Herinneringen Verzet

Leegsma

Ingezonden op 17-03-2010 door Wim Brock

 

Als kind wist je haast niet waar het in 1940 precies over ging maar later heb ik heel veel boeken gelezen over de oorlog. Opeens las ik in het boek over Nijmegen, daar stond een foto in van iemand die samen met zijn broer als zeventien-, achttienjarige in 1944 als gids werkte voor de Engelse soldaten die Nijmegen binnen trokken. Dat waren de gebroeders Leegsma, ik dacht uit Berg en Dal. 

Ineens kreeg ik een een ingeving; die naam Leegsma wekte bij mij herinneringen op aan mijn dienstijd
in 1952 bij het regiment verbindingstroepen in Ede. Toen ons werd gevraagd of we de Vierdaagse wilde lopen. Met nog een paar Nijmeegse jongens gingen we in training. Wat ik toen nog niet wist was dat onze commandant Lt .Leegsma was. Een geweldige fijne man en sportief.

Ik heb er verschillende foto's van en we hebben er een fijne Vierdaagsetijd mee gehad. In 1953 heb nog een keer gelopen met nog enkele jongens uit mijn tijd. Vele jaren later heb ik in dat boek gelezen dat het dezelfde Leegsma was die als gids voor de Engelse diende. 

Het laatste wat ik van hem hoorde was dat hij lichamelijke problemen had en zou zijn overleden. Ik  heb de foto's vergeleken, toen wist ik het zeker.

Een mooie herinnering uit mijn diensttijd.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: