1026-StRosa1959

<- Back | Index | Next ->

Foto ON1026-docenten MMS St. Rosa 15-04-1959 bij opening nieuwe schoolgebouw Dennenstraat 107 (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: A. Wartenberg2: .. Simons3: C. van Dijk4: Ted Felen5: zuster Antoinette
6: Pater van de Elzen O.P.7: zuster Marie-José8: .. Knibbler9: 10: .. Hendriks
11: L. Jansen12: N. Rogier13: F. Aarts14: .. Wentink15: .. Bosman
16: .. van Oostrum

Foto 1026: Op deze foto van MMS St. Rosa: Aan het hoofd van de tafel Zuster Marie-José (directrice en docent Nederlands); links van haar zuster Antoinette (handwerken); Pater van de Elzen O.P. (godsdienst); T. Felen (tekenen); C. van Dijk (Frans); Hr. Simons (Duits). Rechts van zuster Marie-José: Mw. Hendriks (geschiedenis); Mw N. Rogier (Nederlands); F. Aarts (Engels).

De foto is gemaakt t.g.v. de opening van het nieuwe schoolgebouw van MMS St. Rosa, Dennenstraat 107 op 15.4.’59.

Hieronder: cover van het programmaboekje bij de opening van het nieuwe schoolgebouw
Daaronder: bladzijde uit het programmaboekje.

Collectie: Marijke van Laer-Savelkouls

Reactie 1:

Th. van Kraaij, 04-02-2010: Op foto 1026 MMS St. Rosa staat Zuster Marie-José. Uit de familieberichten in de Gelderlander van 1 februari j.l. blijkt dat zuster Marie-José op 29 januari 2010 is overleden. In het bericht staat aangegeven dat zij veel betekend heeft voor het onderwijs in Nijmegen west. Ze was docente op de kweekschool van de Rosastichting, oprichtster en directrice van de MMS St Rosa.

Op de foto aan de tafel rechts is ook te zien de heer Wentink (leraar Engels), de man met de sigaret.

Reactie 2:

Ans Wolf, 12-02-2010: Rechts naast Zuster Marie Josee, Dhr. Knibbler (Frans), tussen Mw. Hendriks en Rogier, Dhr. L. Jansen (Nederlands), naast Dhr. Simons Mw. A. Wartenberg (muziek) en naast haar Dhr. Van Oostrum (biologie).
Ans Wolf
Sutton Coldfield
Engeland

Reactie 3:

Wilma Schipperheijn, 18-11-2016: Leuk! Nr 15 op de foto is de wiskundeleraar, de heer Bosman!
Reactie 4:

Anneke Jorritsma Maass, 19-11-2016: De Heer Bosmans gaf ook wiskundeles op de kweekschool, in klas 1 en 2.
Ik had nooit wiskunde gehad op de Mulo (in de Sperwerstraat) en begreep er niets van. De meeste klasgenoten kwamen uit heel Nederland en waren intern. En hadden wiskunde gehad. Moest ik voor het bord komen dan begreep ik het niet. Dan kon hij zo sarcastisch worden en je voor paal zetten en hij ging rare vragen stellen, zoals: Hoe oud is Sinterklaas of hoe zwaar weegt je Tante? Ik gaf er geen antwoord op. Ging achter in de klas zitten.
Met een paar vriendinnen hebben we na schooltijd zijn bromfiets versierd met toiletpapier en lolliestokjes. Een meisje voor mij in de klas liet mij afkijken en andere ook.
Met handenarbeid moesten we heksenkopjes uitsnijden uit kurken. Dat kon ik goed en deed dat voor de halve klas.
Later hoorde ik dat Men. Bosmans weduwnaar was. Toen dacht ik, daarom deed hij altijd zo vreemd en ik had medelijden met hem.
Reactie 5:

Wilma Schipperheijn, 19-11-2016: Ja, hij had er een handje van om iemand voor paal te zetten, mij ook, ik moest voor het bord komen en had een knoopje los van mijn blouse, toen zei jij: wie heeft jou vanmorgen aangekleed? Ik schaamde me dood!
Reactie 6:

Paul Broekman, 20-11-2016: Op weg naar het Dominicuscollege in de jaren 1964-1967 fietste ik de m.m.s. St. Rosa aan de Dennenstraat elke dag vier keer voorbij. Meisjes en jongens waren toen nog strikt gescheiden. Wie daar lesgaven en in welke vakken was mij niet bekend. Vandaag ontdekte ik een foto uit 1959, waarop een aantal leerkrachten stonden die daar toen werkten.
Eentje kwam mij wel heel bekend voor, ene Ted Felen. Op de foto zal hij zo'n 27 jaar geweest zijn. Ik vergeleek deze met andere latere foto's: dit moet inderdaad de bekende Nijmeegse kunstenaar Ted Felen zijn. Deze 'tekenleraar' heeft in het Nijmeegse zijn sporen diep achtergelaten.
Ted Felen was glazenier, graficus, schilder, mozaïekkunstenaar en galeriehouder: een veelzijdig kunstenaar.
Hij schilderde eerst figuratief en later meer abstract en werd geïnspireerd door mythologie en bijbel. Één van zijn bekendste werken zijn de 16 kruiswegstaties in de Dominicuskerk aan de Prof. Molkenboerstraat.
Ted was vooral bekend om z'n glas-in-loodwerken.
In 1959 richtte hij samen met Klaas Gubbels, Mark Brusse en Rik van Bentum de kunstgroep Nada op: kunst voor het grote publiek. Verder was hij lid van de Gemeenschap Beeldende kunst in Nijmegen.
Vanaf 1971 had hij z'n atelier in een boerderij in 't Zwanenveld. En in 2006 werd Felen door burgemeester Guusje ter Horst geridderd in de orde van Oranje-Nassau en noemde hem voor zijn grote verdienste voor de stad Nijmegen 'mister Nijmegen'. Een grote fan van NEC was hij eveneens.
Op 84-jarige leeftijd is Ted Felen op 5 januari van dit jaar in huize Joachim en Anna overleden.
Wie herinnert zich deze bekende Nijmeegse kunstenaar ook en wie heeft van hem nog les gehad?
Reactie 7:

Wilma, 20-11-2016: Ik heb les van Ted Felen gehad, hij was een goede docent!
Reactie 8:

Annie Langen-de Haan, 02-09-2017: Ik heb van 1956 tot en met 1960 op de mms gezeten. De meesten op bovenstaande foto's kan ik me nog herinneren. We hadden ook nog een mannelijke leraar geschiedenis. Maar die naam weet ik niet meer. En ook nog een leraar tekenen. Maar of hij voor Ted Felen was of erna, dat weet ik ook niet meer.
Reactie 9:

Wilma Schipperheijn, 03-09-2017: Ik denk dat die mannelijke leraar geschiedenis de heer Blessing was!
Reactie 10:

Marijke van Laer-Savelkouls, 05-09-2017: Ja, ik denk ook dat het Emiel Blessing was. Hij is een enkel jaar geleden overleden. De tekenleraar was de Heer Jansen (spelling?). Hij kwam na Ted Felen en gaf ook wiskunde. Hij is erg ziek geworden en met de hele school zijn wij naar zijn uitvaart geweest in de kerk op de Hatertseveldweg. Het moet zich hebben afgespeeld in januari/februari want het vroor die dag en kerken werden toen niet verwarmd.
Reactie 11:

Wilma Schipperheijn, 05-09-2017: Marijke, heb jij niet bij mij in de klas gezeten?
Groetjes wilma schipperheijn 😊
Reactie 12:

Annie Langen-de Haan, 06-09-2017: klopt, tekenleraar heette Hr. Jansen. Heel magere man. Ik heb van klas 1 t/m klas 5 op St. Rosa gezeten. Maar het kwam regelmatig voor dat er nieuwe meisjes in de klas kwamen of sommigen verdwenen aan het eind van het schooljaar. 2x blijven zitten of van een andere school kwamen. Dat voelde wel vreemd. De naam Marijke Savelkouls kan ik me wel herinneren. Lange zwarte haren als ik me niet vergis. Maar of je bij mij in de klas zat of de andere klas (waren er 2), weet ik niet meer.
Reactie 13:

Marijke van Laer-Savelkouls, 07-09-2017: Wilma, ik heb zeker bij jou in de klas gezeten. Ik herinner me vooral jouw naam maar helaas verder niet veel meer. Het antwoord aan Annie is dat ik inderdaad lang donker haar had. Nu iets grijzer. Na 3 MMS ben ik naar Schoevers gegaan voor een secretaresse opleiding. In 1961 zijn mijn ouders door het werk van mijn vader verhuisd en vanaf die tijd woon ik niet meer in Nijmegen maar kom er wel een aantal keren per jaar.
Vriendelijke groet aan de 'meisjes van St. Rosa mms'.
Reactie 14:

Wilma Schipperheijn, 07-09-2017: Marijke, ik herinner me van jou ook alleen de naam...
Ik ben na de mms naar de kweekschool gegaan en ben toen frans gaan studeren, Heb 40 jaar lesgegeven en ben nu 10 jaar met pensioen, woon nu in Eindhoven, je kunt me vinden op facebook!
Reactie 15:

Marita Schulte-Pernet, 15-12-2017: Van 1958 tot het eindexamen in 1963 heb ik op de Rosa MMS gezeten, samen met mijn zus Ineke Pernet. Wij waren de vijfde eindexamenklas van de Rosa!
Het eerste trimester kregen we nog les in de barakken waar later de huishoudschool in werd gehuisvest en na de opening in het gloednieuwe schoolgebouw.
Ons docentencorps was over het algemeen erg jong, als je je candidaats had mocht je al lesgeven.
Er zijn ook een aantal leraren met leerlingen getrouwd naderhand. Onder andere mijn klasgenoot Maria Ponten met oftewel dhr Blessing (geschiedenis) oftewel dhr van Oostrum (biologie). Dhr van Dijk is ook met een leerlinge getrouwd: .. Muskens.
Madelon Hekking was ook een klasgenoot van mij.
Dhr Louk Jansen was onze klassenleraar in de eerste klas, maar die is helaas door eigen toedoen jong overleden!
Wij hebben ook nog dhr de Jong als leraar aardrijkskunde gehad en natuurlijk ook les gehad van Ted Felen: was de leukste les van de week evenals mevr Wartenberg voor muziek.
Gedegen handwerken kregen we van zr. Antoinette op ouderwetse trapnaaimachines.
Niet te vergeten de Rosa wandelmars elk jaar onder de bezielde leiding van dhr Rutjes. Hiervan heb ik nog foto's!
Ik ben zelf de verpleging ingegaan en heb met manlief, die helaas vorig jaar is overleden, op nogal wat verschillende plaatsen gewoond, maar woon nu in 's-Hertogenbosch en ben sinds 2011 met pensioen.
Reactie 16:

Trees van Kraaij-Teunissen, 17-12-2017: Maria Ponten is getrouwd met Dhr. Frans van Oostrum, biologieleraar.
Reactie 17:

Henny van Hoften-Derks, 27-12-2017: Ik heb 5 jaar op de Rosa mms gezeten, de 4e klas 2x. Gezellige schoolvakantie jeugdherbergen in Duitsland samen met oa de Duitse leraar. We gingen met de hele klas naar Kleef in een kleine schouwburg om naar klassieke Duitse toneelstukken te kijken. Eerst de tekst leren en daarna luisteren. Een gedreven Duitse leraar.
Fijne tekenlessen van Ted Felen. Uitgebreide naailessen. Ik werd klassehoofd omdat mijn medeklasgenoten het leuk vonden een kip te tekenen (hen). Goede herinneringen aan deze school.
Reactie 18:

Riny Nijenhof, 13-10-2018: Ik herinner mij met veel plezier de tijd dat ik op MMS Sint Rosa heb doorgebracht! Behalve dan voor wat betreft zuster Marie-José die ik een enge despoot vond. Verder denk ik vooral met veel plezier terug aan de heren Knibbler (Frans) en van Dijck (ook Frans), Wesseling (gepassioneerde geschiedenisleraar), Naber (Nederlands maar niet op de foto), Simons (Duits, wat moeilijker...) en Wentinck (Engels). Vóór Wentinck heb ik ook Engelse les gehad van een lerares maar haar naam ben ik vergeten alhoewel ik haar lessen héél aangenaam vond en er veel van heb opgestoken. Ook van de lessen Frans overigens ;-)) Ik woon al jaren in Brussel en heb ruim 38 jaar in het Franstalige milieu gewerkt hier.
Reactie 19:

Tiny van Gaal, 21-11-2018: Ik kan mij Ted Felen goed herinneren. Hij kwam eens de klas binnen met de kop van Johannes den Doper. Zette het hoofd neer en gaf opdracht het hoofd na te tekenen.

Ik had erg geboft; ik had gemerkt dat Ted Felen nogal weg was van de kleur paars. Had eens in opdracht ijsschotsen getekend, met daarop een ijsbeer. Deze tekening grotendeels paars gekleurd. Prompt kreeg daarvoor jet cijfer 9. Daar is het bij gebleven want ik vond niet dat ik talent had.

Bij de opening van het nieuwe gebouw had ik de opdracht om piano te spelen als begeleiding van ...... (kan ik mij niet meer herinneren).

Ik had toentertijd pianoles van Zuster Martha, de zus van Zuster Marie-José. Via de refter (waar de zusters aan de thee zaten en handwerkten) moest ik naar een kleine kamer waar de piano stond. Eerst moest er, voordat de les begon een Weesgegroet gebeden worden. Ik probeerde daar onderuit te komen maar dat is mij nooit gelukt! Zo stonden bij warm weer in de zomer de ramen open en dan floot Zuster Martha wanneer ze een goed uitziende jongeman voorbij zag lopen. Later hoorde ik dat ze was uitgetreden.

De volgende pianolerares was Zuster Concilia waar ik later, toen ik in het buitenland was, veel mee heb gecorrespondeerd. Ze belde ook nog weleens met mijn moeder om nieuws uit te wisselen. Leuke herinnering.

Ik laat het hierbij, tot een volgende keer
Met groet van Tiny van Gaal
Reactie 20:

Riny Nijenhof, 13-04-2019: Wilma Schipperheijn (reactie 9):
Die geschiedenisleraar was inderdaad Dhr Blessing. Ondanks het feit dat ik het weekend feestend doorbracht in de Commanderie van Sint Jan was ik bijzonder geïnteresseerd in zijn verhalen op de vroege maandagochtend !
Reactie 21:

Maria van Perlo, 29-09-2019: Bij deze foto, de namen en ook het fotoboekje van de opening van de school (dat ik nog heb) van barak naar gebouw, komen vooral veel positieve herinneringen boven. Ik moest helaas na 2jr afhaken ivm te weinig studiegerichte interesse of wel te speels nog. Heb veel van mijn huidige interesses geërfd uit die tijd, zoals oudheid, kunst (Ted Felen), de biologieleraar die Erik van Bomans voorlas, ook mijn liefde voor andere talen komt daar misschien vandaan. Al met al een fijne school. Rosa: een bloem op je hoed.
Reactie 22:

Ans Milder, 09-10-2019: Een paar jaar geleden maakte ik met mijn zusjes een fietstocht door Nijmegen. We zijn toen, ivm met de verjaardag mijn jongste zusje, onze vroegere middelbare scholen gaan opzoeken: Mater Dei en de Sint Rosa.
Tot mijn spijt moest ik constateren dat de Sint Rosa er niet meer was. Gesloopt. Ik heb goede herinneringen aan die school en herinner me vooral Ted Felen, de tekenleraar. Een inspirerende man. Ook Louk Jansen vond ik speciaal. Hij had zo’n mooie dictie.
De leraar Frans, Karel van Dijk herinner ik me ook nog goed. Hij heeft me waarschijnlijk geïnspireerd tot de studie Frans die ik op latere leeftijd heb gedaan. In Suriname, waar ik zes jaar gewoond heb met mijn man, heeft me dat ook geholpen om er een baan te krijgen.
Ik herken een aantal meisjes op de foto die in den Haag is genomen maar herinner me niet alle namen. Is Annetje Rademaker ook bij deze klas?

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: