Herinneringen Verzet

Mel (Melchior) Meijer

Ingezonden op 07-12-2010 door Henny Meijer

 

Het volgende verhaal tekende ik op vlak voor het overlijden van mijn oudste broer Mel (Melchior) Meijer.

"Op zondag 17 september 1944 was ik aan de aandacht van moeder ontsnapt, die mij uitdrukkelijk had verboden om naar buiten te gaan. Doch dat doe je als achtjarige jongen niet als het gerucht de ronde doet dat de Bevrijders zijn geland.
We woonden op de hoek Coehornstraat-Gorisstraat in het bovenhuis (Gorisstraat 68).
Met mijn vriendje liep ik naar de Groesbeekseweg toe en zag rechts dat een vrouw oranje bloemen uitdeelde aan langs lopende soldaten. Ineens werd ik door een (Amerikaanse) soldaat gegrepen en op de grond gegooid en de soldaat viel boven op mij. Zijn "kanon" deed mij pijn doch een geweldige explosie was overweldigend. Ik stond plotseling op mijn benen en zag dat de vrouw van de bloemen dood in de goot lag. Mijn vriendje was gewond aan het hoofd (was blind voor de rest van zijn leven).
We werden in een naburige kelder gebracht en later kwam een dood-ongerustte moeder mij ophalen.

Later bleef ik van mening dat Amerikaanse soldaten een kanon droegen. Dat moet een z.g. Bazooka, een anti-tank wapen, zijn geweest.
De gevel van het huis op de hoek Coehoornstraat-Groesbeelseweg toont de sporen van de reparatie van een groot gat".

Tot zover het verhaal van mijn broer.

Ons gezin werd geevacueerd naar Lithoijen, Brabant en toen we terug kwamen konden we niet meer in ons huis in de Gorisstraat 68 en moesten gaan inwonen in de Voorstadslaan 183. 
(Een granaat was door het dak en door mijn bedje gegaan, een verhaal wat waarschijnlijk mijn nieuwsgierigheid heeft gewekt naar de Oorlogsgeschiedenis, specifiek die van Nijmegen).

Mijn vraag is: wie kent dit verhaal en wie weet de namen van die gedoodde vrouw en van het vriendje dat blind werd door de granaatinslag of andere details? 

Het zou prachtig zijn als de naam van die Amerikaanse soldaat met zijn Bazooka ook bekend werd. Hij heeft duidelijk het leven van mijn broer Mel gered op die gedenkwaardige datum 17 september 1944.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: