59

<- Back | Index | Next ->

59.JPG

Broerstraat na het bombardement:

Een groot deel van de Broerstraat werd tijdens het bombardement verwoest, maar een ongeveer even groot deel doorstond deze ramp. Deze foto, die in april 1944 werd genomen vanaf de huidige hoek Broerstraat-Plein 1944, laat dat goed zien.
Rechts vooraan, op de hoek met de Gruitberg, staat de uitgebrande ijzerwinkel van Van Kampen, waar volgens de reclame op de zijgevel ook huishoudelijke artikelen werden verkocht. De winkels daarachter overleefden het bombardement, maar zouden in september aan de vlammen ten prooi vallen. De winkels aan de linkerzijde van de straat gingen op 22 februari al voor het merendeel verloren.

Broerstraat after the bombardment:

A large part of Broerstraat was destroyed during the bombardment, but a part of roughly similar size survived this disaster. This picture, taken in April 1944 from the present-day corner Broerstraat-Plein 1944, plainly shows this.
In the right foreground, on the corner with Gruitberg, is the burnt-out hardware shop of Van Kampen, which also sold household goods according to the advertisement on the side of the shop. The shops behind this survived the bombardment, but would go up in flames in September. The shops on the left of the street were already mostly lost on February 22.

Reactie 1:

Annelies Timmer-van Campen, 22-02-2017: De naam van de ijzerwarenwinkel is van Campen (met een C ipv K). Indrukwekkende foto's.
Reactie 2:

Willem van Breukelen, 26-02-2017: Zeer kort na de oorlog heeft J. van Campen NV het pand Tweede Walstraat hoek MariŽnburg betrokken en is later in de 50er jaren verhuisd naar Molenstraat 106/108. Deze vestiging bevond zich van de Molenstraat tot aan de Karrengas. Later is nog een uitbreiding van de magazijnen gebouwd aan de overkant van de Karrengas en een filiaal in Wijchen.
In de 70er jaren is de firma verhuisd naar het industrieterrein te westen van het Maas-Waalkanaal en verkocht aan een investeringsmij.
Wie weet wat er verder gebeurde met dit bedrijf en z'n eigenaren ?
Reactie 3:

Ria van Eldonk Kersten, 17-03-2017: Het gedeelte van de Broerstraat wat er nog van over was, werd in brand gestoken. Mijn ouders zagen dat ze de ruiten ingooiden in een pand waar even later van uit het dak de rook pluimen opstegen waardoor het deel wat er nog stond ook aan de vlammen ter prooi viel.
Ik weet nog dat er daar nog een smal straatje was wat vanuit de Broerstraat naar boven liep (richting Marienburg).
Mijn ouders weten nog wie die branden hebben aangestoken.
Het waren jonge knapen in Duitse dienst. Het heeft weinig woorden nodig wie dat waren.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: