1182-Willibrordus

<- Back | Index | Next ->

Foto 1182 - Sneeuwpret op het schoolplein van de St. Willibrordusschool aan de Stieltjesstraat ca 1953 (beweeg de muispijl over de foto om de nummertjes te zien)
1: Theo Phoelich2: 3: 4: 5: Theo van Zwam

Foto 1182: Deze foto is genomen omstreeks 1953 op de schoolplein van de St Willibrordusschool aan de Stieltjesstraat met op de achtergrond de HBS op de hoek van de Kronenburgersingel. Op deze plaats staan nu appartementen. Het glijdende menneke ben ikzelf, de andere jongens herken ik niet meer.

Collectie: Theo Phoelich

REAGEER

Reactie 1:

Jos Schnitzler, 01-08-2014: Wat leuk om dit te zien. Dit was in die tijd mijn lagere school. Ik herinner me nog enkele namen: broeder Winfried, broeder Thomas, meester Hoogeband, broeder Gregorius.
Reactie 2:

Ton Giesen, 24-11-2014: In 1952 ben ik in de eerste klas op de St. Willibrordusschool gekomen.
Foto 1182 lijkt niet op de foto's zoals die staan op Schoolbank.
De school had 8 lokalen: 1,2,3,4,5,6a,6b en een overblijflokaal. Tevens was er aan de achterzijde een gymzaal. Ik mis de zijvleugels aan het gebouw.

Redactie: Het foto-onderschrift was inderdaad verwarrend: de foto is genomen bij de St. Willibrordus­school, maar het zichtbare schoolgebouw is de HBS op de hoek Stieltjesstraat-Kronenburgersingel.
Meer over de Willibrordusschool staat hier.


links de St. Willibrordusschool, rechts de HBS

Reactie 3:

Theo van Hulst, 10-02-2015: Ik heb in de tijd dat deze foto gemaakt is, ook op deze lagere school gezeten. Ik herken de jongen (nr.5) als Theo van Zwam, later werkzaam als fotograaf bij de Gelderlander.
Reactie 4:

Eef Janssen, 13-08-2017: Mijn rapport Willibrordusschool 6e klas 1952-53:


klik op een afbeelding voor een vergroting

Reactie 5:

Jos Peters, 23-10-2017: Ik herkende de naam van Jos Schnitzler, daar heb ik vroeger wel eens thuis gespeeld. Hij woonde volgens mij aan de spoorkuil. Medeleerlingen o.a. Jopie Linders, Joke Paans, van Houten. Verder had je meester Schmeeman, ontzettend fijne meester. Was inderdaad in 1953.
Reactie 6:

Eef Janssen, 26-10-2017: Reactie op punt 5. Jos Peters, wat je schreef ik ken er niemand van en meester Schmeeman?? Op de Willibrordusschool was één leken broeder dat was Mijnheer Evers.

Redactie: mogelijk is de foto van (net) na jouw tijd, en is dhr Schmeeman ook pas later gekomen?
Reactie 7:

Jos Schnitzler, 28-12-2017: Ik woonde o.a. aan de Oude Heselaan ongeveer tegenover de witte villa Aurora en Delta en niet aan de spoorkuil, waar die ook geweest mag zijn. Wij liepen de eerste jaren naar school. Een groot vermaak was de veemarkt in Terminus.
Reactie 8:

Johnny Meuleman, 29-12-2017: Ik heb van 1965 tot 1969 op die school gezeten, daarna ging hij als school dicht, moest toen naar de Bijleveldsingel.
Prettige jaarwisseling allen !
Reactie 9:

Leo Hofman, 15-01-2018: meester Smeeman gaf wel degelijk les op deze school. Hij kon hele mooie verhalen vertellen over Robert en Bertram. Het grappige was of is dat mijn vader met mijnheer Smeeman op de lagere school zat op de Groenestraat en ik met de zoon van mijnheer Smeeman ik dacht Hans samen daar op school zaten.
Reactie 10:

Jos Peters, 15-01-2018: Ik herinner mij nog Mr. van den Hoogenband klas 1,
Broeder Leo die altijd met jongetjes wilde stoeien,
Mr. Joosten (die verzorgde ook het schoolvoetbal),
Broeder Gregorius (de aap, sloeg je altijd met zijn zware pijp op je kop) klas 5,
Mr. Scheeman (inderdaad van Robert en Bertram) klas 6b en broeder Prosper klas 6a.
In mijn klas zaten ook Frans (poene) Arnts, van Basten Batenburg, Traa, Nol de Groot, Hennie v.d. Hoogen, Hans Walraven.
Reactie 11:

Tonnie de Klein, 28-01-2018: In 1965 heb ik in de eerste klas gezeten bij mr Geertsen, daarna bij Hoogenband in de 2e en bij Hendriks. Deze bleef dood voor de klas: hartaanval. Er werd op school niets mee gedaan tegenover de leerlingen. De volgende dag zat er een juf en er werd niets meer over gezegd, zo ging dat in die tijd.
Leerlingen die ik me nog kan herinneren zijn Hans Janssen, Willie Bekers, Matieu de Hing, Marcel linders, Jos van Empel, Peter Lams, Jan Vos, .. Engelaar ,Chris Martens, Herman Roelofs, Joop Schamp en gebr.Postema.
Het hoofd van de school was broeder Schavatuis. Mr Joosten uit millingen had de 5e klas
Ik heb er 3 jaar op gezeten daarna vonden mijn ouder het wel welletjes.
Reactie 12:

Johnny Meuleman, 28-01-2018: De naam van Tonnie de Klein klinkt mij wel bekend.
Hier mijn relaas zoals ik het heb beleefd, met een opfrisser van Theo vd Ing.
Ik heb daar van 1965 - 1969 op school gezeten en ben in de 3e klas blijven zitten, daarna ging de school dicht.
1e klas (1965-1966) : had ik een juffrouw maar die werd later vervangen door Dhr Geertsen.
2e klas (1966-1967) : Dhr Geertsen verhuisde mee naar de 2e klas.
3e klas (1967-1968) : daar heerste broeder De Jong de scepter, menige keren samen met hem tot aan de Graafsebrug terug naar huis gefietst.
3e klas (1968-1969) : de leukste leraar in die tijd, Dhr Klein-Schiphorst, met z'n Kreidler Florett en de gitaar op z'n rug.
Onderwijl had je in de 4e klas Dhr Urlings, die verhuisde later mee naar de Bijleveldsingel, en ik had het geluk daarbij in de klas te mogen zitten.
In de 5e klas zat toen Dhr Joosten en in de 6e klas hoofd-broeder Servatius, met een sigaar in de mond op de bromfiets.
Geertsen, Urlings en Servatius, daar moest ik niks van hebben.
Reactie 13:

Tonnie de Klein, 29-01-2018: hoi Johnny, ik denk dat je een jaar later was. Toen ik in de 3e zat is de gasfabriek gesloopt en in dacht dat toen ik in de tweede zat de tunnel onder het station geopend is. Geertsen zat eerst in de eerste en verving later Hoogeband in de tweede.
Schavatius reed inderdaad op zo een solexje met een sigaar in zijn kop.
Geertsen was een eiken en die andere 2 waren van die kruizeruikers haha.
Frans Jan Bras, die van Fleuren, Ronnie Swartjes, Theo Duighuizen en Pim Flores schieten me nog te binnen. En Gerard Hermeling.
Reactie 14:

Johnny Meuleman, 29-01-2018: Hoi Ton, het klopt wel wat jij zegt.
In de 3e klas zat ik bij het raam en keek liever naar buiten om te zien hoe die gasketel werd gesloopt.
En dat van die tunnel weet ik nog dat wij kleurplaten kregen dan kon je wat (?) winnen, waarschijnlijk heb ik niet goed genoeg gekleurd.
De naam Frans-Jan Bras zegt mij veel, zijn zuster (Hennie) heeft een kapperszaak op de Willemsweg en zit daar als een van de weinige al 50 jaar.
Dat van Geertsen en die andere 2 dat klopt als een bus !
Ik had ook al het idee dat ik 1 jaar later was dan jij en toch klonk jou naam bekend, en met Frans-Jan trok ik een tijdje op.
Ik heb maar 3 klassefoto's van toen en op de andere school werden al geen foto's meer gemaakt (leuk voor later).
Reactie 15:

Theo Phoelich, 01-11-2018: Een late reactie op Eef Janssen: Op de St. Willibrordusschool waren twee leken-leraren, te weten de eerder genoemde heer Hr. Smeeman en Cor Joosten uit Millingen.
Reactie 16:

Ton Giesen, 06-11-2018: Ik heb op deze school gezeten van 1952 tot 1958. In deze periode waren er buiten de broeders ook nog de leken-onderwijzers: Hoogeband, Smeeman, Joosten en van Hulst.
Reactie 17:

Rene (Rinie) Velthuizen, 08-11-2018: Ik heb ook op deze school gezeten en wel van 1954 tot 1960. Ik woonde toen in de Spoorbrugstraat bij papierfabriek Schuller. Deze straat (bij de Hezelpoort) bestaat nu niet meer.
Ik herken de verhalen en vele namen in eerdere reacties.

Ik zat in de klas met: Rinie van Houten (zijn vader had een winkel in artikelen voor de vissport e.d. op de hoek Hezelstraat-Bottelstraat, ik heb vaak bij hem thuis gespeeld), Paul Hofman (zijn vader had een aannemersbedrijf op de Graafseweg naast het klooster van onze broeders en zijn broer Leo zat een klas hoger), Willie Paans (woonde in de Kloosterstraat en zijn broer Joke zat een klas hoger), Wim Basten Batenburg (vader was steenfabrikant en ze woonden op de Kronenburgersingel, Wim en ik gingen om te spelen geregeld via hun achtertuin die uitkwam op de Stieltjesstraat tegenover de school), Theod van Hulst (heb ik later nog mee gevoetbald), Theo van Zwam, Coby Mondi (woonde in de Lingestraat), Theo Phoelich, Jopie Linders, Rudi Willems (woonde bij de Carmelkerk op de Doddendaal), Hans Jorna, Hans Walraven (ik meen dat hij kaashandelaar is), Jos Schnitzler, Jan Vos, Andre van Heemskerk (zijn vader had een slijterij op de Hezelstraat), Fons Stevens (woonde op bovenhuis naast cafe aan de Nieuw Markt). Mijn neef Leo Velthuizen zat 2 klassen hoger en een broer van hem Tonnie Velthuizen 2 klassen lager dan ik.

In 1954 was br. Prosper hoofd van de school en na 1960 werd dit br. Gregorius.
Leraren: 1e klas br. Winfried (bijgenaamd Frietje, kon absoluut geen orde houden), 2e klas hr. Hoogeband, 3e klas br. Thomas (ongelovige Thomas, hij geloofde zelfs het briefje van je moeder niet), 4e klas hr. Joosten, 5e klas br. Gregorius, klas 6a br. Prosper (waarbij ik op het koor zat). Er was nog een klas 6b waar hr. Schmeeman docent was.

Al met al heb ik fijne herinneringen aan mijn lagere schooltijd.
Reactie 18:

Ton Giesen, 09-11-2018: In het schooljaar 1952-53 zat ik in klas 1 bij br. Leo; eveneens in klas 2.
Klas 3 br. Thomas en klas 4 dhr. Joosten. Klas 5 br. Gregorius en klas 6a (1957-58)br. Landoald, tevens hoofd van de school. Hij was de opvolger van br. Prosper.
In het verhaal van Rene Velthuizen lees ik dat hij in 1960 bij br. Prosper in klas 6a zat. Was br. Prosper weer de opvolger van br. Landoald?
Reactie 19:

Theo Phoelich, 09-11-2018: Prachtig Rene Veldhuizen, met genoegen je verhaal gelezen en veel herinneringen en namen komen nu weer boven.
Reactie 20:

Frans Jan Bras, 21-11-2018: Ik heb van 1964 tot 1969 op de Willibrordusschool in de Stieltjesstraat gezeten.
Ik herinner mij nog de namen Ronnie Swartjes en Theo Duighuijzen, zij kwamen uit Beuningen. De vader van Theo had een transportbedrijf. Ik was altijd onder de indruk dat zij zo ver moesten fietsen. Zij hadden al een volwassen maat fiets met pedaalklossen en trapperverkorters. Ook kan ik mij Marcel Linders goed herinneren. Hij had lang in het ziekenhuis gelegen. Volgens mij had hij een hartafwijking en of diabetes. Andre van Elk is ook een naam die mij te binnen schiet. Verder nog Jopie Schamp. Hij was al wat ouder dan dat wij waren. Ook de namen Bertje Korsten Tonnie de Klein, Mathieu van den Hing, Hans Jansen en Tonnie Meulenman en Peter Lam klinken mij bekend. Woonde Tonnie de Klein niet in de Pijkestraat?

In 1964-'65 zat ik in de eerste klas bij mijnheer Geertsen. Op mijn eerste schooldag werd ik door mijn moeder bij school afgezet met een tas gevuld met een pak brood en een liter melk, genoeg om een weeshuis van te voeden. In de middagpauze moest ik overblijven. We zaten met meerdere jongens in een lokaal met lange tafels en banken. Het enige wat ik wilde was naar huis. Grotere jongens hielden mij tegen. Het wende snel. Ook kan ik mij het moment herinneren dat wij met een kroontjespen en inkt mochten gaan schrijven. Een van de jongens mocht de kleine inktpotjes in de tafeltjes vullen met een grote inktpot. Ik wilde even kijken hoeveel inkt er in het potje zat en tilde het uit het houdertje. Op dat moment kwam iemand op het lumineuze idee om mij onder mijn armen te kietelen. Het potje met inkt vloog door de lucht en belandde op de vloer. Het gekke was dat wij geen straf kregen. Die inktvlek is nooit meer uit de vloer gegaan..

In 1965-'66 De tweede klas bij mijnheer Hoogenband. Hij droeg een bril en had een wat nors gezicht. Zijn fiets stond altijd in de hal achter de voordeur. Volgens mij hadden we in dat jaar een kerstviering waarbij ik een van de drie koningen was. Twee regels tekst moest ik onthouden. Theo Duighuijzen was Maria vanwege zijn rode haar en krullen.
In 1966-'67 de derde klas bij mijnheer Hendriks. Hij had een Ford Cortina. Op een dag tijdens de middagpauze kwam een van de jongens aangerend en vertelde dat mijnheer Hendriks dood was. Wij zijn toen gaan kijken. Hij lag achterover in zijn stoel aan zijn bureau in het klaslokaal. Wij zagen hoe hij door de ambulancebroeders op een brancard in zo’n grijze Chevrolet ambulance gelegd werd. De volgende dag stond er een juffrouw voor de klas. Er is nooit meer over gesproken. Ik weet zelfs niet of mijn ouders geïnformeerd zijn. Heel vreemd als je daar zo over terug denkt. Toen dacht ik er nauwelijks over na.

In 1967-'68 de vierde klas. Ik weet niet meer wie er voor de klas stond. Ik weet alleen dat er een verdeling gemaakt werd op basis van je cijfers. Als je gemiddeld boven de zes stond behoorde je tot de A groep, was het gemiddelde lager was behoorde je tot de B groep. Ik meen mij nog te herinneren dat er een tijd een jongere leraar voor de klas stond. Hij had de handen vol aan ons. Voetballen en kastiebal op het schoolplein tijdens de gymles. Jopie Schamp was vaak de keeper, hij was groot en ouder dan de rest.
1968-’69 de vijfde klas. Hiervan kan ik mij herinneren dat er een meester voor de klas stond die er zijn hand niet voor omdraaide iedereen een lel om zijn oren te verkopen als iets hem niet zinde. De klas was in een U-vorm opgesteld. Op een dag gleed hij uit over een stroomdraad die achter een van de stoelen lag. Hij was in de heilige veronderstelling dat iemand hem een kunstje geflikt had en mepte iedereen om zijn oren om er achter te komen wie het was. Toen het besef bij hem doordrong dat het inderdaad een ongelukje was zat negentig procent van de klas al met een tutend oor.
In 1969 sloot de school en verhuisde ik met een aantal andere jongens naar de Sint Jozefschool op de Bijleveldsingel om daar de zesde klas af te maken.

Wat mij verder bijgebleven is aan mijn periode op de Willibordusschool zijn de regelmatige uitstapjes naar de Carmelkerk waar we dan weer met Pasen de kruistocht moesten bekijken en onze “zonden” moesten biechten.
De schooltandarts die jaarlijks met de bus langs kwam. Het grote trauma voor velen onder ons. Als die bus er stond en die dikke stroomkabel vanuit de bus de school in werd gelegd wist je hoe laat het was. Pijn in je bek. Ronnie Leenders was de ultieme pechvogel. Eenmaal een boortje afgebroken in zijn mond en een keer een hele tube van die zilverkleurige amalgaam vulling over zijn nieuwe blouse.
De vader van een van de jongens had een café. Hij bracht soms een flesje cola mee en deelde dat met ons. Zo heb ik mijn eerste slokje coca cola gedronken.
Schoolmelk. Er werden metalen kratten met halveliterflessen melk neergezet en met Sinterklaas chocolademelk.
Tijdens de gymles in de zaal blokjesvoetbal.

Misschien roepen deze herinneringen ook bij jullie wat op.
Reactie 21:

Tonnie de Klein, 21-11-2018: Hey Frans Jan, leuk om van je te horen. Maar ik kwam uit Millingen, volgens mij woonde Jan Vos in de Pijkestraat en die leraar in de 5e klas was Joosten die kwam ook uit Millingen.
Maar je kunt je best veel herinneren.
Er zat ook ene Herman Roelofs in de 3e klas en die was na de dood van Hendriks heel opstandig tegen de plaatsvervangende juf en is toen gelijk van school gestuurd.
En inderdaad onze ouders werden helemaal niet geïnformeerd, als je de volgende dag er over sprak ging je de hoek in of je kreeg een hengst voor je kop. Het was een echte klote school, mijn ouders hebben mij er toen van af gehaald.
Reactie 22:

Eef Janssen, 22-11-2018: Beste Frans Jan Bras, je schreef over deze school in de jaren 1964-1969.
Ik ben er op school geweest 1945-1946 dus ver voor jouw tijd. De vader van Theo, Joop Duighuijzen uit Beuningen heeft bij mij in die tijd in de klas gezeten bij broeder Ewald en Mijnheer Evers (eerste en tweede klas), die beiden niet meer leven. Ik heb deze beide mannen nog gekend tijdens 'n reunie in 1992. De vader van Theo is enige jaren geleden overleden. Op de site van Noviomagus staan foto's van de school uit de eerste en tweede klas. Met Joop D.
Reactie 23:

Frans Savelkouls, 28-11-2018: foto’s St. Willibrordusschool, Stieltjesstraat, Nijmegen

1 2 3 4 5 6

1. Schoolreisje naar De Efteling. Centraal op het bankje broeder Thomas (onderwijzer van de derde klas), broeder Winfried (onderwijzer van de eerste klas) en een broeder van wie ik de naam niet ken. (overste van het klooster op de Graafseweg). Staand de heer Van de Hoogeband (onderwijzer van de tweede klas). Uiterst links mijn vader, Bart Savelkouls, die als lid van het oudercomité als begeleider aanwezig was. De naam van de mevrouw rechts is mij niet bekend. Zij was ook lid van het oudercomité.
Broeder Thomas was de dirigent van het schoolkoor. Het koor bestond uit ongeveer veertig jongens. Geen van ons kon noten lezen maar wel cijfers, en daarom was er een list bedacht. Alle noten hadden een nummer: de do was 1, de re was 2 enzovoorts. Door een punt boven of onder het cijfer te plaatsen, werd aangegeven dat de betreffende toon een octaaf hoger dan wel lager gezongen moest worden. (ik heb inmiddels begrepen dat dit de zogenaamde Ward-methode is. Genoemd naar de bedenkster). Onder de noten stond de tekst. Het werkte prima. Deze partituur werd op grote vellen papier geschreven (het formaat van de huidige flip-over) die bijeen gehouden werden in een omslag en zo een groot boek vormden. Tijdens de repetities stond dit boek op een standaard. Het koor was driestemmig. Er werden best ingewikkelde stukken ingestudeerd. Het repertoire was gemengd: zowel profaan als kerkelijk. Paar keer per jaar waren er uitvoeringen. Met Kerst werd er natuurlijk op een avond voor de ouders gezongen en bij feestelijke gelegenheden op school traden we ook op. Daarnaast werden er een aantal malen per jaar missen gezongen. Bij de eerste communie in de Doddendaalkerk bijvoorbeeld of bij jubilea in het broedersklooster op de Graafseweg. Zeer levendig herinner ik mij de keer dat we de huwelijksmis voor een der onderwijzers hebben gezongen. Tijdens de consecratie, het stilste en heiligste moment van de mis, donderde met veel geraas het grote partituurboek van de standaard. Dat vond plaats in de St. Jozefkerk (tegenwoordig Titus Brandsmakerk) op het Keizer Karelplein.
Als zangertjes hadden we ook een primitief soort ambtskleding. Dit bestond uit een wit bloesje waarop een blauwe glimmende stropdas werd gedragen. Op je borst was een kaartje gespeld met koperen knoppen. Voor elk dienstjaar een knop.
Van broeder Winfried kan ik me herinneren dat hij in extreme mate last had van wagenziekte. Tussen Nijmegen en Kaatsheuvel moest de bus regelmatig stoppen om de arme man gelegenheid te geven zijn maag te ledigen. Datering van de foto: 1958 of 1959.

2. Aankomst van Sinterklaas op het schoolplein. De foto is interessant omdat links het hoofd der school, broeder Gregorius, staat afgebeeld. Datering van de foto: december 1958.

3. Op deze foto, eveneens uit december 1958, wordt een heel klein stukje van het klasse-interieur zichtbaar. Met zo’n mooi ouderwets zwart bord waar met krijtjes op geschreven werd. Niks digibord.

4. en 5. Carnaval in de gymnastiekzaal, tweede helft jaren vijftig. Ik kan me geen namen herinneren.

6. Op het schoolplein. De eerste drie jongens van links naar rechts staand: Charles Jung (woonde in de Varenstraat), Frans Savelkouls (woonde op de Floraweg) en Jan Lukassen (woonde op de hoek Floraweg-Klaverstraat). De andere namen kan ik me niet meer herinneren. Datering: ongeveer 1958-1960.
Reactie 24:

Ton Toonen, 28-11-2018: Een kleine correctie bij punt 6: Charles Jung woonde niet in de Varenstraat, maar in de Klaverstraat. Zelf woonde ik in de naastgelegen Kamperfoeliestraat, vandaar dat ik weet, dat het gezin Jung in de Klaverstraat woonde.
Reactie 25:

Theo Phoelich, 28-11-2018: Op foto 6 de middelste jongen vooraan Van Kolk
Reactie 26:

Rene (Rinie) Velthuizen, 29-11-2018: Nog een aanvulling op foto 5: de meest rechtse staande jongen is volgens mij Bert Koppers (woonde in de Bottelstraat) en naast hem staat Rinie van Houten (woonde hoek Bottelstraat-Hezelstraat). Helemaal links staat Tinie ....... ik ben zijn achternaam even kwijt.
Theo Phoelich heeft gelijk m.b.t. foto 6: de middelste jongen is inderdaad Henk van Kolk. Zijn vader en ooms (en later hij zelf ook) werkten allen op het slachthuis. Henk, Theo Verhulst, Leo Velthuizen (hij zat een klas hoger) en ikzelf voetbalden vele jaren samen in het zelfde voetbalelftal bij SCH. Henk is helaas overleden.
Overigens waren de beste voetballers van de klas in die tijd Eddy Mulders en Wimke van Loon (Wimke kwam uit Groesbeek). Uit Hatert kwamen Theo Valk, Alouis Meij (vader had een stratenmakersbedrijf) en Peter Vallen (vader had een transportbedrijf).
Reactie 27:

Theo Van Hulst, 08-01-2019: Ha die René Velthuizen, goed geheugen man!
Bij foto 5: de jongen in het midden die al schietend op de fotograaf mikt, is Appie Daniels. Jongen staand geheel rechts is m.i. Ruud Tromp (meubelzaak Houtstraat).
Vergeet van de Groesbeekse voetballers niet Jos Derks te vermelden.
Reactie 28:

Theo Phoelich, 24-01-2019: Theo Van Hulst heeft het bijna goed in zijn reactie: de schietende jongen is niet Appie Daniels maar zijn broertje Peter Daniels.
Reactie 29:

Andre van Blijderveen, 30-04-2019: ik heb samen met mijn broers John en Ben op de Wilibrodschool gezeten, bij broeder Windfriet en van de Hogenband. Ik heb inmiddels de leeftijd van 65 jaar bereikt, en wat ik me herinner veel inkt op de tafeltjes, spaanse rietjes en op de gang staan uren.
Reactie 30:

Hans Elvers, 15-08-2019: Reactie op reacties 11 20 & 21.
In het schooljaar 1966-1967 zat ik in de 6e klas bij br. Gervasius. Tussen de middag tijdens het overblijven had ik koffiedienst en moest ik bij enkele aanwezige onderwijzers koffie samen met een klasgenoot serveren.
Wij vonden toen dhr. Hendriks dood achter zijn bureau. Het was een super aardige onderwijzer. Natuurlijk waren wij erg van streek. Wij zijn zaterdags met meerdere 6e klassers naar zijn begrafenis geweest. Waren hiervoor ook uitgenodigd. De school had ons ook toestemming gegeven.
Het was een aangrijpende begrafenis die zeer veel indruk op mij heeft gemaakt. Mogelijk dat de school rekening (zeker in die tijd) heeft gehouden met de leeftijden van de leerlingen.
Ik vond de 6 jaar dat ik op deze school zat een redelijk prettige periode.
Reactie 31:

Andre van Blijderveen, 21-08-2019: Ik weet nog goed dat een onderwijzer is overleden, dacht van de derde klas Dhr Derkse, of was dat nu Hendriks? Hij at altijd veel van die pottertjes (ronde kleine dropjes, in zo'n plat donker blikje).
Reactie 32:

Bouke Veldhuizen, 18-10-2019: Wat ik mij is bijgebleven zijn de verhalen van meester Schmeeman en Joosten, broeder Thomas en broeder Gregorius (een verschrikelijk iemand).
Voor de rest herinner ik mij nog Frans Jorna en Pietje van der Pol, en Phoelie, Hans Walraven.
Reactie 33:

Rene Velthuizen, 19-10-2019: Reactie op Bauke Veldhuizen: Het was niet Frans Jorna maar Hans Jorna (hij woonde in het Waterkwartier).
Dhr. Schmeeman vertelde verhalen over de avonturen van "Robert en Bertrand".
Overigens is Hans Walraven helaas kortelings overleden. Hans is zijn hele leven kaasboer op de markt geweest. Hij was eigenaar van "Het kaasboerke".
Reactie 34:

Gerard Lemmens, 15-01-2021: Ik kwam met mijn familie in maart 1946 in Nederland aan na een vreselijke oorlog met Japan meegemaakt te hebben in het voormalige Nederlands Indie. Het oorlogsverhaal van mijn vader is te lezen op www.nederlandsekrijgsmacht.nl.
Ik weet niet hoe, maar mijn vader had het voor elkaar gekregen dat wij een zolderverdieping konden huren bij de Weduwe Courbois in de Dr. Jan Berendsstraat, met een eigen voordeur. Het was de familie Courbois met o.a. de kinderen wijlen Kitty Courbois en de bekende drummer Pierre Courbois, die net 1 dag! ouder was dan ik. Hij was toen al erg muzikaal want hij kon erg mooi zingen en was in het kerkkoor.
Ik ging voor het eerst naar school in Nijmegen naar de Sint Willibrordus school, want in de gevangenis Banjoe Biroe waar wij van 1943 tot 1945 in opgesloten waren mocht er geen school zijn want dat verboden de Jappen!!

Van vroeg aan hield ik enorm van beesten. Elke morgen ging ik met de tram naar de binnenstad van Nijmegen en dan liep ik het laatste stukje naar de Willibrordus school. Die morgen was er een circus in de binnenstad met al die prachtige geschilderde wagens met allerlei dieren en ik had dat nog nooit in mijn leven gezien want ik was vier jaar opgesloten geweest. Dus ik vond dat allemaal enorm interessant en liep van de ene prachtig geschilderde wagen naar de andere met dieren en bestudeerde al die dieren tot in den treuren en vergat de tijd helemaal!! Eindelijk keek ik naar de klok en zag dat het veel te laat voor school was, waarvan ik wel een beetje schrok, maar besloot door te gaan met kijken en dan naar huis te gaan voor het middageten. En dat is wat ik deed maar als je 6 jaar oud ben dan weet je alles niet zo precies en ik had uiteraard geen horloge want mijn ouders hadden in Nederlands Indie alles en werkelijk alles (huis, boedel, geld bij de bank, enz.) verloren gedurende de oorlog, we waren gewoon straatarm! Dus ik kwam zo ongeveer om 12 uur thuis, belde als gewoonlijk aan de voordeur welke een heel lang touw had, dat van helemaal boven van de vliering afdeling aan getrokken werd om de voordeur te openen. Mijn moeder, die altijd reuze bij de tijd was, zei meteen - gut ben jij er al? - wat zou dat betekenen dacht ik al?? Toen ik boven aankwam zat daar in de keuken mijn geweldige broeder (Broeder Renaldo van de Paters van Maastricht, hij was echt een hele geweldige onderwijzer) die naar ons huis was gegaan omdat hij mij die morgen miste en hij vroeg mij dus wat er gebeurd was. Ik vertelde in geuren en kleuren wat er die morgen gebeurd was, want ik heb nooit eigenlijk gelogen of niet de waarheid verteld dus alles kwam er gewoon uit zoals het gebeurd was en toen ik uitgesproken was, zei die fantastische broeder - Gerardje, ik begrijp dat jij gedurende de oorlog heel veel dingen hebt moeten missen en dat je nooit een circus hebt gezien dus ik vind het niet zo erg dat je deze morgen hebt gemist op school, dus ga nu maar heerlijk eten met je moeder en daarna rustig naar school. Dat deed ik dan ook.
Jaren later toen mijn moeder en ik hierover nog praatten vertelde ze mij dat zij ook verbaasd was geweest dat deze broeder zo geweldig gereageerd had.

Ik heb ook een klasfoto van die tijd en mijn tramfoto.
In 1949 vertrokken we naar Hengelo (O) waar mijn vader toen met Indies pensioen een baan vond. De baan kwam met een huis en voor ons was het een heel mooi gelegen huis aan de rand van Hengelo (O) aan een meertje (kleigat).
Reactie 35:

Frans Savelkouls, 17-01-2021: Ik vrees dat Gerard Lemmens zich vergist wat de naam van de school betreft. De afstand tussen de Dr. Jan Berendsstraat en de Stieltjesstraat waar de school stond, was dermate gering, dat een tramrit daar naar toe niet logisch is. Hij spreekt over de Paters van Maastricht (moet zijn de Broeders van Maastricht) doch het waren de Broeders van Oudenbosch die de leiding hadden over de Willibrordusschool.
Reactie 36:

Johnny Meuleman, 17-01-2021: Reactie 23 - Frans Savelkouls: het schoolbord bestond uit 3 delen, 3 links (op foto 3 niet te zien) hing ook zo'n bord. Als je de rechtse inklapte zag je op de achterkant lijntjes net als in een schrift en achter de linkerkant hokjes.
Op het einde van de schooldag werd het bord uitgeveegd en ingeklapt. Als je de volgende dag in de klas kwam en de hokjes waren te zien dan wist je dat je 's morgensvroeg met rekenen begon.
Aan de deur te zien was het of de 1e klas (aan de Kronenburgerzijde) of de 3e klas (aan de gasketelzijde).
Reactie 30 - Hans Elvers: ik meende dat de heer Hendriks de 3e klas bestierde. Ik zat toen in de 2e klas en vreemd genoeg heb ik daar niks van gemerkt van de dood van de heer Hendriks. Toen ik naar de 3e klas ging kreeg ik wel een superfijne leraar: Dhr. Klein-Schiphorst.
Omdat wij 's woensdags maar een halve dag naar school gingen was het bij hem een gezellige rommel, hij keek niet achterom om te kijken op de lijst wat er voor een vak kwam.
Dit is wat ik nog herinner.
Reactie 37:

Hans Elvers, 17-01-2021: Klopt Johnny Meuleman, dhr. Hendriks was de onderwijzer van de 3e klas. Ik en een medeleerling hebben hem in de lunchpauze dood achter zijn lessenaar gevonden toen wij hem koffie brachten. Ik zat toen zelf in de 6e klas.
Reactie 38:

Johnny Meuleman, 18-01-2021: Hans Elvers, als jij toen in de 6e klas zat heb jij toen Herman vd Stap uit Ottersum nog gekend?
Hans: dat klopt, Herman zat bij mij in de klas. Ik weet niet of deze site aan jou mijn mailadres zou willen doorsturen? [Redactie: contact is gelegd.]
Reactie 39:

Rene Velthuizen, 18-01-2021: Gerard Lemmens spreekt kennelijk over zijn schooltijd van voor 1954. Hij zegt dat hij met de tram naar school ging en dat in die tijd broeder Renaldo aan de St. Willibrordusschool was verbonden. De laatste tramlijn is in 1955 opgeheven. Ik zelf zat van 1954 tot 1960 op de St. Willibrordusschool. In die tijd was er geen broeder Renaldo op deze school.
Ik ben het eens met Frans Savelkouls dat het toch wat onlogisch is om vanuit de Dr. Jan Berendsstraat met de tram naar de Stieltjesstraat te gaan. Maar mogelijk was het een belevenis om met de tram te gaan. Ik vond dat toen in ieder geval wel.
Reactie 40:

Johnny Meuleman, 18-01-2021: Tramlijn 1 is zelfs in 1952 opgeheven en werd overgenomen door een trolleybus (ook lijn nr 1).
Met de tram naar school is wel mogelijk, de dichtstbijzijnde tramhalte was St. Stephanusstraat, maar gezien vanuit de Dr. Jan Berendsstraat was je lopend veel sneller en je liep zo de school binnen.
Ik heb zelf van 1965-1969 daar op school gezeten en vanuit het Willemskwartier dagelijks heen en terug lopend, en als bruintje het trok mocht ik weleens met de trolleybus (lijn 4) vanaf de Willemsweg.
Reactie 41:

Gerard Lemmens, 20-01-2021: Mijn familie kwam in Maart 1946 vanuit Nederlands Indie in Nijmegen aan. Ik ging voor het eerst naar School eind 1946 en dat was de St. Willibrordus school.
Mijn vader wist de verbouwde zolderverdieping te huren van de Weduwe Courbois (met 5 kinderen, o.a. Jacques, Kitty en Pierre) aan de Dr. Jan Berendsstraat. Vermoedelijk ging ik samen met mijn zus, Toos (zij was 10 jaar ouder) die op de HBS zat in de tram?? Ik kan mij heel weinig herinneren van die tijd en in 1949 verhuisden wij naar Hengelo (O).

Redactie: het adresboek van 1948 vermeldt in de Evertsenstraat (hoek Dr. Jan Berendsstraat) op nr 48 A.L. Hendriks en A.J. Lemmens, op nr 50 Wed. J.H. Courbois.
Reactie 42:

Gerard Lemmens, 29-01-2021: Mijn 10 jaar oudere zus Karin (ze is nu 90!) belde vandaag. Wij hebben inderdaad in de Evertsenstraat 48 gewoond en deelden de voordeur met een echtpaar Hendriks die in een appartement onder ons woonden. In 1947 zijn wij verhuisd naar een splinter­nieuw appartement aan de Semmelinckstraat 27. Karin (toen Toos) zat op de HBS b aan de Kronenburgersingel. Ze kon zich niet herinneren dat het vlak bij mijn school, de St. Willibrordusschool lag. Wij gingen volgens haar gedurende de winter met de tram naar school en gedurende de zomer fietste zij en ging ik te voet.
Reactie 43:

Jan van den Heuvel, 24-05-2021: 2 klassenfoto's, schooljaar 1965-66 klas 5 van meester Joosten en 1966-67 klas 6 van broeder Gervasius tevens schoolhoofd. En mijn rapport van dat jaar.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: