05-Centrum-PICT0007.jpg

<- Back | Index | Next ->

05-Centrum-PICT0007.jpg

Tot in 2005 kon u genieten van de prachtige uitstraling van het Centrum Theater aan de Houtstraat. Helaas heeft het haar deuren gesloten en wordt er nagedacht over een andere bestemming van het bioscoopcomplex. De kans is groot dat tzt de neonreclame van het gebouw zal verdwijnen, helaas...

Centrum Theater (Bron: www.bioscoopgeschiedenis.nl)

(....) Halverwege de jaren vijftig kwamen er 3 bioscopen nieuwe bioscopen bij: het Carolus Theater (1955), het Luxor Theater (1955 tot 1986) en het nieuwe Scala Theater (1958 tot 1999). In 1960 werden er nog twee bioscopen geopend: het Luxor Theater kreeg er een tweede zaal bij, het Studio Theater, en in de Houtstraat opende het Centrum Theater haar deuren. 

Met name Carolus, Luxor en Centrum werden de bioscopen van Nijmegen. Bijna alle drie waren gelegen rond het Plein ’44 en werden druk bezocht. Het waren grote bioscopen die plaats boden aan 800 tot 900 bezoekers. Met name aan het Centrum Theater koesteren de Nijmegenaren warme herinneringen. Niet alleen vanwege de nostalgische sfeer die in het theater was blijven hangen maar ook vanwege het goede filmgeluid in het theater. In de negentiger jaren werd het theater opgedeeld in twee zalen met ruimte voor 662 bezoekers. (Bron NVB infocentrum). Met name tijdens de vertoning van `Titanic` waren de zalen regelmatig uitverkocht. 

Hoewel het al een tijdje slecht ging met het theater kwam de sluiting toch nog vrij onverwacht. Directeur en mede eigenaar Peter van der Mars schrijft de neergang van het theater toe aan diverse factoren: de komst van de euro, de plattere portemonnee van de bezoekers, het illegaal downloaden van actuele films en de slechte bereikbaarheid van de binnenstad met de auto. Het faillissement van het theater werd aangevraagd door de twee zussen van Van der Mars. Zij zagen de toekomst van de bioscoop al langere tijd somber in en wilden er van af. (Bron De Gelderlander). 
De laatste films die in het Centrum theater vertoond werden waren `The 40 Year Old Virgin´ en `Four Brothers´. Op 23 oktober 2005 werd het theater definitief gesloten. (...)


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: