Herinneringen Oorlog

Pastoor Zegersstraat 24

Ingezonden op 05-01-2016 door Toon Peters

 

Rond de bevrijding van Nijmegen.
Een leuke herinnering aan de Pastoor Zegerstraat 24 door Toon Peters.

Tijdens de aanwezigheid van de Engelse en Canadese militairen, werden we bestookt door de moffen met granaten. Sommige kwamen angstig dicht bij!
Reden waarom mijn vader samen met buurman van Dort overlegde, over, stel je voor, dat zon ding op je huis valt, terwijl we in de kelder schuilden.
Dan zouden we als ratten in de val zitten! Er moest een vluchtweg gevonden worden naar de buren! Dat moest dan onder het huis gebeuren, dwars dr de funderingsmuren.

De beide kelders van huisnummers 24 en 22 zaten onder de gang, daar tussen waren kruipruimtes onder de respectievelijke voorkamers die aan elkaar grensden. Dus werd afgesproken, tussen buurman Jo en mijn vader, elk een gat in de keldermuur richting de buren te hakken. De scheidingsmuur kon dan in nood worden doorbroken. Dat gaf ons een gevoel van veiligheid, als we bij gevaar daar in de kelder zaten. Buurman Jo was sterk genoeg om de laatste barricade te slechten!

Na het einde van de oorlog, begon mijn vader te denken! Wat doen we met dat gat?
Dichtmaken? Nee, zijn mijn broer Piet! We maken daar een extra kelder van!
Maar wat doen we dan met het zand dat daarin lag, dat was zeker een halve meter onder de vloer? Nou zei hij, dan maken we wr een gat, naar achteren toe onder de huiskamer, en scheppen we het zand drheen!
Nou geachte lezers, dat heb ik geweten!!! Omdat ik klein was, hoefde dat gat niet groot te zijn!
Toontje kan daar wel inkruipen, zei mijn vader en het door ons aangevoerde zand kan hij dan naar achteren verplaatsen.
Dat is gebeurd, en ik heb daar menig benauwde uren op mijn buik door het zand gewoeld met de spinraggen op mijn kop! Jonge jonge wat was ik bang in het begin!
Na het ophogen van de funderingsmuren, en het storten van een vloer hadden we een fantastisch grote uitbreiding van de kelder gekregen. Of buurman dat ook heeft gedaan, weet ik niet! Misschien had Jo er geen zin in!
De huidige bewoners van Pastoor Zegerstraat 24 hebben er anders een ruime kelderruimte aan over gehouden!

terug

Reactie 0:

Toon Peters, 05-01-2016: Kelder Pastoor Zegersstraat
Reactie 1:

Johnny Meuleman, 05-01-2016: Elders zwerft er op deze site ook een mooi verhaal, genaamd "Het gat van Binkie". Dat gaat ook over een uitbreiding van een kelder, schitterend geschreven en menig maal keer op keer weer gelezen. Ik lig iedere keer weer in een deuk.

Redactie: dat verhaal van Wim Benda staat hier.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: