Herinneringen Bombardement

Ik zag alleen maar vuur en zwarte rookwolken

Ingezonden op 11-03-09 door Henk van Hest

 

Het Bombardement

Mijn hele leven lang ben ik deze dag nooit vergeten!

Het was een echte winterdag, met helder vriezend weer. De hele ochtend al waren er vliegtuigen
in de lucht, er was al diverse keren luchtalarm geweest! Ik moest als 8 jarige 'smiddags naar school
in de Hertogstraat, mijn eigen school was gevorderd door de Duitsers, deze bevond zich in de Koninginnelaan. Ik woonde aan de Nieuwe Nonnendaalseweg. Eindelijk werd het veiligsignaal gegeven, mijn moeder zei dat ik nu kon gaan. Ik toog welgemoed op weg. Mijn route was Nieuwe Nonnendaalseweg, spoorwegviaducten over, langs de Graafseweg, naar beneden kijkend of er geen stoomtrein aankwam, want ik ging als kind graag in een stoomwolk staan, ging ik verder langs de Graafseweg richting Arend Noorduijnstraat. Ik was hier nauwelijks aangekomen of het luchtalarm ging weer, het onveilig signaal! Mij was geleerd een schuilplaats op te zoeken.
Mijn eerste gedachte was, lekker niet naar school, maar de sirene was nog aan het loeien toen mijn blik werd getrokken naar een formatie, heel laag vliegende bommenwerpers. Ik zag ze boven de huizen van de Vondelstraat! Plotseling zag dat ik dat de bommenwerpers, een stel zwarte dingetjes lieten vallen! Als kind vond ik dit heel interessant, totdat er plotseling daverende ontploffingen klonken!
Deze ontploften voor mij achter de huizen van de Vondelstraat.
Er gebeurde van alles om mij heen, schreeuwen, mensen die op straat vielen. Ik was niet echt bang meer verbaasd, wat gebeurd hier nu? Ik zag mensen, ik was als kind alleen, die een groentewinkel binnen gingen dus ik ging daar ook naar binnen! Plotseling zag ik de etalageruit uiteen barsten, op een gegeven moment hielden de explosies op.
Het veilig signaal, is volgens mij nooit gegeven. Ik keek als kind langs de Graafseweg richting stad en ik zag alleen maar vuur en zwarte rookwolken, ook richting station hetzelfde. Ik besloot me om te keren en richting huiswaarts te gaan. 

Thuis aangekomen, was mijn moeder en mijn zus thuis, vier andere broers en zussen waren aan het werk. Ze waren over Nijmegen verdeeld, het werd een spannende middag, maar iedereen kwam ongeschonden thuis. De stad heeft zover als ik me dat kan herinneren, de hele avond nog gebrand, vanuit mijn slaapkamer kon ik het vuur zien branden!

Dit was mijn herinnering als kind van 8 jaar, ik ben het nooit vergeten!

Henk van Hest,


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: