Heyendaalseweg45

Heyendaalseweg 45

Eerste steen

DE EERSTE STEEN GELEGD
DOOR
ANNA MARIA JACOMINA
.... BOOMSMA
..............

De NSV aan de Heyendaalseweg:

De Nijmeegsche Schoolvereeniging (NSV) kwam in 1906 voort uit het vermaarde ‘Instituut voor Jongeheeren’, een dure privéschool die eind 19de eeuw was opgericht door G. Wegerif. De school voor neutraal lager onderwijs en uitgebreid lager onderwijs (ULO) was gevestigd in een villa op de hoek van de St. Canisiussingel en de Van der Brugghenstraat. Na jaren van financiële zorgen lukte het na de Eerste Wereldoorlog om flink te groeien, maar daardoor werd de statige villa aan de rand van het centrum al snel te klein.
In 1931 verhuisde de NSV naar een splinternieuw schoolgebouw op een binnenterrein aan de toenmalige Driehuizerweg – nu de Heyendaalseweg. Het V-vormige gebouw met twaalf lokalen en een gymnastiekzaal aan de achterzijde was een ontwerp van de Nijmeegse architect Willem Hoffmann, die eerder had meegewerkt aan de bouw van het Willemskwartier en het Waterkwartier. Kenmerkend aan de buitenzijde zijn de grote, horizontaal gelede vensters en het hoge, ver overstekende dak met dakruiter. De kleurstelling van het interieur was ten tijde van de ingebruikname erg vernieuwend: blauwgroen en rood voerden de boventoon.
Nadat de NSV in 1957 was verhuisd naar de Lamastraat werd het pand betrokken door de technische faculteit van de Hogeschool Nijmegen. Tegenwoordig huisvest het gebouw de St. Jorisschool voor VMBO.

Klik hier voor een mooie klassenfoto vóór dit schoolgebouw


(Bron: Gemeentelijk Bouwarchief)

terug

Reactie 1:

Rob Essers, 06-09-2009: Op de laatste regel staat waarschijnlijk 4 FEBRUARI 1931. Volgens mij staan er geen andere namen op de steen.

De eerste steen is gelegd door Anna Maria Jacomina Boomsma (Delft 13 juli 1922 - Leidschendam 22 januari 2001), die 4 januari 1951 in Apeldoorn trouwde met Cornelis Frans van Holten. Zij woonde in 1931 in Nijmegen.

Haar vader was Reinder Boomsma (Schagen 19 juni 1879 - Neuengamme 26 mei 1943), officier in het Nederlandse leger, die o.a. garnizoenscommandant in Nijmegen is geweest en zijn jonge jaren bij Sparta heeft gevoetbald; zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Rein_Boomsma.

Majoor (later kolonel) R. Boomsma was voorzitter van het bestuur van de Nijmeegsche Schoolvereeniging. De school werd officieel geopend op 5 september 1931.

Reactie 2:

Dick Bertens, 07-09-2009: Ik deed in 1960 eindexamen MULO en toen was de school aan de (destijds) Driehuizerweg o.l.v. de heer Betlem nog volop in bedrijf. De verhuizing moet dus later plaats hebben gevonden.

Reactie 3:

Herman ter Stege, 24-09-2009: Hierbij enkele foto's uit de tijd dat mijn broers, zusters en ik (zes in getal) de Nijmeegse Schoolvereeniging aan de Driehuizerweg (thans Heijendaalseweg) bezochten.


Planten van boom op schoolplein nieuwbouw NSV 1930


Opening NSV 18-9-1931


NSV 14-7-1939 MULO 3
1. Marie Jansen, 2. Jo ter Stege (mijn oudste broer), 3. meester Nieuwenhuizen, 4. Sjaak Wielsma, 5. Jo Hein, 6. Dick van Haalen, 7. meester Van Ginkel, 8. Mini Speyers, 9. Willy Schouten, 10. Sietske Jager, 11. Ernst Ham, 12. Aleida Reijst, 13. Gerard de Witte, 14. Kees Kooiman, 15. Gonnie Gijp


NSV 6e klas [1930] Tonnie in Berg en Bos, Apeldoorn
Deze foto is genomen tijdens een schoolreisje naar Berg en Bos te Apeldoorn. Op de foto o.a. meester Span (staand 2e van links) en meester Bakkien (staand 3e van rechts).


NSV-klas van Ton
Ton(nie) ter Stege 2e rij, eerste van rechts.

Reactie 4:

Dick Bertens, 04-09-2010: Deze foto van de leraren is gemaakt in de periode dat ik de NSV (4-jarige MULO) aan de Driehuizerweg bezocht (1955-1960). De namen van de figuren 1, 6 en 9 zijn mij helaas ontschoten. Iemand anders misschien? Met excuus voor de onjuiste spelling van de namen.
#2: Dhr. Sonnenberg, gymnastiek en Vitesseman uit Arnhem, gaf je zo maar tien bladzijden Frans strafwerk als hij de pest in had. En dat had hij nogal eens als Vitesse verloren had #3: Dhr. Lammers, Lambiek in de volksmond, 'ramen open want het stinkt hier', Handelsrekenen en Boekhouden #4: Dhr. Demon, Duits en kon aardig gitaartokkelen, ook een Ernemmer, kreeg vaak een rood hoofd als hij NatHis gaf #5: Mej. Houwen, Nederlands #7: Dhr. Betlem, Frans en aardrijkskunde, directeur met een kort lontje en losse handjes #8: Dhr. Lutjeveld, wiskunde en rolde daarbij de een na de andere zware Van Nelle van de weduwe #10: Dhr. Meester, Engels en geschiedenis, deed aan atletiek bij Quick Nijmegen destijds aan de Hazenkampseweg #11: Dhr. Kasteel, onderdirecteur, eveneens Handelsrekenen en Boekhouden, was elke leerling te slim af als hij / zij de boel probeerde te flessen, een reuze geschikte kerel.

Reactie 5:

Ruud List, 22-10-2010: Per toeval kwam ik op deze pagina terecht. Onderaan deze pagina staat nog een persoon met een onbekende naam, nr. 6. Ter eventuele aanvulling, volgens mij is dat mevrouw den Hartog of Hartog, bijgenaamd Lorre, inmiddels al jaren geleden overleden.

Reactie 6:

Rinske de Boer, 31-10-2010: De foto van de NSV van de leraren rond '60 . Nr 1 heer van de(n) Burg, die ik nu tot mijn spijt, het leven nogal zuur heb gemaakt. Nr 6 is inderdaad mevrouw den Hartog en nr 9 de heer Meijlink (tekenleraar)

Reactie 7:

Rene Martens, 28-04-2018: De geschiedenis van alle NSV scholen is terug te vinden op: www.genealogie-rene-martens.nl onder 110 jaar NSV.
Tevens vind je daar alle klassenfoto's met namen van de leerlingen.
Reactie 8:

Ruud List, 25-06-2018: Van mevr. Houwe kregen wij Frans, van den Hartog biologie en Engels, van Demon scheikunde, leerkrachten waren multifunctioneel toen ;-)
Reactie 9:

Rene Martens, 01-01-2019: Er is een nieuwe website voor de NSV Nijmeegse Schoolvereniging.
Sinds overdracht van het archief van Piet Lemmers is er nu ook een boek uitgebracht van ca 500 pagina's: Het Grote NSV Geschiedenis Boek (Instituut Wegerif 1888-1908, NSV 1908-2000).
Auteur René Martens, na 10 jaar NSV onderzoek.
Dinsdag 29 januari 2019 14:00 worden de eerste exemplaren uitgereikt aan burgemeester Hubert Bruls en oud-leerling en docent Jan Boekhoorn. Locatie: In de Kazerne - Groesbeekseweg Nijmegen. Iedereen is van harte welkom. Wil je komen dan graag even een berichtje naar: ramhgoc@gmail.com

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: