Het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944

Op 22 februari 1944, rond half twee in de middag, werd Nijmegen opgeschrikt door een bombardement, uitgevoerd door Amerikaanse bommenwerpers. Nooit in haar 2000 jaar lange historie was de stad zo getroffen als toen. Vrijwel de gehele binnenstad veranderde in enkele ogenblikken in een ruďne. Zo’n 800 mensen vonden hierbij de dood. Hoe de ramp precies heeft kunnen gebeuren, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk vormde het spoorweg­emplacement nabij het station een gelegenheidsdoel voor de Amerikaanse piloten, die op terugreis waren van een mislukte missie naar de vliegtuigfabrieken in het Duitse Gotha. Door een verkeerde inschatting van de eerste bommenwerper zouden de bommen het stadscentrum hebben getroffen, waarna volgende bommenwerpers de binnenstad als doel hadden geďnterpreteerd.

 

Op deze pagina willen we iedereen graag de ruimte geven om herinneringen aan het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 te delen met de website-bezoekers van Noviomagus.nl. Op deze manier hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan het collectief geheugen van onze stad. De nieuwste inzending staat bovenaan.

Vertel óók uw verhaal.

Brieven kunt u sturen naar: Stichting Noviomagus.nl, van Trieststraat 19, 6512 CW Nijmegen

Uw email kunt u sturen naar herinnering@noviomagus.nl

 

Inzendingen

Annie     door Victor Ritschie

Fietsenrek     door Diny van Eldik-Evers

Nog een slachtoffer bombardement Nijmegen     door Maria Vitters

Bombardement     door Margreet van Loon-de Valk

22-02-44     door Olga de Vos

David Coenraad Kleine     door Harry de Swart

Gedicht    door Dorus van der Linden

Gedicht   door Cees de Vos

Theo en Wiesje   door Illya Jongeneel

Wie is de baby in dit verhaal?... door Ed Bremer

Ik werd onthaald als de verloren zoon....door Wim van Uden

Ik was 11 jaar...door A.J. Walraeven

Nooit vergeten!  door Ria van Eldonk-Kersten

Het hele bombardement duurde 20 ŕ 30 seconden  door C. L. M. Lambrechtsen van Ritthem

Ik zat tegenover een oudere ongen  door Nick Lambrechtsen

Hij was later dagen aan het huilen, zoveel ellende had hij gezien...  door H.J. Blankenaauw

Met lood in de schoenen ging ik terug naar de meisjes... door G. Hoogveld

Ik zag alleen maar vuur en zwarte rookwolken  door Henk van Hest

Allen werden tegen de grond gesmakt  door Wim Ahsmann

Opa, Opa  door Nel v Eck-Henderiks

Kronenburgersingel - Herinnering, door Jeroen G.J. van Lith

Briefwisseling tussen vader en zoon Meijers n.a.v. 22-02-44  door Ronny Meijers

We hebben daar mensen naar beneden zie springen  door H.W.C. Hoogveld

...terug gevonden in het Albertinum  door John Zuure

Wat ik zag was vreselijk  door Tineke Beukering-Toussaint

Het zeer zit nog te diep  door C.J. van der List

Schuilen bij Graafseweg 6, 8, 10  door Wim Benda

Mijn moeders verhaal  door André Schuijffel

Die aanblik zal ik nooit vergeten  door Mevr.Fleuren van Kalken

Mijn vader hield de handen voor mijn ogen...  door Marianne Fest-Hofman

"Het was te erg"  door Tineke Kleppe

A bad day in a big week  door mr. F.M. Jaeger

Klasgenoot Henri van der Grinten  door Herman ter Stege

Gedicht  door Dorus van der Linden

Fons Rutten  door Sjaak Rutten

Reactie 1:

Marjolein Loermans, 29-08-2015: I just spoke with my father who is 96 years old and lived on the Barbarossastraat in Nijmegen during WWII.
I asked him about information on the bombardement of Nijmegen. He mentioned it was on Feb 22, 1942 at 1 pm. He was at the Post Office near the van Welderenstraat to drop off a parcel of clothes for his brother who was at the front. He never went home after the bombs fell. He helped pull people from the ruins and assisted where needed. He was also drafted by the Tech. Nothilfe to pull bodies from the ruins for two days. He mentioned pulling a damp jacket out of the rubble and it still had an arm in it. He had the grim task of finding his cousin Ria Giepmans and her 4 children in the Houtstraat where the family owned a shoe business. Ria managed to pull the youngest child from his crib and he survived. Unfortunately, rescue workers could not reach her in time and she passed away. My Dad believes that the Americans bommed Nijmegen by mistake as they thought they were over Germany.
These memories are very hard on my Dad - even after all this time. There was a lottery on the draft of soldiers in Holland. Two of his brothers ended up going to war and he was left to look after family. He has many stories that I cannot all remember. I asked him if he would share them and he said he was probably the only one left that was actually there during this time that was at an age to remember things correctly. I can put you in touch with him and you can try hook up and spend some time to record. He is a very spry and healthy 96 year old.
Reactie 2:

Joop ten Thije, 01-12-2015: Een herinnering als de dag van gisteren.
Ik was op dat moment van ons huis aan de Oude Heesschelaan 456 (zo werd dat toen gespeld) op weg naar school en ging een van de jongens van Brinkhoff aan de Krayenhofflaan ophalen, ik denk dat het Sjef was. Toen zag ik opeens vanaf een van de bommenwerpers een bom op mij afkomen en wilde het boerderijtje van Kloosterman invluchten doch te laat. De bom veegde een dame van haar fiets en werd getroffen, ik werd door de luchtdruk tegen de muur gesmeten maar was verder niet gewond. Toen ik weer thuis kwam vond ik tussen de bladen van mijn boeken in de boekentas overal zand.
Gelukkig was ik niet een paar minuten eerder vertrokken want van de familie Brinkhoff bleef er niemand over die op dat moment thuis was.
Vr.Gr.JOOP

Redactie: Dag Joop, hartelijk dank voor je verhaal.
Waar stond die boerderij van Kloosterman? En had je op dat moment in de gaten dat de slagerij getroffen was?
Joop: De boerderij van Kloosterman was ook aan de Oude Heselaan 2 minuten van ons huis aan de andere zijde van de straat. Het was een dubbelhuis, de andere zijde was een melkhandel. Op dat moment wist ik nog niet dat de slagerij Brinkhoff en bakker de Bie aan de Kraayenhoflaan getroffen waren, dat vond ik later uit. Tussen ons, ik heb nog nog steeds last van Tinnitus vanwege de hoge luchtdruk van de bom maar had veel erger kunnen zijn of er niet meer er zijn.
Vr.Gr.JOOP
Reactie 3:

Wil Gipman, 24-02-2016: 22 Februari 2016 was de Herdenking van het Bombardement op Nijmegen. Een foto- en filmverslag: Spaces van wil.
Reactie 4:

Henk Peters, 31-05-2016: Twee beelden van het bombardement die ik niet kwijt raak:
Tijdens die gedenkwaardige 22 februari 1944 was ik met de klas in de Van Schevichavenstraat tegenover het toenmalige postkantoor. Toen de eerste bommen vielen trok onze leraar ons achter een muurtje en zei: "laten we maar bidden." Maar wat mij altijd is bijgebleven is de enorme grijze stofwolk die uit de Ziekerstraat kwam.
Een tweeling bij ons in de straat (Willemsweg) werd vermist. De vader is wel twintig keer naar de veiling gelopen omdat daar de informatie bleek binnen te komen. Ieder keer als hij terugkwam leek hij kleiner te zijn geworden en hij schudde steeds nee. Als je wat ouder bent realiseer je je pas wat die man heeft doorgemaakt.
Reactie 5:

Henk Termeer, 02-06-2016: Volgens de opgave van www.oorlogsdodennijmegen.nl na selectie op Willemsweg en daarna op 22 en 23 februari 1944, moet het hier gaan om een van deze gezinnen:
-fam. Frank-Verhoekx, Willemsweg 103: dochter Tineke van acht kwam om, dochter Riekie heeft het overleefd;
-fam. Könning, Willemsweg 206: zoon Gerard 17 jaar kwam om;
-fam. Peereboom, Willemsweg 172: zoon Piet van 15 jaar kwam om.
Reactie 6:

Eve Howe, 30-06-2016: Mei moeder's verjaardag, van Welderen straat 31, 2 uur s'midaags bomded our straat. Susje Ankie Mom houden vast van de playpen. ik kon haar handjes niet freigh maken Gelukkig ! 5 minutes eerder en we warren net benede toen de puin een groot gat inde huis. Sorry, that is 3rde Klass Dutch. We moved to the States when I was 9 in 1950.
Reactie 7:

Dorus van der Linden, 02-07-2016: Bij het bombardement van Nijmegen, 22 februari 1944, was ik 2 jaar oud. Mijn ouders waren met mijn 1 jaar oudere broer een dag met de trein naar Amsterdam, naar een tante non die daar woonde. Ik was thuis in de van Spaenstraat met het dienstmeisje. Omdat "de kat van honk was" had ons dienstmeisje haar vriend uitgenodigd. Op de terugreis hoorden mijn ouders van het bombardement. De trein ging niet verder dan de Waal-spoorbrug. Vandaar zijn mijn ouders lopend over het spoor naar Nijmegen gegaan om mij, huilend in de van Spaenstraat (gespaard!) in de armen te drukken. Het dienstmeisje wist van niets en was zich van geen bombardement bewust geweest. Om ons heen (Groesbeekseweg/Guyotstraat) etc waren verschillende inslagen geweest. Ik zeg nog wel eens tegen mijn jongere broers en zus: Ik heb het bombardement van Nijmegen wel meegemaakt! Voor mij was het geen drama, voor anderen een verschrikking!
(zie ook: gedicht 22 februari)
Reactie 8:

Albert Cloosterman, 03-07-2016: In 1944 zat ik in de tweede klas van de St. Jozef school aan de Bijleveldsingel en toen gebeurde het dat op de ochtend van dinsdag 22 februari Nijmegen door de geallieerden werd gebombardeerd. We hadden een juffrouw als onderwijzeres en die gaf het bevel om onder de banken te kruipen. De paniek was groot en ik heb toen de benen genomen en ben via de wedren en het Volksbelang naar de Daalseweg gerend. Halverwege bij het kerkhof kwam ik mijnheer Welling (onze overbuurman) tegen die bij de luchtbescherming was en mij achter op zijn fiets verder naar huis heeft gebracht.
De hele binnenstad lag plat en er zijn toen minstens 800 mensen omgekomen. Overbuurman Vergeer is bij het station omgekomen.
Oma Cloosterman had een café in de Bloemerstraat, dat ze samen met haar dochter, tante Bets, runde. Ook het café van Oma Cloosterman werd getroffen en totaal verwoest. Wonder boven wonder hebben oma en tante Bets het overleefd en kwamen s' avonds totaal berooid op de Dommer van Poldersveldtweg aan. Aan hun kleding hing een enorm vieze brandlucht.
Reactie 9:

Truus Verhagen-Rutten, 05-03-2018: Wij woonden in de de Ruyterstraat, waar mijn ouders een melkzaak hadden. Ik ben geboren in 1937.
Toen op 22 februari 1944 Nijmegen werd gebombardeerd, werden de doden van het Station Nijmegen bij Dobbelman binnengebracht. Wij hadden vanuit de winkel toen precies zicht op de twee ingangen die er waren, een ingang aan de Ruyterstraat zijde en de andere ingang die er nog is aan de Graafsedwarsstraat. Die ingang werd toen gebruikt. Nu is er een groot gebouw neergezet op de plaats waar toen het grasveld was en dat op dat moment gebruikt werd. Het staat op mijn netvlies ieder jaar weer. Het was in die tijd zo dat mensen dachten dat de melkboer of de bakker meer konden doen en ik herinner me dat buurtgenoten bij ons in de winkel kwamen met hun angsten. Een buurmeisje dat in de van Heemskerkstraat 8 woonde is bij het station omgekomen en ik zie nog de moeder van haar bij ons binnenkomen.
Reactie 10:

Ton Stuart, 11-05-2018: Ik ben geboren in 1952 en woonde op de Muntweg. Zat op school op de 3e Walstraat. Ik heb als kind de benedenstad nog in puin zien liggen. De laatste herstelwerkzaamheden aan de Stevenskerk zien gebeuren. Dat heeft als kleine jongen veel indruk op me gemaakt. Als ik nu beelden uit Syrië zie van die uitgebombardeerde steden moet ik nog altijd terugdenken aan mijn jeugd, en zie ik het leed voor me wat ook de mensen uit Nijmegen hebben moeten ondergaan. Oorlog is iets vreselijks. Heb medelijden met de mensen die ook zoiets hebben ondervonden en nu bescherming bij ons zoeken.
Reactie 11:

José Walboomers, 13-08-2018: Van het bombardement op Nijmegen heb ik persoonlijk geen herinneringen. Ik ben 19 juli 1940 geboren en woonde in Hees.
Ik herinner mij wel, dat ik als jong meisje een lied geleerd en gezongen heb op school, waarvan ik graag de gehele tekst weer zou willen weten.

Het was een mooie dinsdagmiddag
De lucht was helder, de lucht was blauw
Plots klonk ........
Bracht Nijmegen in diepe rouw

De Tommie’s lieten bommen vallen
De sirenes loeiden wild
...........
Van alle kanten werd gegild.

Etc.

Ik zou het op prijs stellen om die tekst weer helemaal compleet te hebben.
Misschien kunt u mij verder helpen?
Vr. dank bij voorbaat,
J. Walboomers-van IJzendoorn, Apeldoorn
Reactie 12:

Jan Remis, 13-08-2018: Op www.geheugenvannederland.nl staat de handgeschreven tekst:
Het Bombardement van Nijmegen
22 Febr. 1944

't Was een mooie Dinsdagmiddag,
de zon scheen helder de lucht was blauw.
Plotseling gromden daar motoren,
lag Nijmegen in diepe rouw.
Tommies lieten bommen vallen,
de sirenen loeiden wild
Allen vluchtten naar de kelders
Van alle kanten werd gegild.
Door de zwaar getroffen wegen
trok 'n hele lange stoet
Vers gedolven massagraven
van een levenslust gemoed
Kijk de stad is zwaar getroffen
Overal is spoedig leed.
Nijmegen is vol ontroering
Ach wat is die oorlog wreed.
Vele kinderen werden wezen
Slachtoffer van 't bomgeweld
Zij die bommen lieten vallen
Waren soms de grootste held.

genoteerd aan [?]
D. Kregting
Gendt.
Juni 1952
Reactie 13:

Redactie, 10-09-2018: Van het lied over het bombardement op Nijmegen maakten we vanmiddag telefonisch deze opname, José Walboomers-van IJzendoorn zingt de eerste twee coupletten:
LiedOverHetBombardementCouplet1en2.mp3
Ze twijfelt er nu aan of ze het leerde op de lagere school. Het was wel in die tijd.
Verder oppert ze dat het lied volgend jaar (75 jaar na het bombardement) bij de herdenking gezongen wordt, misschien door een koor? Tekst en melodie zijn nu beschikbaar.

Wat opvalt aan de tekst is de toeschrijving aan de Tommies, het waren immers Amerikaanse vliegtuigen! Betekent dit dat het lied geschreven is toen dat nog niet bekend was?
Misschien moet die regel dan aangepast worden als het lied een keer uitgevoerd gaat worden.

Wie heeft herinneringen aan het lied?
Reactie 14:

Hans van den Heuvel, 05-01-2019: een verhaal dat mijn vader mij vertelde van net na het bombardement:
Mijn vader Piet van den Heuvel, nu 81 jaar oud, vertelde dat hij als klein jongetje vlak na het bombardement door de puinhopen liep in de binnenstad. Daar vond hij een tas vol met foto's van de gebombardeerde stad. Met deze tas is hij naar huis gelopen. Daar liet hij ze aan zijn vader zien en die zei dat ie met mijn vader mee naar het politiebureau zou lopen om ze daar af te geven.
Bij het bureau aangekomen werd mijn opa uitgescholden voor Communist (wat hij ook was) en weggestuurd, na de foto's overigens wel te hebben aangenomen.
Mijn vader heeft nooit meer iets hierover gehoord.
Telkens als ik nu naar een oude foto kijk met een huis of ander gebouw in puin denk ik bij mezelf zou dit een van de foto's zijn die mijn vader heeft gevonden.
Ik weet, het zal niet meer zijn te achterhalen maar ik had het toch graag geweten.
M.vr.gr. Hans van den Heuvel
Reactie 15:

Gerard Centen, 09-01-2019: Ja, het zijn allemaal nare herinneringen van Nijmegenaren die dat als kind hebben mee gemaakt. Het merendeel was op school of was op weg naar school. Ik ben nu 84 dus op 22 februari 1944 op dinsdagmiddag tussen 12 en 14 uur was ik net 10 jaar en was op weg naar school, vanaf de Wolfskuil naar Marienburg. Alarm en bommenwerpers (die vlogen in 1944 dagelijks over Nijmegen) dat was al gewoon, ze vlogen zo hoog dat was mooi om te zien (overdag), die gooiden hun bommen op Duitsland en dan vlogen ze weer terug LEEG.
Maar op 22 februari 1944 werd hun missie afgebroken en kwamen ze laag vliegend terug en zochten een gelegenheidsdoel, dat werd jammerlijk per vergissing Nijmegen en dat gebeurt allemaal in een oorlog, jonge bemanning die vlogen op bommenwerpers en blij waren als ze hun lading hadden gelost om dan met het nodige geluk terug te vliegen naar Engeland, wachten op de volgende missie.
De Duitsers waren behulpzaam met het helpen van slachtoffers en puinruimen en konden roepen: van je vrienden moet je het maar hebben en daarom die dag 22 februari tussen twaalf en twee werd Nijmegen een hele andere stad door een vergissingsbombardement.
ROT OORLOG
Reactie 16:

Hans van den Heuvel, 11-01-2019: Nou Gerard, ík weet het niet zo net met die vergissing.
Kijk 1 vergissing kan ik me nog voorstellen maar 4 op 1 dag niet, dezelfde dag zijn ook Arnhem, Deventer en Enschede 'per vergissing' gebombardeerd.
Ik weet niet de bedoeling van de Amerikanen maar ik denk dat ze andere bedoelingen voor ogen hadden dan wij denken.
Maar goed, het is niet terug te draaien.
Reactie 17:

Gerard Centen, 13-01-2019: Beste Hans van den Heuvel, je hebt gelijk: die hele rot oorlog is niet terug te draaien. Wat ik wel terug kan draaien is de muziek uit de oorlog, dat was nogal een verschil Duits, Engels of Amerikaans.
De Duitsers kwamen hier met marsmuziek en ik kan mij herinneren dat er door de soldaten altijd werd meegezongen. Dat paste ook bij hun want ze hielden van opschieten, want Adolf Hitler riep alsmaar wir fahren gegen Engeland en dat was toch nog een heel eind. Maar de muziek werd na de nederlaag bij Stalingrad en de voordurende bommen op Duitsland stukken rustiger, met het lied ich hatt einen kameraden dat werd ook meegezongen door droevige Duitse soldaten. En toen werden we in Nijmegen in september 1944 bevrijd door Engelsen en Amerikanen en ook Canadezen en gelijk kregen we ook swingmuziek.
Ik draai nog iedere week het orkest van majoor Glenn Miller het beroemde nummer IN THE MOOD en Bing Crosby met de Andrew sisters PISTOL PACKING MOMA. Ik heb een cd met 50 wartime favourites uit Engeland. Trouwens, alle muziek uit de oorlog en vlak na de oorlog is op internet terug te draaien, maar tot slot het bombardement van de Amerikanen op Nijmegen is niet terug te draaien daar heb je gelijk in, maar een stukje geschiedenis van de muziek in de oorlog kan ik gelukkig wel terugdraaien.
Reactie 18:

Hans van den Heuvel, 15-01-2019: Ja Gerard daar heb je gelijk in, ik kan daar niet over meepraten, ik ben van (ver) na de oorlog (1961).
Hoewel, een van de mooiste Duitstalige liederen vind ik toch wel Lili Marleen wat ook bij de geallieerden populair was hetzij in Engels en gezongen door Vera Lynn, evenals het door haar gezongen "We'll meet again".
Reactie 19:

Thijs Kobossen, 22-02-2019: Ik ben geboren op 8 januari 1938 in Nijmegen. Wij woonden in de oorlogsjaren op de Nieuwe Markt 80 in Nijmegen. De bewuste dag mocht ik van mijn moeder niet naar de kleuterschool, er was alarm. Later op de dag zag ik van het raam van ons bovenhuis de toren van de kerk in elkaar zakken.
Reactie 20:

Diesje Janssen-Holla, 31-05-2019: mijn herinnering is, dat een van mijn zussen mijn Vader voor het eerst heeft zien huilen. 22 februari 1944 wilde mijn Vader naar de winkel gaan in de Zeigelbaan, maar die lag helemaal in puin en in brand, zijn hele hebben en houden in een klap weg. Mijn Ouders H. Holla-Koster hadden een gezin met 13 kinderen.
Vader mocht in de helft van de winkel van de fa. Kooy, opticien in de van Welderenstraat, een eerste start maken met goederen die hij kreeg van verschillende leveranciers, geweldige geste van de Heer Kooy. Wij woonden ook in de van Welderenstraat boven de fotograaf Heer Wijnen.
Reactie 21:

Giovanni Hartogs, 07-09-2020: Een achternicht van me (haar vader was een broer van mijn betovergrootvader), Paulina Hermsen-Hartogs (1908-1944), is ook bij dit bombardement omgekomen. Zij had die dag een afspraak op het stadhuis maar ging van tevoren nog even op bezoek bij haar zus en zwager (fam. Peters-Hartogs) die aan de Oude Stadsgracht woonden. Net toen zij daar de deur uit stapte om naar het stadhuis te gaan vielen de bommen en werd Paulina in de Regulierstraat getroffen. Zij verloor daarbij beide benen maar werd pas 14 dagen later onder het puin gevonden. Toen was ze uiteraard al doodgebloed... Ook was ze ernstig verbrand, ze werd geďdentificeerd aan de hand van haar persoonskaart die ze bij zich droeg.

Ik zou graag willen weten of er nog Nijmegenaren zijn die Paulina gekend hebben en mogelijk meer informatie hebben. Of eventueel haar zussen Antoinette Peters-Hartogs (1902-1981) en Catharina van de Sand-Hartogs (1895-1980) of hun broer Willem Hartogs (1894-1946).
Reactie 22:

Rob Essers, 09-09-2020: @Giovanni Hartogs (reactie 21) - Volgens mij klopt er iets niet in de beschrijving van de gebeurtenissen. Voor de afspraak op het stadhuis moest Paulina Hartogs waarschijnlijk op het adres Lange Nieuwstraat 6 zijn. Dat was de achteringang van het stadhuis in de vleugel die in 1942 is opgeleverd; zie archieffoto's GN11213 (1943) en GN1107 (na 1945).

Haar zus Antoinetta Adriana Hartogs woonde met haar man op het adres Oude Stadsgracht 59. Dat was het derde huis van de hoek met de Houtmarkt. Op dit adres was destijds Café Peters gevestigd. Het pand is bij de bevrijding van Nijmegen in september 1944 verwoest. Wilhelmus Johannes Peters overleed op 1 januari 1945 op 39-jarige leeftijd. Op zijn overlijdensakte nr. 184 d.d. 27 januari 1945 staat als beroep caféhouder vermeld. Op archieffoto F47278 is te zien hoe het pand er in 1915 uitzag.

De afstand van Oude Stadsgracht 59 naar de Lange Nieuwstraat 6 was ongeveer 60 meter. Het is voor mij een raadsel hoe de stoffelijke resten van Paulina veertien dagen later in de Regulierstraat aangetroffen konden worden. Het stadhuis en de Oude Stadsgracht zijn niet getroffen. De Regulierstraat lag niet op de route, maar aan de andere kant van het gebied waar de bommen vielen. Ik heb mijn twijfels bij de identificatie door een bewoner van Regulierstraat 8 op basis van haar persoonskaart.

Overlijdensakte nr. 393 maakt het raadsel nog groter. Zes dagen na het bombardement is aangifte gedaan van haar overlijden. Op 26 februari 1944 heeft Bernhard Gernhard Gerhard Hermsen, "daarvan uit eigen wetenschap kennisdragende", verklaard dat zijn echtgenote "op twee en twintig Februari negentienhonderd vier en veertig te dertien uren dertig minuten in deze gemeente is overleden". Pas op of omstreeks 5 maart 1944 werden de stoffelijke resten gevonden.  
Reactie 23:

Giovanni Hartogs, 13-09-2020: @Rob Essers: Dank u voor de informatie. Ik kom uit Eindhoven en ben niet zo bekend in Nijmegen. Ik zal de informatie in mijn stamboom bij Paulina aanpassen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: