1331-school

< vorige | index | volgende >

1331-St. Josephschool of Paulusschool aan de Wolfskuilseweg

Hier is een andere foto van de St. Jozephschool aan de Wolfskuilseweg.

Collectie Rudie van Santen (eerder geplaatst op 12-05-2010, opnieuw toegevoegd 25-10-2013)

Reactie 1:

Jeroen Jongeneel, 20-10-2013: Dit is de St. Paulusschool aan Wolfskuilseweg, jaren zestig bezocht, 1961-1965, klas 3 t/m 6, Kuipers directeur, Visser een van de onderwijzers, woonde zelf op 175, school denkelijk 169 of 171, staat nu een flatje.... School gesloopt in jaren negentig dacht ik. Zelf in 1969 vertrokken uit Nijmegen.
Hele leuke site trouwens, ben allerlei oude zaken tegengekomen uit mijn Nijmeegse tijd.
Groet, Jeroen Jongeneel (De Telegraaf/Autovisie)

Reactie 2:

Rudie van Santen, 26-10-2013: Ik was daar van 1950-1955 en de hoofd meester was meneer Hamers. Ik weette niet de naam van de school meer. Bedanked voor de naam.
Ik was terug in Nijmegen in 1978 en de school was all weg .
Ik woonde in de Bosbesstraat no 33 en wij gingen naar Canada in Junie 1957.
Thanks, Rudie van Santen in Canada

Reactie 3:

Rob Geurts, 03-01-2014: Leuk om mijn oude school nog tegen te komen.
Ik woonde toen in de Papaverstraat en heb bij verschillende onderwijzers in de klas gezeten. Bekend zijn nog Urlings v.d.Hogen en meester Hamers.
Heb daar een leuke tijd gehad en veel gevoetbald op ons veldje aan de Bosbesstraat.
Groetjes allemaal. Rob Geurts

Reactie 4:

Rudie van Santen in Canada, 10-01-2014: ik weet wat veldje dat is het was recht voor onze deur ik woonde aan Bosbesstraat 33 hoek van Papaverstraat en ik had een leren voetball Het was een mooie tijd en we speelde veel buiten

Reactie 5:

Jan van Ooijen, 10-01-2014: Naar mijn beste weten is dit de St. Josef school en niet de Paulusschool, heb er de eerste t/m vierde klas doorlopen van 1952 tot 1956. De ingang was toen niet zoals op deze foto aan de Wolfkuilseweg maar aan de Molenweg aan het einde van een pad langs een boederij. Weet nog dat een aardappelveld bij die boerderij op een gegeven moment stikte van de Colorado-kevers.

Reactie 6:

Rudie van Santen in Canada, 11-01-2014: Wat Jan van Oijen zegd dat het bij een boerdery was en dat je een pad in moest loepen dat weet ik ook en ik weette dat het ook aan de Molen weg was om de hoek van de Wolfskuilseweg en daar was een meisjes school aan rechtse kant ik was daar van 1950-1955 en aan de Wolfkuilseweg was een Jamin om snoepjes te kopen bijna aan de hoek van de Molenweg
Groetjes Rudie van Santen

Reactie 7:

Jeroen Jongeneel, 22-01-2014: in de jaren zestig was het echt de Paulusschool aan de Wolfskuilseweg 169 in Nijmegen. Wellicht is de naam na de jaren vijftig veranderd? Ik stuur een fotootje met 'bewijs'.

Reactie 8:

Theo Binnendijk, 23-01-2014: De school is waarschijnlijk nooit van naam veranderd en heeft dan altijd Paulusschool geheten. De andere foto van de Jozefschool aan de Azaleastraat, waar zowel mijn vader als mijn zus hebben gewerkt (zie mijn bijdrage daar) laat een gebouw van 2 lagen zien, de Paulusschool telt 1 laag. Ik vermoed dat er een misverstand is omdat de stichting Jozefscholen meerdere scholen onder bestuur heeft met uiteraard verschillende namen. Wellicht dat de Paulusschool ook onder de Jozefstichting viel.

Reactie 9:

Hessel, 23-01-2014: Deze oorspronkelijk (zoals een groot aantal Katholieke jongensscholen in Nijmegen) naar St. Joseph genoemde school was in 1920 korte tijd gevestigd op de Hertogstraat (Hertsteeg 45) maar betrok datzelfde jaar nog de nieuwbouw op de MariŽnburg. Zoals hierboven al opgemerkt was het hoofd der school in 1935 dhr. L.Th. Hamers. In september 1944 is het schoolgebouw bij het Nijmeegs bombardement verwoest. In 1945 tijdelijk gehuisvest in het slachthuis (Veemarkt). In 1946 gehuisvest op de hoek Molenweg 18 / Wolfkuilseweg 173 met nog steeds als hoofd dhr. Hamers. In 1956 werd deze opgevolgd door dhr. J.A.J. Kuijpers; in datzelfde jaar 1956 veranderde ook de naam van de school in de Paulusschool Wolfkuilseweg 169.
NB Op nr. 22/24 op de Molenweg was er ooit (vgl Rudy van Santen) een Jamin-vestiging.
In 1970 werd directeur van de Paulusschool dhr. A. Derks. Vanaf 1983 viel deze school niet meer onder de Stichting St. Josephscholen maar onder de Stichting Rosascholen (nu opgegaan in Conexus). En het daaropvolgende jaar fuseerde deze jongensschool met de Majellaschool, de meisjesschool in de nabijgelegen Uranusstraat. Op het moment dat ik met deze school te maken had omstreeks 1966 was dhr. Kuipers een duidelijke schooldirecteur en tegelijkertijd onderwijzer in klas 6 (nu groep 8), en in het team zaten dhr. Visker, dhr Derks (actief toen bij vv. Achilles), dhr. De Haan, dhr. Janssen Duighuijsen ? en mevrouw van Zandvoort ? Bij de latere totstandkoming van de basischool werd ook de nabijgelegen kleuterschool betrokken. Vanwege ligging en het teruglopend leerlingenaantal werd de totale basisschool uiteindelijk toch gesloten en bezochten de leerlingen alternatieven als De Lanteerne en de Zonnewende.

De nieuwe naam in 1956 was dus beter onderscheidend van andere scholen -gaf zo meer eigen identiteit- en tekende een nieuw begin ?! De oude directeur (Hamers) die de school lange tijd onder de oude naam had geleid, was vertrokken.
Zie ook het boek 'De Josephscholen 1877-2002' dat dhr. J. Beke in 2002 heeft gepubliceerd.

REAGEER

Reactie 10:

Jules Lauwerier, 16-02-2014: Mijn moeder heeft aan de Paulusschool les gegeven. De school heette na de fusie met de Majellaschool "De Zonnewende". De directeur was destijds Albert Derks. Mijn moeder was "juffrouw Ans" (Lauwerier-Lambooij).
Reactie 11:

Pieter, 03-08-2014: Juffrouw Ans heb ik ook gehad. Zij was erg streng. Leeft ze nog?
Reactie 12:

Hans Liebers, 16-08-2014: Beste Jan van Ooijen je heb helemaal gelijk de ingang was aan de Molenweg ik kan het mij goed voor stellen het was een zandpad en later is het veranderd.
Reactie 13:

Peter-Hans, 01-07-2015: Ik zat destijds op de Paulusschool/Zonnewende en kan me ook nog herinneren dat er een doorgang was gemaakt tussen de Mariaschool en de Paulusschool.
Dat dit een latere foto is kun je zien aan het hekwerk. Aan de linkerkant van de poort zie je een hoog hekwerk staan. Dit hekwerk stond vroeger om het hele schoolplein, maar hebben ze in de tijd van de naamsverandering naar de Zonnewende aangepast naar een lager hekwerk. Aan de linkerkant kun je het nieuwe logo van de school zien. Boven het logo staat "Zonnewende".
Reactie 14:

Paul Broekman, 15-09-2016: Ik was hier in het jaar 1969 (als ik mij nog goed kan herinneren) aan het hospiteren. Met een man of vier kwamen we daar 6 weken lang elke week enkele daguren en moesten daar opdrachten uitwerken en daarna in bepaalde klassen uitvoeren. Dit allemaal voor de hoofdakte. Het schoolse karakter was even ver weg en we hadden een zekere mate van vrijheid.

In die tijd was de heer Kuipers het schoolhoofd. Een aardige man, die bepaald niet klein van stuk was. De basisschool met een directie aan het hoofd was nog niet in zicht.
Frappant is dat ik een van zijn zonen Ferry Kuipers tegenkwam op de HBS aan de Dennenstraat.
Leuk is ook dat de andere zoon Thijs Kuipers bij mij in de klas zat op de Peter Kanis kweekschool aan de Groenewoudseweg. Deze Thijs is ook jarenlang directeur geweest, het laatst van de school aan de Akkerlaan in Nijmegen, waar ik vroeger bij de zusters op de bewaarschool heb gezeten. Ik herkende daar nog de binnenplaats toen ik daar inviel voor zieke leerkrachten bij Thijs Kuipers.

Ik kan mij deze foto goed herinneren met dat hek als ingang. Ik kom er vaak langs en zie op die plek nu een appartementencomplex liggen. De school zal wel geruimd zijn vanwege het dalende kindertal. Hees zal wel aan het vergrijzen zijn geweest.
Van de andere toen aan de school verbonden leerkrachten weet ik mij niets te herinneren, omdat wij geen lessen meer gaven in het laatste leerjaar van de kweekschool.
Reactie 15:

Patrick Koks, 04-02-2018: Ik heb ook op deze school gezeten, deze heette inderdaad de St.Paulusschool. Dhr. Derks, hoofd van de school en Jansen Duighuize (?). Deze laatste heb ik 2 jaar gehad, hij draaide altijd mijn oren om en rookte heel veel. Wij woonden zelf op de Wolfskuilseweg 241. Leuke schooltijd gehad.
Reactie 16:

Mr. Lou Artz, 28-04-2019: Reading through the memories above, I'm pretty sure that this is also the school I attended. We lived at 21 Papaver Straat until 1956, when we migrated to Australia. I have often wondered what the name of the school was. Both my parents are long gone and as I'm the oldest in my family there is no one else I could ask. Thank you for the memories.
Reactie 17:

G. Wetenkamp, 28-04-2019: Wat een saaie school was dat, van de tweede tot de zesde gezeten. Nooit schoolreisjes meegemaakt, wel elke donderdagochtend eerst naar de kerk en daarna je boterhammen in de klas op eten en ťťn keer per jaar sportdag. Kuipers was inderdaad schoolhoofd en de leukste leraar vond ik meneer Vissers.
Lijfstraffen, met een liniaal op je open handen slaan, in de hoek van de klas op je knieŽn met je handen op het hoofd. Als je tijdens vasten snoep bij je had werd dat ingenomen, maar bij meneer Vissers kreeg je dat na de vasten weer terug.
Ik herinner mij nog wat klasgenootjes, Hans Elbers en Gerrie Jansen woonden beiden op de Wolfkuilseweg, Ferdie en Frans Kunst uit de Klaverstraat. Teo Oteman, Hans Derks, Koos Smit.
Later hebben daar de vrouwen van het gekraakte voormalig schoolgebouw aan de Gerard Noodtstraat een tijdje ingezeten voordat ze het voormalige Dominicanessenklooster aan de Dominicanenstraat kregen toegewezen. Mijn toenmalige vriendin was een van hen, toen heb ik de school sinds lange tijd weer van binnen gezien. Dezelfde lessenaars met inkt potje stonden er nog en ik heb daar een paar nachten geslapen in het kantoor van het oude schoolhoofd Kuipers, dat was wel een heel aparte ervaring zoveel jaren later.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: