1359-Schoolstraat1

< vorige | index | volgende >

St. Josephschool in de Schoolstraat jaren 70

Collectie Ton Toonen (toegevoegd 15-07-2014)

Geachte heer, mevrouw,
In uw lijst 'schoolfoto's' kom ik geen foto's tegen van de lagere 'St. Josephschool' aan de Schoolstraat. Daarom hierbij twee foto's van die school, vermoedelijk gemaakt in de jaren 70.
Ik heb in de jaren 50 in dat gebouw op school gezeten. Meester Frans Martin was de bovenmeester en meester van de 6e klas. Kwam elke morgen op zijn mobiletje naar school. In de vijfde klas hadden we meester Grotens, een goedmoedige, dikbuikige onderwijzer. In het gebouw was ook een (M)ULO-school gevestigd. Eén van de leraren van die (M)ULO was meester J. van Lindert, die later hoofd is geworden van de toen nieuwe Pius XII ULO aan de Akkerlaan.
Kijkend naar de eerste foto van het gebouw aan de Schoolstraat was in het voorste deel de (M)ULO-school ondergebracht en in het achterste gedeelte, dus verder in de richting van de St. Stephanusstraat, was de lagere school gehuisvest. Op de 2e (onderste) foto is de deur te zien, waar de lagere school-leerlingen, zoals ik, de school in gingen. Hoofdmeester Martin luidde 's morgens om 9 uur de schoolbel, die aan de buitenmuur van het gebouw was bevestigd. En owee als je te laat kwam!
Namen van klasgenootjes, die ik mij herinner, zijn: Jopie Arts, (mijn vriendje, woonde in de Jan Luykenstraat), Jopie Willems, Bennie Evers, Wim Jansen en een jongen met de achternaam Friebel.
Ten tijde van de vijfde klas, in 1957, bij meester Grotens, deed zich een tragisch ongeval voor. Een jongen (10 jaar) uit mijn klas, verongelukte in het verkeer, werd aangereden door een vrachtauto terwijl hij - op het trottoir nota bene - voor een winkelruit stond te kijken. Wat ik toentertijd als kind er van heb meegekregen, is het ongeluk gebeurd in de St. Stephanusstraat, op de hoek met een andere straat.
Hopelijk ben ik u van dienst geweest met deze informatie.
m.v.gr. Ton Toonen

REAGEER

Reactie 0:

Ton Toonen, 16-07-2014: foto's St. Josephschool Schoolstraat
Reactie 1:

Jacques Janssen, 02-08-2014: De verongelukte jongen was Henry Puin. Het ongeluk gebeurde op de hoek Stephanusstraat/ Jan van Galenstraat. Het betrof hier een vrachtauto van Melkerij Lent.
Een heel trieste gebeurtenis indertijd.

Ik zat zelf niet op deze school: hoewel ik in de van Goorstraat woonde, moest ik naar de Jozefschool aan de Nieuwe Marktstraat bij het station. Volgens mijn ouders had de school aan de Schoolstaat niet zo'n geweldige reputatie... Jan en Karel Otten kende ik wel van die school.
Reactie 2:

Ton Toonen, 29-06-2016: Onlangs vond ik deze kleurenfoto van de school:

Reactie 3:

Gerrit JM Paas, 14-07-2021: In het verleden maakte ik een geruime tijd deel uit van FB. Daar heb het bidprentje van Henry voorbij zien komen en gelezen. Dat is toen aan een dame geschonken die (net als ik zelf) het gezin goed kende. Ik ben zelf opgegroeid in de Schoolstraat op 123. De ouders van Henry woonden bij ons in de straat .Zijn moeder was een dochter van de familie Burgers, haar man heette Herman. Ook had Henry nog een zusje, dat had rood haar. Dat zusje was daar ook op die zelfde plek op hetzelfde uur, voor de winkel van Lubbers. De kinderen stonden voor de etalage waar altijd snoep lag uitgestald. Ik hoor nu nog de stem van de vader terwijl ik dit schrijf. De man was radeloos, hij liep in zijn geblokte bloes hard schreeuwend en huilend door de Schoolstraat. Een vreselijk drama was dat ! voor de hele wijk. Heel verdrietig. Er waren twee vrachtauto's bij betrokken. Een van Melkerij Lent, en een auto van de Gemeente reiniging.
Gerrit Paas, nu 72 jaar.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: