De ‘Stottergevel’ aan de Lange Hezelstraat:

Vanaf 1897 tot aan de verhuizing naar de Voorstadslaan in 1992 stonden de kantoren en de drukkerij van dagblad De Gelderlander ingeklemd tussen de Hessenberg, de Jodenberg, het klooster aan de Doddendaal en het voormalige katholieke weeshuis aan de Kroonstraat. Kortom: midden in de binnenstad. De hoofdingang was aan de Lange Hezelstraat 21, op de hoek met de Hessenberg. Het in expressionistische stijl gebouwde pand uit 1924 van Charles M.F.H. Estourgie had een open benedenverdieping waaraan tegen de muren de krant kon worden uitgestald.
In het midden van de jaren ’60 werd dit gedeelte van het chaotisch ogende complex grondig vernieuwd. De stijlvolle ingang maakte plaats voor een lager bouwwerk met opnieuw een open benedenverdieping. De blinde voorgevel van de bovenverdieping werd verlevendigd door een kunstwerk van de bekende Amsterdamse typograaf Dick Dooijes. In groene natuursteenblokken graveerde hij vier keer ‘DE GELDERLANDER’, waarbij op elke regel de tekst anders is afgebroken.
Na het vertrek van de Gelderlander bleef de zogenoemde ‘stottergevel’ ruim 15 jaar troosteloos staan en in het kader van de bouw van een nieuw woon- en winkelcomplex aan de Hessenberg verdween de tekst in 2008 tijdelijk uit het straatbeeld. Tijdelijk, want het is de bedoeling dat het kunstwerk terugkeert in de nieuwbouw. Pikant detail is dat tijdens de nieuwbouw bleek dat de nieuwe gevel 70 cm te kort was om het kunstwerk in zijn oorspronkelijke staat te herplaatsen.

 

DSC00829.jpg DSC04935.JPG DSC04936.JPG PICT1032.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: