227

<- Back | Index | Next ->

227.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Rien Vermeulen: Op Uw site terecht komende, kwam ik onder de rubriek "zoekplaatjes, het archief vraagt" een foto tegen met mijn grootvader er op. Het gaat om foto 227 waarop een aantal personen te zien zijn, vermoedelijk van een biljart vereniging. Mijn grootvader had een café genaamd Savoy en zat op de hoek van de Lange Hezelstraat en Nieuwe Markt (bij de Hezelpoort). Vermoedelijk is de foto gemaakt in het café "Moeke Linders" aan de Koninginnelaan. Op de foto is Moeke te zien staande links en haar twee broers, naast haar en zittend voor haar. Mijn grootvader, is de persoon zittend, tweede van rechts, achter een glas bier. Het café van mijn grootvader was een belangrijk punt en wachtgelegenheid voor bus en stoomtram naar Maas en Waal. Tevens was er elke week de veemarkt en er werd in het café door de veehandelaren flink handje klap gedaan om het over de prijs eens te worden. Na het overlijden is het café verkocht aan de Hr. Verkerk. De bovenverdieping van het café is later afgebrand en weer later is het hele huizenblok grenzend aan het café, onteigend en is er de papierfabriek van, ik dacht aan Verschuur (??) gekomen.

Reactie 2:

Rens Bons: In de reactie van R. Vermeulen wordt gesproken over de papierfabriek aan de Nieuwe Markt. De juiste naam van deze fabriek luidde: Schuller en Co Nijmeegsche Papierfabriek N.V.

Reactie 3:

J. Verkerk jr.: Mijn vader heeft Savoy gerund van 1953 tot oktober 1966. Vanaf 1966 is het verhuurd geweest en het is in 1968 totaal afgebrand. Daarna is het project verkocht door mijn vader. Het cafe was bij vele Nijmegenaren en mensen uit Maas en Waal bekend. Met de Nijmeegse kermis en met de 4-daagse was er altijd levende muziek. Diverse musici die later bekend zijn geworden in Nederland hebben bij ons hun eerste schreden op het muziek-pad gezet.
Karl Schrieble met zijn Schneewalz en Theo Diepenbrock, Siska Peters en Huub Janssen de latere Gekke Drummer van de Dutch Swing College Band, en Andres van het duo Sandra en Andres speelde met zijn band als bassist in de jaren zestig de tent al plat.
Het was een prachtige tijd waar veel oud Nijmegenaren met plezier aan terug zullen denken.
Het cafe had een biljart-club een carnavals-club en een reis-club waar vele klanten plezier aan hebben beleefd. Veel mensen uit die tijd zijn reeds overleden, zo ook mijn moeder Corry Verkerk. Mijn vader leeft nog in goede gezondheid.

Reactie 4:

Arjen W. Kuiken: Helaas moet ik de vorige schrijvers teleurstellen. Op de foto staan leden van de biljartclub van het Nijmeegs Mannenkoor. De foto is genomen in café Pijnappel aan de Ziekerstraat in oktober 1940. Te zien zijn o.a. Janus van Duuren (zittend, 4de van links), Van Boven Sr. (staande, 2de van links) en Theo Van Berkel (staande 3de van links).

 

Het volgende verhaal hoort bij de foto:

 

De Duitse schending van de Nederlandse neutraliteit op 10 mei en de daaropvolgende in alle opzichten desastreuze bezetting bood het 80 leden tellende Nijmeegs Mannenkoor weinig toekomstperspectief. In 1940 trad de zangvereniging slechts tweemaal op. Het nieuwe jaar gaf de laatste optredens van Nijmeegs Mannenkoor te zien. Op 22 november 1941 achtte de Duitse bezetter de tijd gekomen voor de oprichting van de Nederlandse Cultuurkamer. Deze maatregel bracht vele op cultureel gebied werkzame Nederlanders in de problemen. Zo ook het Nijmeegs Mannenkoor. Zij werden verplicht zich uiterlijk 1 april 1942 aan te melden bij het Muziekgilde. Het oudste koor van Nijmegen trok zijn consequenties. De voorzitter riep de leden bij elkaar in de voormalige repetitieruimte, de achterzaal van café Pijnappel aan de Ziekerstraat. De vereniging werd ontbonden tot er betere tijden aan zouden breken

Hierna viel het doek over het openbare leven van de zangvereniging. Het geld werd van de bank gehaald, de vlag en het vaandel gingen naar secretaris Van Boven, en de diploma's, oorkonden etc. kwamen bij bestuurslid Van Berkel terecht. Ondanks de opheffing verloren de leden de onderlinge band niet. Zij bleven elkaar treffen op de woensdagavond, hetzij als biljartclub, hetzij als rookclub. Speciaal voor de laatste groep had Van Berkel een 30-tal pijpen besteld. Tijdens de pauzes van deze bijeenkomsten in café Pijnappel schaarden de aanwezigen zich rond de tafel en hieven onder belangstelling van de overige bezoekers, soms waren dit nieuwsgierige Wehrmacht-officieren, de liederen van weleer aan.

De bevrijding van Nijmegen door de Geallieerden (september 1944) was de eerste stap op weg naar het "weer uit zijn as herrijzen" van Nijmeegs Mannenkoor. Café Union in de Molenstraat vormde op 25 maart 1945 het decor voor de eerste ledenbijeenkomst sinds drie jaar.

 

Opmerking: Theo Van Berkel (1900 - 1985) is een oom van A.W. Kuiken 

 

Tekst gedeeltelijk overgenomen uit:

www.nijmeegsmannenkoor.nl/contenido/geschiedenis/ges_muze-068-88.htm

 


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: