1392

< vorige | index | volgende >

Foto 1392- lagere school Klokkenberg in 1954 klas van juf van Boxtel (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: Jan van der Weyde2: Willemien Jansen3: Gert Jan Smit4: Tilly Jager5: Ingrid Geutjes
6: Freek van de Weerd7: Jaap Lekkerkerker8: .. van Boxtel9: Louise ..10: Adri Stunnenberg
11: Bennie Freriks12: Kees Schouten13: Joop Klein Haneveld14: Vries (Frits) Kool15: Trudy ..
16: Martin Elferink ?17: 18: Elly van Offeren19: .. Smeets20: Rieke Rademaker
21: Marian ..22: Sjors ..23: Marlies van Kleef24:

Hierbij stuur ik u 2 schoolfoto's zowel van de Mulo (klas 2a, 1960) als de basisschool (1954) van de Klokkenberg. Ik vermoed dat de Klokkenberg ca. 165 jaar bestaat. Destijds ben ik bij de reunie geweest van het 150 jarig bestaan.
Van deze foto ken ik de volgende kinderen: 1 Jan van der Weyde uit (toen) Berg en Dal, 2 Willemien Jansen uit Kekerdom, 3 Gert Jan Smit uit Lent, 4 Tilly Jager uit Berg en Dal, 5 Ingrid Geutjes, 6 Freek uit de Broerstraat, 7 Jaap Lekkerkerk uit Ubbergen, 8 Juffr. Van Boxtel, 9 Louise uit Berg en Dal, 10 Adri Stunnenberg Nijmegen, 11 Bennie Freriks Nijmegen, 12 Kees Schouten Beek, 13 Joop Klein Haneveldt, 14 Vries (Frits) Kool Nijmegen, 15 Trudy, 16 Martin Elferink (?), 18 Elly, 19 .. Smeets, dochter van het Hoofd van de School, 21 Marian (viel ooit flauw voor de klas, iedereen schrok zich rot), 22 Sjors, 23 Marlies v. Kleef.

Ingezonden door Jan van der Weyde (geplaatst 30-10-2014)

REAGEER

Reactie 1:

Arie Kool, 08-11-2014: Een foto van beide scholen is terug te vinden op gastredactie, foto's Nijmegen vanaf 1950. (klik op een fotootje.)
Reactie 2:

Jan van der Weyde, 11-11-2014: Jan Sleeboom, toen onderwijzer van klas 5 (1957/58) was wat mij betreft een geweldig mens, een prima onderwijzer en zeker een uitstekend tekenaar/kunstschilder. Te vroeg gestorven als gevolg van een ongeval. Ik heb ooit van m'n zus een tekening van hem cadeau gekregen, van het "Groene Balkon", incl. Klokkenberg, getekend vanaf de Waalbrug in het jaar 1956.
Als je pech had en niet oplette, liep je de kans een welgemikt krijtje tegen je kokosnoot te krijgen.
Op een gegeven moment stond hij voor de klas, met z'n rug naar het bord en staarde de klas in. We giechelden wat, maar konden niet bevroeden wat hij van plan was. Nou.... even later werd het duidelijk...hij deed een paar passen naar voren en op het bord stond een portret van een leerling. In dit geval was het onmiskenbaar...Pim Hofs uit Oosterhout. Alle leerlingen waren stil van bewondering...zo goed!! Hoe kon hij die tekening maken zonder zelf te zien wat hij deed..??
Reactie 3:

Jan van der Weyde, 19-11-2014: Toen ik in 1954 in de 1e klas zat bij juf van Boxtel, was er naast de school "Het Assumptio". Ik denk achteraf dat het een soort tehuis was voor gehandicapte thuislozen(?) In mijn herinnering waren het alleen mannen, die er verwaarloost uitzagen. Er waren een aantal kamers naast elkaar, met grote ramen erin. Je kon deze mensen zo vanaf het speelplein gadeslaan. Kort daarna begon men met het afbreken van de gebouwen, ook verderop in de straat.

Aan de andere kant van de school was ook een poort en een straatje naar het "Groene Balkon". Op de hoek was een snoepwinkeltje. Vanzelf dat wij hier veelvuldig snoep kochten. Heerlijke caramel toffees. Als je geluk had zat er een soort waardebon in verstopt waarop je een reep Carmel kon krijgen. Ook stukken Jodenvet (excuus voor de naam) niet te vergeten "Zoet Hout" en natuurlijk dropveters en stukken drop in allerlei soorten en maten.

Er tegenover stond regelmatig de viskar met meestal 2 vrouwen die vis verkochten. Elders op de site zag ik deze ook voorbij komen.

