Herinneringen Oorlog

Extra voeding, en meer... 1944 tot begin 1945

Ingezonden op 23-05-2011 door Martien Ruikes

 

Na de stilstand van het offensief van de luchtlandingstroepen was het wachten op verdere geallieerde troepen Canadezen als ook de Engelsen eenheden. De luchtlandingstroepen bleven ingegraven op hoogte tachtig tegen de afzetting Heilige Landstichting, het hoofdkwartier bleef op Sionshof nabij de Nebo en Canadezen werden ondergebracht in het voormalige tehuis van ouderen Levensavond. Het kookgedeelte vond plaats in de buitenlucht en bestond uit diverse benzinebranders voorzien van extra luchtcompressie. Het gevolg was dat meerdere kookbakken met veel roet eruitzagen als schoorstenen. Al gauw waren wij maatjes met de koks en als extra hulpjes ondergebracht als poetsers van kookpannen en ketels. Gevolg was dan ook dat we 's avonds als negers zo zwart iedere dag terug naar huis gingen, maar met beloning de diverse blikken met vlees, cornedbeef en groentes, een zeer gewilde aanwinst voor mijn moeder en de gezinnen van de jongens die daar werkten. Alsook werd er handel bedreven in speciale wanten voorzien van konijnenbont. Bij mij thuis hielden wij veel konijnen. Wel veel werk: grasplukken, kettingpollen steken enz. Deze konijnen werden vroeger als extra maaltijden aangebroken bij feestdagen Kerst, Pasen, Pinksteren enz. Maar na het slachten werden de bontvellen van die konijntjes niet gebracht naar de vellenboer maar deze werden gespannen op een groot houten paneel en gelooid in de zon. Mijn moeder zag kans om van oudere kleding wanten te maken en deze aan de buitenzijde te voorzien van konijnenbont. Een betere ruilhandel heb ik nog niet gezien in die tijd! Zeer zeker waren de sigaretten onze meest gewilde objecten. De yanks gebruikten deze wanten zelfs als bokshandschoenen. De Engelse troepen in combinatie met Polen, Schotten en Welshmen waren ondergebracht bij diverse huizen. Zo was in de buurt Haagbeukstraat en Meidoornstraat een reparatiewerkplaats van tanks en amfibievoertuigen welk zelfs hun aggregaten hadden, wat heel welkom was voor ons... toen Nijmegen zonder stroom zat werd ons huis voorzien van energie uit deze werkplaats. Het was dan ook een groot gemis toen het grote offensief tegen het Rijkswald plaats vond. Maanden later zijn er bij mij thuis toch nog Schotten en Engelsen geweest die na hun gevecht in Duitsland ons kwamen bedanken voor de gastvrijheid die zij hadden gekregen.

Martien Ruikes, alias... de Red


Reactie 1:

Mark van Loon, 23-05-2011: op noviomagus.nl staat een stukje over een bokswedstrijd. Kan Martien zich daarvan iets herinneren? En zouden de bokshandschoenen van konijnenbont daarbij gebruikt zijn?

Reactie 2:

Martien Ruikes, 24-05-2011: Helaas heb ik van deze happening (bokswedstrijd op 10 maart 1945) in de Leemkuil (Vermoedelijk was dit het nieuwe leave camp) nooit iets vernomen. Zelf weet ik dat de meeste 'wanten' zijn 'verhandeld' bij de Para troepen 82ste airborne van de Amerikanen. Die waren toen ingegraven achter de hoogte 80 nabij de afzetting van de Heilige Landstichting. Waarbij ik ze zelf heb zien sparren en boksen, misschien om de tijd te verdrijven.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: