11

<- Back | Index | Next ->

11.JPG

Puinhopen rondom de Kerktrappen I:

De afgestompte Sint-Stevenstoren rijst uit boven de steenhopen, die de hellingen van de Hundisburg bedekken. Tussen de lage muurtjes van wat enkele weken eerder nog huizen waren, zijn de Kerktrappen I te zien. Dit smalle straatje vormde de verbinding tussen het Heuveltje (nu Ganzenheuvel) en het Sint Stevenskerkhof. Na de oorlog kreeg de trappenpartij de nieuwe naam 'Zuiderkerktrappen'.

Heaps of rubble around the Kerktrappen I:

The blunted St. Steven's tower rises above the heaps of bricks, which cover the slopes of the Hundisburg. Between low walls of what had been houses a few weeks before, the Kerktrappen I (Church Steps I) can be seen. This narrow alley formed the connection between the Heuveltje (presently Ganzenheuvel) and the Sint Stevenskerkhof (St. Steven's Churchyard). After the war, this set of stairs received the new name 'Zuiderkerktrappen'.

Reactie 1:

Tom Polman, 01-02-2009: Mijne Heren ,
Nog eenmaal , weer , een vertwijfelde poging mbt. het volgende:
Ik ben al min. 10 jaar op zoek naar een foto van mijngeboortehuis Het betreft het toenmalige pand Heuveltje 9 , de slijterij van A.J. van Heck en Co , zeer bekend bij de toenmalige oudere Nijmeegse inwoners . Het pand is op 220244 gebombardeerd en zwaar beschadigd en uiteindelijk in 54 ? geamorfeerd .
Tientallen bronnen heb ik aangeboord , zelfs het Genevermuseum in Schiedam , no joy.
Van het pand in beschadigde staat zijn er wel diverse opnamen , maar daar wordt je niet vrolijk van .
In het boek " de pijn die blijft " wordt gerefereerd aan bewoners , die na het bombardement van 44 de piano uit het raam probeerden te takelen ; dat was mijn vader .
Ik vind het opmerkelijk , dat er van de benedenstad zo weinig fotomateriaal bestaat van voor de oorlog .
Op Uw website staat een afbeelding van de kerktrappen nr. 1 , nu bekend als Zuiderkerktrappen ( behoort het eigenlijk niet west te zijn ? )
Hierop is een plattegrond te zien van het Heuveltje ( gem.besluit 54 weer Ganzenheuvel genoemd ) met de vermelding , dat hier vier huizen stonden .
Dit waren vier winkels , tw. de stoffenwinkel van de fa. Maas , ook bekend als de Ster , kapper Fox , nog een klein winkeltje en de reeds genoemde slijterij/wijnhandel . Het pand stond recht tegenover de drogisterij van Dirk Katje , ook ong. dezelfde vorm en had bovendien drie huisnummers ; hoogstwaarschijnlijk een aan de Ganzenheuvel en twee aan het Heuveltje ( of andersom )

Het gemeentearchief raadplegend , kom ik geen Heuveltje tegen, kortom , zouden U en de Uwen niet iets slims kunnen vinden of bedenken om uit deze impasse te geraken ?

Het slaat nergens op , anders dan dat het emotie is ;ik heb nb. een foto van het geboortehuis van mijn over-overgrootvader .

Ik zou het zeer op prijs stellen iets van U te vernemen , bvd, 
hoogachtend ,
Tom Polman

Reactie 2:

Edwin Wannet, 09-08-2018: Geachte heer Tom Polman,
Alhoewel het moeilijk in te schatten is welke foto's bij u al bekend zijn, wil ik toch deze foto uit het Regionaal Archief Nijmegen tonen: F17155
Misschien dat het bij iemand een vervolg triggert.
Met vriendelijke groet, Edwin Wannet

Redactie: zie ook deze oproep van Tom Polman op ons Prikbord.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: