03-Carolus-PICT0269.jpg

<- Back | Index | Next ->

03-Carolus-PICT0269.jpg

Bioscoop Carolus heeft al sinds haar bestaan een fraaie neon-verlichting. De layout van de bioscoopnaam heeft sinds het ontstaan wel een verandering ondergaan, getuige de foto die onze gastredacteur J. van Lith in 1955 maakte (zie hieronder). De naam-neon is helaas vervangen door een moderne lichtreclame en ook de twee masten zijn verdwenen.

Carolus theater (Bron: www.bioscoopgeschiedenis.nl)

Het Carolus Theater, welke gelegen is aan het Plein 1944, is de oudste en nog steeds draaiende bioscoop van Nijmegen. Oudste in de zin van dat alle andere theaters, zoals Luxor/Studio, Centrum, etc. reeds gesloten zijn. Het Carolus Theater werd in 1955 officieel geopend als onderdeel van de Nederlandsche Bioscoop Trust NV, een firma die tot de Tuschinski groep behoorde. In 1999 werd het theater verkocht aan Jogchems Theaters die het twee zalen tellende bioscooptheater tot op heden nog steeds exploiteert. 

De bioscoop was gebouwd als solo theater waarbij gebruik werd gemaakt van moderne, nieuwe materialen als beton, staal en glas. Qua vormgeving was het theater een kopie van het Cinema Palace theater in Groningen (eveneens in beheer van de Nederlandsche Bioscoop Trust NV welke ook begin jaren ’50 werd gemoderniseerd). Omdat de bioscoop een onderdeel van het Tuschinski concern was vertoonde het ook hoofdzakelijk films van het “huis-filmverhuurkantoor” NOVA/Nederlandfilm waardoor Carolus vele kassuccessen heeft kunnen vertonen: van “Irma la Douce” tot aan de James Bond films. 
Evenals zovele bioscopen werd het theater in de tachtiger jaren van de vorige eeuw opgedeeld in twee zalen: zaal 1 kreeg 436 zitplaatsen en in zaal 2 werden 133 stoelen geplaatst.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: