Herinneringen Bombardement

 Ik zat tegenover een oudere jongen...

Ingezonden op 26-03-09 door Nick Lambrechtsen

 

Ik heb uw website bezocht en zie dat u nog steeds bijdragen verzoekt over het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944.

Op dat moment woonden wij op Kerkstraat 14, Hees bij Nijmegen. 
Ik heb dat bombardement op het nauwste nippertje overleefd. Gedurende het eerste luchtalarm liet ik mijn schooltas achter in een slagerswinkel vlakbij de "Nieuwe Hezelpoort", dus bij dat pleintje waar tramlijn 3 begon. Toen het weer veilig werd geblazen, weer in de tram naar de Krayenhofflaan. Ik zat tegenover een oudere jongen [Antoon Ponten, zie p. 459 van "De Pijn die blijft" van Bart Janssen] die in de slagerswinkel van Brinkhoff is gevlucht en daarbij omkwam. Als ik mijn schooltas niet achtergelaten had, was ik waarschijnlijk met hem dezelfde winkel ingegaan en omgekomen. 

Maar ik wou mijn schooltas ophalen en trok me niets aan van de vallende bommen totdat ik teruglopende langs de "Eerste Oude Heselaan" naar binnengesleurd werd in een laswerkplaats waar we "veilig" tussen de acyteleenflessen lagen. De werkplaats van golfplaatijzer rammelde enorm. Toen het allemaal over was, ging ik weer op stap naar mijn schooltas. Ik zag toen de hemelshoge vlammen in de Lange Hezelstraat, en herinnerde me een verhaal van hoe paarden een vuur IN-lopen, en dan met man en macht tegengehouden moeten worden. Die aantrekkingskracht kon ik ook voelen, maar weerstond het!!

Liep toen terug naar huis via de Voorstadslaan- nu Schependomlaan - zodat mijn moeder me pas op het laatste moment tegenkwam op het Kerkpad en dus in een behoorlijke paniek was, omdat ze al heel wat afgefietst had. Mijn jongste zusje was op dezelfde tram en zij overleefde het ook. Gelukkig vond mijn moeder haar heel wat sneller.

Dr Nick Lambrechtsen
Wellington 
Nieuw Zeeland


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: