805-PC-schoolDrumbandenFluitcorps03

<- Back | Index | Next ->

Foto ON0805-Drumband en Fluitcorps van de Petrus Canisiusschool in het Hunnerpark in 1954 (muis over of klik op de foto om de nummertjes te zien)
1: Leo van Oss2: Herman van der Linden3: .. Braam?4: .. Braam?5:
6: 7: 8: 9: Stijn van der Linden10: Eduard Vermeulen
11: Ladi van Oss12: 13: 14: Marcel Estourgie15:
16: 17: 18: 19: 20:

Band van de Petrus Canisius school. 

Collectie: Marianne Cobussen - Willems

Reactie 1:

Ladi van Oss, 09-10-2013: Dit is een van de eerste foto's van de PCS drumband; in het begin waren er nog maar 2 tambours en de overigen waren blokfluiters; later kwamen er meerdere trommelaars (ik stapte ook over van blokfluit op marstrommel) en dieptroms plus grote trom bij; ook werd het corps later uitgebreid met bazuinblazers; de costuums incl. de kolbakken zijn volledig handgemaakt door vader en moeder van der Linden in de van Spaenstraat, alwaar alle leden van het corps thuis moesten komen om de maten op te nemen. De "stok" van de tambourmaître is gemaakt door mijn vader Leo van Oss (smederij in de van Dulckenstraat) en de eerste die hiervan gebruik mocht maken en ook op deze foto als tambourmaître staat is mijn broer Leo van Oss jr.; de kleine jongen naast hem is ook een van der Linden (Manus geloof ik) en hij droeg later het medaillekussen.
Verdere namen die ik ken zijn: een van de vaandeldragers is een Braam, de kleine man met de kolbak op z'n ogen op de voorste rij is Eduard Vermeulen (van de dansschool), naast hem staat Stijn v.d. Linden, achter hem staat Marcel Estourgie, ikzelf sta vlgs. mij als vierde in die rij.
Meer namen kan ik helaas niet opsommen en de foto is ook zo grof dat de gezichten moeilijk herkenbaar zijn.

Redactie: Zie ook de vorige 2 en volgende 3 foto's, en bij de vierdaagse.

Reactie 2:

Dorus van der Linden, 13-10-2013: Het verhaal over de Petrus Canisius drumband van Ladi van Oss kan ik voor een groot deel bevestigen. De kostuums en de kolbakken zijn inderdaad met de hand gemaakt door Dhr. en Mevr. van der Linden uit de Van Spaenstraat, mijn ouders. Als dank mochten mijn broertjes met het kussen met medailles naast de tambour maitre lopen. Op de foto Herman van der Linden (inderdaad soms ook wel Manus genoemd) daarna ook Fried, Bosco, Sjefke en Stefke van der Linden. Stijn van der Linden speelde inderdaad ook in het corps. Met 8 zonen waren mijn ouders 'soort "hofleverancier".
Van het medaillekussen zijn dacht ik geen close foto's. Het was een kussentje van zwarte teddystof (restant van de berenmutsen) afgezet met goudgalon en daarop waren medailles gespeld (vierdaagse/kaloramamars, en dergelijke).

Reactie 3:

Ladi van Oss, 09-10-2013: overleg met broer Leo (de tambourmaître) levert als datering van de foto het jaar 1954 op.

REAGEER

Reactie 4:

Ton van Rijswijk, 14-10-2015: Hallo, ik heb rond 1963 in deze band mee mogen spelen als dwarsfluiter. Heb bij Stefke of Sjefke dat weet ik niet meer in de klas gezeten. De ouders hadden iets met toneel te doen weet ik nog en woonden op het plein aan het begin van de Berg en Dalseweg waar een "de Gruyter" was.

Redactie: Hoe kwam je bij de band? En weet je nog iets van je optredens?
Ton: Ja hoe kwam je bij die band? Eerst blokfluitles, noten leren (de groepen heetten de Mussen, de Vinken en hoe de hoogste groep heette weet ik niet meer). De laatste twee jaar van de lagere school kwam je dan bij de band.
Optredens weet ik nog naar de Maartenskliniek bij Palmpasen (voorop de "tocht" met de kinderen die dan fruit en de "paashaas" in koek?vorm naar die kinderen in de kliniek brachten), een optreden in Rheydt (Duitsland tijdens de carnaval), een grote foto in de "Panorama" met het eerste elftal van NEC (kampioen geworden toen????) onderaan de Voerweg en natuurlijk de intocht van de vierdaagse.......
Reactie 5:

Antoine van der Meer, 29-08-2017: De hoogste "trap" van de blokfluitlessen waren de Nachtegalen. Je hoefde overigens niet alles trappen te doorlopen. Ik ben na mijn Mussen en Vinken doorgestroomd als concert-trommelaar.
Reactie 6:

Jack Verkerk, 30-10-2018: beste mensen, ik heb het er nog vaak over, de PCS drumband.
Ik zat daar op school van 1958 tot 1965. En inderdaad na de blokfluitlessen werd ik trommelaar.
Kan mij ook herinneren dat Jan Kronen uit maas en waal en Pierre de Haard van cafe De Markt in Nijmegen in de band zaten.
Pierre speelt als drummer bij Julian Sas bluesband en Jan had Restaurant de Prins in Beuningen.
Ik heb de carnavalsoptochten in Rheydt, Munchen-Gladbach en Dusseldorf gelopen met de PCS. 8 KM waren deze optochten. Om 10.30 uur lopen tot een uur of vier. Kapot was je dan. Je kreeg dan een bak Duitse snert met van die grote stukken aardappel erin. Maar het was fantastisch.
Ook de aankomst van Sinterklaas in Amsterdam hebben we gelopen. En zoals door anderen al is gezegd, was de intocht op de GLADIOLA in Nijmegen een belevenis. Zeker als jongens van 9-12 jaar.
Die Duitsers klapten hun handen blauw als we in de optocht een stukje van onze show lieten zien.

Ik was de zoon van Sjaak Verkerk van cafe-restaurant SAVOY onder aan de Hezelstraat in Nijmegen. Dit pand is in 1968 geheel door brand verwoest. Ook deze zaak had grote bekendheid in Nijmegen.
Ik heb zelf met de Mr. Pick-Wicks Jazzband als drummer jaren bij OLD DUTCH op de Burchtstraat gespeeld. 1977-1982, tijdens de zomerfeesten.

Ik heb ook nog vaak herinneringen aan de schoolvoetbal-competitie van de lagere scholen.
Reactie 7:

Rob Hubregtse, 29-06-2021: Ik heb op de Petrius Canisius school 7 jaar in de drumband gezeten. Ik denk vanaf 1965. Het was mijn lust en leven en was er dan ook dag en nacht mee bezig. Begonnen met de blokfluit, dwarsfluit, trompettist en trommelaar. De pakken en de schoenen (gepoetst en wel) en de mutsen waren voor elk optreden keurig verzorgd door de paters. Veel optredens gehad in Duitsland en Nederland. Wat een geweldige tijd was dit!! Daarvoor ben ik nog steeds zeer dankbaar. Nadat de school werd afgebroken heb ik menig traantje gelaten en het doet me nog steeds vandaag de dag nog heel veel.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: