1391

< vorige | index | volgende >

Foto 1391- Klokkenberg-MULO Hugo de Grootstraat klas 2a van juf Frederiks op 13 september 1963 (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: Toos van Maurik2: Janny Frederiks3: Riesje den Daas4: Judith Arts5: Coby Sjoorda
6: Sonja Portier7: Joke van Doorn8: mevr. Frederiks9: Peter Huurman10: Joop Hulsbergen
11: Els van den Berg12: Marjan Rexwinkel13: Sylvia ..14: Adrie de Bruyn15: Jan van Helmond
16: .. van de Berg17: Roel de Jonge18: Hilde-Marie v.de Casteele19: Anja Mooij20: Marian Spaa
21: Mary Reurslag22: Ria Kalisvaart23: Corrie Krieger24: Suze van Hout25: Minke den Burger
26: Herman Hendriks27: Albert v.den Berg28: Henk van Blitterswijk29: Jan v.der Weyde30: Peter Verhoeff

Hierbij stuur ik u 2 schoolfoto's zowel van de Mulo (klas 2a, 1960) als de basisschool (1954) van de Klokkenberg. Ik vermoed dat de Klokkenberg ca. 165 jaar bestaat. Destijds ben ik bij de reunie geweest van het 150 jarig bestaan.

Van deze foto herken ik er enkelen: Juf. Verhoef (alias De Spin), 29 ben ik zelf Jan van der Weyde, 17 Roel, 24 Suze (Tijdens duitse les kreeg ik een briefje van haar in m'n handen gedrukt met "ich liebe dich", leuke herinnering.)

Zoals ook op de site al vermeld was/is de Klokkenberg een protestant christelijke (schippers) school. Omdat wij protestant waren, moesten wij (met de tram, bergspoor) van Berg en Dal naar Nijmegen naar school, terwijl de katholieke basisschool 100 meter achter ons huis stond!!!
Toch een erg leuke tijd gehad..!!

Een andere anecdote is, dat in klas 5 plotseling een nieuwe meester kwam, uit Nieuw Guinea. Was meen ik een dubbele klas. Hij maakte korte metten en stelde een voorbeeld met Cally Caldenberg. Hij moest voor de klas komen voor iets. Hij werd in een soort judogreep genomen, vloog letterlijk door de lucht en kwam op de houten vloer terecht. Klas muisstil.
Ik had vlak daarna m'n etui in m'n handen, ik weet het nog precies. Hij zei tegen me: "Wil jij gooien??" Voor dat ik iets kon zeggen, zei hij: "Kom jij ook maar naar voren! Ik dacht meteen, nou vlieg ik zo door de Lucht, en ja hoor, hij greep me vast en gooide me door de lucht. We mankeerden uiteindelijk niets. Maar de toon was wel gezet. Later bleek dat het een aardige leraar was, die leuke verhalen vertelde uit zijn tijd in Nieuw Guinea.
Ik ben benieuwd of de namen verder ingevuld gaan worden en of er reacties op komen.
Met vriendelijke groeten, Jan van der Weyde
(leuke site trouwens)

Ingezonden door Jan van der Weyde (geplaatst 30-10-2014)

REAGEER

Reactie 0:

Jan van der Weyde, 30-10-2014: foto's Klokkenbergscholen
Reactie 1:

Pim Markus-van Blitterswijk, 30-10-2014: Dag Jan, Volgens mij heette de lerares Mevr. Frederiks. Hier nog enkele namen: 1. Toos van Maurik, 2. Janny Frederiks, 3. Riesje den Daas, 4. Judith Arts, 8. Mevr. Frederiks, 9. ? Huurman, 10. ? Hulsbergen, 11. Els van den Berg, 22. Ria Kalisvaart?, 23. Jannie? (de) Krieger?, 27. Albert van den Berg, 28. Henk van Blitterswijk.
Mijn broer staat op deze foto, ik zat zelf een klas hoger. Wij gingen elke dag met de bus van Boven-Leeuwen naar Nijmegen naar school en deze mensen zaten ook altijd in de bus.
Overigens: de foto is niet van 1959 maar volgens mij van 1962/1963.
Reactie 2:

Frederik Boll, 06-11-2014: De mulo stond aan de Hugo de Grootstraat in Nijmegen.
Overigens was de Klokkenberg geen schippersschool. Het internaat van de Klokkenberg aan de Ubbergseveldweg werd na opheffing van de school omgedoopt tot Schippersinternaat. Vandaar de verwarring. Op de lagere school kwam wel zo nu en dan een schipperskind langs dat dan enkele dagen een eigen programma draaide onder toezicht van de juf of de meester.
Inderdaad is dat mevrouw Frederiks. Zij heeft een hoge leeftijd bereikt.
Juffrouw Verhoef was een onderwijzeres op de lagere school van de Klokkenberg aan de Muchterstraat. Dat was in de tijd van Dijkstra, Sleeboom en anderen.
Reactie 3:

Arie Kool, 06-11-2014: Die leraar uit Nieuw-Guinea heette Henk van Roekel. Hij kwam in augustus 1963 naar Nederland en woonde in Oosterbeek. Hij was mijn klassenleraar van klas 1a. Ik heb nog een klassenfoto die ik binnenkort zal opsturen. In de zomer kwam Van Roekel vaak op de fiets vanuit Oosterbeek naar school.
Reactie 4:

Arie Kool, 07-11-2014: Een foto van beide scholen is terug te vinden op gastredactie, foto's Nijmegen vanaf 1950. (klik op een fotootje.)
Reactie 5:

Hessel, 16-11-2014: nr. 15 is Jan van Helmond.
Reactie 6:

Tineke van Maaren, 13-01-2015: Ik denk dat het een foto is uit 1962 of 1963. Volgens mij staat mijn vriendin Marjan Rexwinkel op nr.12, en die zat schooljaar 60/61 bij mij in de 6e klas Klokkenberg bij meneer Smeets.
Reactie 7:

Ria Kalisvaart, 26-10-2016: Mijn naam is idd Ria Kalisvaart. Ik sta op nr 22.
Verdere namen die ik nog weet: 9 Peter Huurman, 10 Joop Hulsbergen, 18 Hilde-Marie van de Casteele, 23 Corrie Krieger, 24 Suze van Hout, 30 Peter Verhoeff.
Foto is uit het schooljaar 1963-64.
Ik zelf kwam uit Horssen, fietste in de winter naar de van Heemstraweg en stapte in Afferden op. Bij de Hezelpoort stapten we uit en liepen dan in ca. 20 min naar de Hugo de Grootstraat met een groepje.
In de zomer fietste ik ook vaak, soms met nog wat anderen o.a. uit Bergharen.

Redactie: Apart dat je nog zo'n stuk moest lopen vanaf de Hezelpoort. Waarom nam je de trolley niet?
Reactie 8:

Ria Hogenkamp-Kalisvaart, 28-10-2016: Er zijn meerdere redenen waarom wij vanaf de Hezelpoort liepen. Ten eerste kostte een trolleykaartje weer geld en dat was nog wat schaars in 1963; kinderen vanuit dorpen waren wel gewend te lopen en te fietsen; een trolley nemen kostte meer tijd (doorrijden tot aan station, daar wachten, uitstappen op de Berg en Dalseweg en nog weer lopen); verder kon je in de Hezelstraat en Burchtstraat nog wat winkels in lopen. Soms voor echte boodschappen (kaas bij een kaashandel in de Hezelstraat, soms gewoon om wat te neuzen.
V&D was favoriet!

Mijn man heeft ook op de Klokkenberg Mulo gezeten en wij hebben nog wel wat herinneringen aan de school, i.h.a. positieve herinneringen!
Wij hebben beiden het idee dat de leraar uit Nieuw-Guinea de geschiedenisleraar De Jong was en niet van Roekel, maar dat kunnen we mis hebben.
Verder allebei herinneringen aan hr. Krol, die af en toe een buurklas tot de orde riep wanneer die klas hr. Brouwer het erg moeilijk maakte. Deze leraar werd gewoon "gepest".
Verder aan het gebouw: dat fijne drinkraatje in de hal! Toen al milieubewust.
De noodlokalen. 2 gebouwtjes met 2 lokalen en een hal ertussen, koud in de winter, warm in de zomer en op het laatst erg slecht, planken in de vloer waren wat verzakt.
Leuke tijd gehad daar.

Mw. Frederiks (we noemden haar nooit juffrouw Frederiks, wel "de Spin") was streng maar gaf goed les. Ze gaf ook apart lessen voor mulo-B voordat de normale schooltijd begon. Bij dat groepje hoorde ik ook in het 3e en 4e leerjaar.
Mw. Frederiks vond dat maar niets "meisjes op B" maar toen bleek dat ik erg goed mee kon komen, mocht ik altijd wat later in de les aanschuiven, zodat ik maar een half uur eerder de bus vanuit Afferden hoefde te nemen en niet een uur eerder!

Mijn jongste boer heeft 5 jaar later ook bij mw. Frederiks de B-lessen gevolgd, hij moest wel op tijd komen. Tjaa, toch voordeel als meisje.
Reactie 9:

Ria Hogenkamp-Kalisvaart, 01-08-2017: Na onze verhuizing is het fotoboek met deze klassefoto weer tevoorschijn gekomen. Op de achterkant heb ik bijna alle namen geschreven. Pas een aantal jaren later, ik kan daardoor de lijst niet helemaal compleet maken.
No 5 Coby Sjoorda, 6 Sonja Portier, 7 Joke van Doorn, 13 Sylvia ?......, 14 Adrie de Bruyn, 16 ...... van de Berg, 17 Roel de Jonge, 18 Hilde-Marie van de Kasteel (heb ik op de foto staan, maar ik ga van de Casteele), 19 Anja Mooij, 20 Marian Spaa, 21 Mary Reurslag, 25 Minke den Burger, 26 Herman Hendriks.
Deze foto is gemaakt op 13 september 1963.
Reactie 10:

Gerrit de Heus, 05-03-2018: Leuk om deze oude foto te zien, in die tijd 1963 heb ik ook op die school gezeten, ik kwam zelf uit Druten en we zaten met velen in dezelfde bus.
Enkele schoolmeesters uit die tijd waren Meester Treffers wiskunde. Meester Krol Egels, Meester van de Heide, Juffrouw de Roos, Dhr de Jong gymnastiek, Meester Algera? tekenen .
Ik dacht ook dat Suze van Hout bij het korfbal zat toen der tijd. Ook een schoolkamp meegemaakt naar Beekbergen op de fiets samen met Henk van Blitterswijk, hoe leuk dat was, weet Coby Sjoorda nog wel, samen met Koen Smit.
Reactie 11:

Hesseling, 07-04-2018: Voorjaar 2019 verschijnt (werktitel) 'Mijn mulo jaren in de sixties'. als historicus en oud-leerling van de ULO kom ik graag in contact met oud-leerlingen. je kunt mailen naar: mijnmulojaren@gmail.com en graag verstrek ik meer informatie.
Reactie 12:

Rob Vunderink, 22-06-2018: Ik kwam deze foto tegen met daarop ene Anja Mooij (nr.19). Zij heeft de juiste leeftijd om mijn klasgenote te zijn geweest op De Leerschool, een lagere school aan de Van Nispenstraat in Nijmegen. Weet iemand of zij inderdaad diezelfde Anja is (ze lijkt er wel op) of is u iemand bekend die er meer over weet? En ook hoe het daarna met deze Anja is gegaan?
Vriendelijke groet,
Rob Vunderink (zelf ook uit het jaar 1950)
Reactie 13:

Gerrit de Heus, 22-06-2018: Dit is Anja Mooij, zoals ik ze ken van de Klokkenberg, ze zat bij me in de klas, zoals de meesten op de foto. Ik dacht dat ze later de politie-opleiding heeft gedaan!
Reactie 14:

Rob Vunderink, 23-06-2018: Voor wie het weten wil: Anja Mooij werd Anja van der Bok. En ja, het is de Anja onder nr. 19. Geen politieopleiding, maar kweekschool en daarna orthopedagogiek.
Reactie 15:

Jannie Frederiks, 15-04-2021: ik kom oorspronkelijk uit Druten, maar woon al 35 jaar in Afferden. Ook ik ging altijd met de bus en dan stapten we altijd uit bij de Hezelpoort. Ik kijk er met veel plezier op terug.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: