08-Biessels-PICT0031

<- Back | Index | Next ->

08-Biessels-PICT0031.jpg

Aan de gevel van Grote Markt 42, precies op de hoek met de Grotestraat, hangt al vele tientallen jaren een reusachtige vulpen. De vulpen werd in 1927 aan het gebouw bevestigd nadat dit in 1924 werd betrokken door kantoorboekhandel Theo Biessels. De boekhandel sloot rond het jaar 1990. Het café dat er vervolgens voor in de plaats kwam, draagt nog steeds de naam van de vroegere boekhandel. Ook de grote vulpen en het gedeeltelijk bewaard gebleven interieur houden de herinnering aan de vroegere winkel levend. Op dit moment, 2008, brandt de neon helaas niet, maar getuige een van de onderstaande foto's deed hij dat in 2004 nog wel. Voor informatie over de geschiedenis van De Vulpenhoek Biessels kunt u de de TV-special van TV Nijmegen uit 1992 bekijken via onderstaande link.

De Vulpenhoek Biessels, deel 1, deel 2. Omroep Nijmegen 1992

Meer over Theo en de familie Biessels is te lezen bij Kolenhandel P.J. Biessels.
Reactie 1:

Rob Essers, 18-11-2016: "De vulpen werd aan het gebouw bevestigd toen dit in 1924 werd betrokken door kantoorboekhandel Theo Biessels."
Waarop is dit gegeven gebaseerd? In de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant van 1 juni 1927 stond het volgende bericht:
Een zeer bijzondere reclame.
Er is de laatste jaren een voortdurende climax waar te nemen in de handelsreclame. Iets heel bijzonders in dit opzicht is thans te zien bij Theo Biessels' Kantoorboekhandel op de Markt, waar op den hoek een metalen vulpenhouder geplaatst is van reusachtige afmeting langs de volle gevellengte. Het is wel een ingrijpende verandering in ons stadsbeeld op de Groote Markt. De lengte van de vulpen is bijna 10 Meter en toch in juiste verhouding met de gevelafmeting, waarom het dan ook werd goedgekeurd door de Schoonheidscommissie. Het is, naar de heer Biessels ons mededeelde, de grootste vulpen van Nederland, een navolging van „The Pen Corner” aan het Watermanhuis in Londen en een kijkje dan ook wel waard.

Hieruit maak ik op dat de vulpen pas in mei 1927 is aangebracht.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: