Herinneringen Oorlog

Bouw leerling

Ingezonden op 09-01-2012 door J.Th. van de Water

 

Wij hebben al eens copij toegezonden, aangaande het bombardement en de bevrijding in Nijmegen. Als tachtig jarige kunnen wij ook wel vrolijke dingen schrijven, over wat je hoorde en zag.

Einde November 1944, vlak na de bevrijding moest de schade aan huizen snel hersteld worden. Mijn vader (een klein aannemertje), daar moest ik, met een opleiding tot metselaar van een half jaar aan de ambachtschool, mee als hulpje. Personeel was er niet, materialen ook niet. Met 15 jaren oud leerde ik vlug dat vaders wil wet was.

Einde November 1944 eerste klus. Met de handwagen beladen met wat steigermateriaal gingen wij naar de Fagelstraat No 1. Daar was de schoorsteen van het dak geschoten. Omaatje de bewoonster was in haar nopjes dat haar kacheltje weer zou branden. Enthousiast werd ik ontvangen. Ze stelde zich voor en zei: "Zo menneke, kom jij hier metselen? Ik ben mevrouw de Bouff.. Ik heet wel zo, maar ik ben het niet." Dat was een hele opluchting. Het steigertje was zo gebouwd. Maar voor ik het lef had, er op te gaan staan (hoogtevrees) was ik wel een uurtje verder. Dan maar stenen gaan bikken, en zien dat je specie kon maken. Cement was met een bonnetje van Dienst Wederopbouw per zakje af te halen. Maar het gat in de schoorsteen was 's avonds voor gebruik hersteld. Mijn vader had leuk gemetseld en liet het oppermanswerk voor de jongste bediende. Mevrouw de Bouff was in haar nopjes toen er weer rook uit de pijp kwam. Dat was de vuurdoop in de bouw.

Ondanks de atellerie beschietingen vanuit Duitsland, was de schoorsteen weer oke.

Met vriendelijke groeten, J.Th. van de Water, Beverwijk.

Reactie 1:

Redactie, 14-01-2012: Klopt het adres? Fagelstraat 1 is het gebouwtje op het sportveld, zie Google.

Reactie 2:

Sjaak van de Water, 15-01-2012: In dat gebouwtje moesten we de cement bonnen halen. Als dat no 1 is, klopt het met mijn herinneringen niet. Maar het was wel zeker in de Fagelstraat.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: