76

<- Back | Index | Next ->

76.JPG

Granaatinslag in de Vermeerstraat:

Nijmegen-Oost leed vooral ná de bevrijding onder het oorlogsgeweld. Tot en met maart 1945 werd de stad immers regelmatig door de Duitsers beschoten. In dit gevaarlijke halfjaar vonden nog eens ongeveer 800 mensen de dood. Toen Vermeerstraat 4 in het najaar van 1944 door een granaat werd getroffen, raakte gelukkig niemand gewond. De schade aan het huis kon worden hersteld.

Shell burst in the Vermeerstraat:

Nijmegen-Oost especially sustained war damage after the liberation. Up until March 1945, the town was after all regularly under fire from the Germans. During these dangerous six months, another 800 people were killed. When Vermeerstraat no. 4 was hit by a shell in the autumn of 1944, fortunately no-one was injured. The damage to the house could be repaired.

Reactie 1:

G.J. van Dam, 20-05-2014: Aan de overkant van deze huizen ligt nog het studiehuis van de minderbroeders-franciscanen. Daar zaten maandenlang soms meer dan honderd buurtbewoners in de kelder. Ook de kapel kreeg een inslag. Zie het Dagboek van Sybrand Galama OFM, door mij met enig commentaar voorzien. Ook B. Weusten, Een klooster in de straat. Zij woont enkele huizen naar links van het pand op de foto.
Reactie 2:

Jos Spierenburgh, 21-05-2014: Ons gezin woonde op nr. 6, naast het huis van de familie Mol (op nr. 4). Ook ons huis had veel schade door deze granaatinslag, maar vooral aan de achterkant.

We waren op het moment van de inslag niet in huis. Wij zijn op 17 september eerst naar het Molenveld getrokken naar de schuilkelders daar. Daarop zijn wij weer terug gegaan naar de Vermeerstraat, waar we onderdak hebben gekregen in het klooster van de Franciscanen. Maar door de overbevolking in deze kelders is ons verzocht om naar de kelders van het St. Canisiuscollege te gaan, waar we tot het eind van onze schuilkeldertijd hebben verbleven.
Nog steeds wordt ik elk jaar met Kerstmis herinnerd aan deze granaatinslag, want een scherf heeft de doos met de beeldengroep getroffen en enkele beelden beschadigd. Deze zijn wel hersteld, maar je kunt het nog steeds zien als je ze in de hand houdt.
Ik moet wel zeggen, dat ik ten tijde van de bevrijding zelf pas vier jaar was en de herinnering aan alles uit die tijd is maar betrekkelijk. Maar flarden zijn er, zoals bijvoorbeeld het “bevrijdingsfeest” in de Vermeerstraat, waar ik rondliep als verklede kabouter. Ook hebben de militaire wagens opgesteld in de straat een onuitwisbare indruk op mij gemaakt.
Reactie 3:

Marie-José Russchen, 13-10-2017: Ik heb een foto die gemaakt is in een schuilkelder in de Vermeerstraat.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: