komt de oorlog, de oorlog, altijd weer de oorlog... Na de mislukte geallieerde Rijnoversteek, operatie ‘Market Garden’ werd de streek frontgebied, er werd langdurig en verschrikkelijk gevochten. De toch al zwaar getroffen Nijmeegse binnenstad lag maandenlang onder moordend granaatvuur. Vrouwen, kinderen en ouden van dagen werden op last van de bezetter uit de Betuwe en Lent geëvacueerd, zij vonden een veilig onderkomen in het zuidelijke deel van Brabant en de streken rondom Mechelen en Geraardsbergen in de Belgische Kempen. Alleen jonge mannen bleven achter, het land tussen Rijn en Waal werd dan ook ‘het Manneneiland’ genoemd.
Zo goed en kwaad als het ging bewaakten zij onder levensgevaarlijke omstandigheden have en goed. De enige vrouwen die in het oorlogsgebied achterbleven waren de zusters Franciscanessen van het klooster Huize St. Jozef in Lent. Daar, in deze ‘burcht van naastenliefde’ vonden de mannen beschutting, voedsel en onderdak. 
Hun moed en inzet kon echter niet voorkomen, dat na de bevrijding in grote delen van Lent en de dorpen in de omgeving geen steen meer op de andere stond. Het grote kantoorgebouw en Hotel Lent, dat wonderlijk genoeg eveneens vrijwel onbeschadigd was, werden ontruimd om dienst te doen als opvang van de evacues die bij terugkeer hun huis totaal verwoest hadden aantroffen en dakloos waren. Grote vertrekken en kamers werden afgeschot en zo opgedeeld in piepkleine geïmproviseerde woonruimtes. De benedenverdieping van het kantoorgebouw werd in gebruik genomen als noodschool voor de jongens van meester J. van Megen. In beide gebouwen werden tot diep in de jaren vijftig - meest jonge gezinnen gehuisvest. Ik ben er geboren.
Na de opening van de nieuwe jongensschool aan de Steltsestraat werd de benedenverdieping van het kantoorgebouw in gebruik genomen als koekjesfabriek. In de laatste helft van de jaren tachtig kwam het pand leeg te staan, het werd gekraakt en raakte evenals Hotel Lent in verval. In 1988 en 1989 werden beide gebouwen gesloopt om plaats te maken voor moderne, maar karakterloze appartementencomplexen.

Reactie 3:

Wim en Mijntje de Haan: In de jaren twintig gebouwd voor de Naamloze vennootschap internationale bagger-,scheepvaart- en handelmaatschappij. Directeur:J.L.P.van Hasselt. Meer over deze ondernemer en het gebouw in het boekje De ongekroonde koning van Veur Lent J.L.P.van Hasselt 1891-1962 door Herman Jansen.
Tussen de twee dragers die links en rechts op het dak stonden was een metalen hekwerk met daarop in grote letters:
N.V.INTERNATIONALE BAGGER
SCHEEPVAART EN HANDEL MY
Op de dragers waren afbeeldingen van een schip en een baggermolen geplaatst. Dit is op deze foto van na de oorlog verdwenen. Ik ben in het bezit van een foto (febr.. 1942) met de hiervoor vermelde tekst. Voor het gebouw de toenmalige boekhouder dhr J.F. Segers.
De reactie uit USA van Annie Vermeulen vind ik erg leuk. Ik herinner mij twee knappe dochters van die familie.
Tijdens de operatie Market Garden en ook daarna (Duits luchtaanvallen op de brug) werd dit bouwwerk beschadigd. In de literatuur kan men op meer plaatsen foto's van het gebouw vinden O.a. in Het manneneiland door Hen Bollen en Herman Jansen (Pag..162) en Als Sterren van de hemel door Norbert de Groot (pag. 191).
Persoonlijke herinnering: In juli 1945 ging dhr. Segers de situatie opnemen . Er was veel meubilair verdwenen en de administratie was onder de vloer gedumpt. Ik heb hem toen geholpen door de onder de vloer aangetroffen ordners, losse bescheiden en andere spullen aan te geven door een gat in de vloer.

Reactie 4:

Martien Schenkels: Het kantoorgebouw van Internationale Bagger- Scheepvaart- en Handelmij. N.V. van J. van Hasselt Sr. Gebouwd in 1921/22 door de Rotterdamse architect Oskam die sterk onder invloed stond van de bekende architect Dudok. Jan van Hasselt Sr. had in 1919 genoemde N.V. opgericht. Na het overlijden van zijn vader P. van Hasselt uit Nijmeegse zette hij diens grindhandel door onder de naam Nieuwe Nijmeegse Grindhandel Lent. Verder nam hij een noodlijdende scheepswerf in Hulhuizen over die hij weer tot bloei bracht. Op die scheepswerf werd zijn luxe woonboot 'Prince van Orangien' gebouwd waarin hij na de oorlog woonde nadat die woonark naar de Vechtstreek was gesleept. Na de oorlog kwam het pand in handen van het z.g. beheersinstituut. Er gebeurde van alles in het gebouw. (zie voorgaande reacties.) In 1989 werd het gebouw gesloopt. (Zie voor uitgebreide gegevens Atlas Lent lang vervlogen tijd nr. 6 "Tussen Waalkade en Oud Lent
ligt Veur Lent." Zie ook afb. 21 op de site Lent)

Reactie 5:

Hardy Damen: In het begin van de vijftiger jaren was (een deel van...) de bovenverdieping gehuurd door de hr.W.Berns. Op de begane grond was het bedrijf "Berns en Berns" gevestigd, dat hij samen met mijn oom A. Berns voerde. Zij handelden in bakkerijgrondstoffen. Later verhuisde het bedrijf naar de Daalseweg.

Reactie 6:

Theo Berns: In 1950 werd dit pand door mijn vader W.Berns aangekocht van J.v Hasselt, vervolgens een grote opknapbeurt met interne verbouwing, zodat er voor 3 gezinnen woonruimte beschikbaar kwam met eigen voordeur. Op de begane grond was kantoorruimte maar had erg veel geleden door oorlog, militaire inkwartiering, en daarna noodopvang, distributiekantoor, school.. Na een opknapbeurt werd dit ondergedeelte verhuurd door mijn vader aan Strik-Pauwen die er koekjes in gingen bakken in 1960 werd hier mee gestopt. Daarna werd deze ruimte benut voor opslag bakkerij-machines en reparatie. In 1976 overleed mijn vader W.Berns en werd het pand verkocht aan Bos, kort daarna werd het gekraakt en begon een groot verval van het pand, in 1988 sloop.

Reactie 7:

Marc Stenssen: ik heb hier een foto gescanned uit het boek als "sterren van de hemel" van Norbert A de Groot. Op blz. 191 staat deze foto met bijschrift. Heel duidelijk is te zien dat op het dak inderdaad het bord Internationale bagger-scheepvaart en handelsmaatschappij heeft gestaan en dat het gebouw aan de waal heeft gestaan gezien de spoorbrug. Deze foto is uit 1944-45. De getoonde foto is wellicht van een later tijdstip ? De tekst bij de foto geeft uitleg, hoe accuraat het is weet ik niet.

Reactie 8:

Eddie Lap: Koekjesfabriek was kraakpand. Ik herinner mij het pand uit de tijd dat het gekraakt was.
Van begin jaren tachtig tot 1988 woonden er krakers in. Toen de gemeente het pand wilde laten ontruimen bleek de deurwaarder een verkeerde datum op de papieren te hebben gezet., waardoor de krakers juridisch gezien nog een jaar mochten blijven. Onder grote hilariteit moest de deurwaarder samen met de chef van politie afdruipen. Dit heeft nog de landelijke pers en het NOS-journaal gehaald. Uiteindelijk heeft Burgemeester Galama 's middags alsnog de politie (illegaal) het pand laten ontruimen.

Reactie 9:

Wil van Dijk-Westveer: Op zoek naar mijn Roots kwam ik de naam N.V. Internationale Bagger Scheepvaart en Handel Maatschappij tegen, met het hoofdkantoor in Nijmegen en een bijkantoor op de Veerhaven 15 te Rotterdam. Het telexadres van deze Maatschappij was Dranaco. Aangezien mijn vader schipper is geweest op de Dranaco 6 in de 20er jaren van de vorige eeuw, vraag ik mij af of iemand weet of deze maatschappij inderdaad schepen had, zowel op de Rijn als de Scheldevaart, met deze naam. Verder zou ik graag vernemen of iemand weet onder welke naam deze maatschappij momenteel opereert, of dat die nog bestaat. Ik kijk met verwachting uit naar de eventuele reacties.

Reactie 10:

Eddie Lap, 20-11-2008: Ik ontdekte nog wat unieke foto's van de ontruiming in september 1988 van het pand van de oude koekjesfabriek 'De Veerdam' te Lent.
Ze horen bij mijn reactie die gaat over de illegale ontruiming destijds.
Op de bovenste foto zie je de deurwaarder en de politie en de NOS-camera beneden staan, en de krakers boven uit de raampjes hangen.

Reactie 11:

J.C.Looijen, 15-12-2009: Wij, m'n ouders en ik (9 jaar) woonden in 1941 in de woning boven het café Waalzicht, aan de Oosterhoutsedijk 17. Beneden woonde het echtpaar Van Giessen, die beheerde een fietsenstalling. Vanaf ons platte dak had je uitzicht op de Waal en de brug, nog zonder brugdek. (Zie bijlage foto)

Mijn vader werkte als smid-bankwerker in een drijvende werkplaats, de Hollandsdiep, bij Van der Hoeven voor de aanleg van een nieuwe weg dwars door de Betuwe. Deze lag aan de Bemmelsedijk, halverwege de brug en de Vossenpels. 
Was bevriend met een zoon van Jacobs, het café t.o. de Veerdijk. Wij hadden gehoord dat de eigenaar iets te maken had met de N.S.B. Wij dus op een middag rondom dat gebouw liedjes gezongen, die niet getuigden van sympathie voor deze club. Thuisgekomen kregen we op ons kop, straks wordt je opgepakt, wegwezen jullie. We hebben het ook nooit meer gedaan. Iets heel anders. In september van dat jaar heeft een paar dagen een vriend van m'n ouders bij ons gelogeerd, gekleed in het uniform van een officier der S.S. Dit was echter zijn vermomming, hij was, zo bleek later, lid van de Binnelandse strijdkrachten te zijn. Kort daarna verhuisden we naar de pastorie van de hervormde kerk aan de Kleidijk. Daar hebben we gewoond tot aan apr.1943. 
Nu ben ik bezig met het schrijven van een boekje over het leven van m'n ouders. Hiervoor ben ik op zoek naar foto's, o.a. van deze pastorie. Ik heb er een gezien, maar dan is het 1944/45. Gesneuvelde Poolse soldaten liggen nu hier begaven in de tuin.

 

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.