Onder aan het groene balkon werd ook stiekem gerookt, ja ja, toen al. Hans Held, Martin van Essenveld en ik stonden regelmatig te roken!
Wie kent die namen nog??
Reactie 4:

Ingrid Geutjes, 25-01-2015: Hallo Jan, ik heb bij jou in de klas gezeten, maar weet er niet zo veel van als jij! Mijn broer Ferry (helaas overleden) en zus Jeannette hebben ook daar op school gezeten. Wat ik wel weet is dat wij 's winters vanuit het raam brood naar de meeuwen mochten gooien! En natuurlijk het snoep winkeltje.
Reactie 5:

Jan van der Weyde, 05-09-2015: Ik zag op de Nieuwsbrief (Facebook) de naam Yolanda Knoop (Fransestraat) voorbij komen. (Van Garage Knoop??) Dit herinnerde mij aan Elly Knoop, op de lagere school " de Klokkenberg" en vooral Klas 5 (1958-59). Namen als Betty Thijssen en Boy van Hattem herinner ik mij goed. Boy had Betty als "vriendinnetje" en ik Elly. Later "ruilden" we dit gewoon om. Dit lekte al snel uit bij de andere klasgenootjes en meneer Pot. Hij gaf het sein dat we dan maar naast elkaar in de banken moesten gaan zitten....wij gaven daar natuurlijk erg verlegen gehoor aan! Meneer Pot, die toen als nieuwe onderwijzer uit Friesland kwam en klas 5 les kwam geven. Wat kon deze onderwijzer prachtige verhalen vertellen. Hij had een voor die tijd losse methode van lesgeven. Maar, ook strak als het moest. Heeft er iemand nog een klassenfoto van deze klas??
Reactie 6:

Dirk J. Grul, 15-01-2016: Op de foto van 1954 staat Joop Klein Haneveldt, moet zonder "t" zijn. Zijn vader was één van mijn leraren op de MULO.
Reactie 7:

Freek van de Weerd, 23-11-2016: Kwam per toeval de site van Noviomagus tegen. En een nog goter toeval daarop deze klassefoto, waarop ik een aantal bekende gezichten herkende. Met name Kees Schouten, Jaap Lekkerkerk en Ingrid Geutjes.
Zelf sta ik achteraan (nr. 6). Mijn achternaam is dus Van de Weerd. Ik woonde boven Witteveen in de Broerstraat, naast V&D.
Reactie 8:

Wim de Keijser, 26-11-2016: Ik ben 1 dag voor het bombardement op de Groesbeeksedwarsweg nr. 66 geboren. 21/02/'44.
Op de lagere school Klokkenberg gezeten van 1950 tot 1956.
Ik vond het een elitaire school. De kinderen van de arbeiders uit de Ooy werden gepest. Vanwege hun kleren! Wie heb ik daarvoor in elkaar geslagen? Ik kon er niet tegen.
Slechts 3 leerkrachten gehad. Mevr. Verhoef, Men. van Doornum en Men. Dijkstra.
Bij men. van Doornum had ik de slechtste resultaten. Had meer oog voor de betere gesitueerden. De klas keek wel uit op de (dichtgevroren) Waal. Dus droomde ik weg. Was verliefd op een meisje uit de Betuwe. Zij niet op mij denk ik.
Maar Dijkstra wist mij te motiveren. Naar de MULO. Uiteindelijk gehaald.
Wel via de Creutzberg MULO.
De binnenstad lag nog aardig in puin. Lekker fietsen in en uit de trechters. Veel houtskool gevonden. Lekker tekeningen maken op de stoep.
Vanaf 1954 mocht ik alleen op de fiets naar school, nadat de brug van Mol klaar was.
Op de Creutzberg Mulo heb ik mijn vrouw leren kennen.
Een UTS opleiding gedaan. In de metaal gewerkt. Maar me laten omscholen. En op de Pompekliniek gewerkt. Nu genieten van kinderen, schoondochters en kleinkinderen.
Wim de Keijser, Beuningen
Reactie 9:

Joop Klein Haneveld, 03-05-2017: Ik sta/zit zelf midden op de foto. No 20 is Rieke Rademaker. Mijn broer was bevriend met haar broer Koos. Ik was bevriend met Gertjan Smit en Jaap Lekkerkerker. Ook Vries Kool die naast me zit was een vriend van me.
Na de eerste klas mulo ging ik door naar de HBS-B. Ik verloor mijn klasgenoten verder uit het oog. Woon zelf nu in Alphen aan den Rijn.
Reactie 10:

Ben Freriks, 06-01-2018: Hele fijne school, kan er veel van herinneren. Veel vriendjes gehad, zoals Jan van der Weyde, Joop Klein Haneveld, Gert Jan Smit, enz. Er werd veel aan gym, zwemmen, zangles, handenarbeid en tekenen gedaan. Ook meneer Pot gehad, maar ook meneer Weinands, die was in Nieuw Guinea geweest en vertelde over de Papoea's, koppensnellers (heel spannend).
Zelf kon ik aardig tekenen, en daardoor moest ik veel voor de meisjes in hun poëziealbum schrijven, ging vooral om de tekening.
Ik ben later Medisch Instrumentmaker geworden bij het UMC Radboud Nijmegen.
Reactie 11:

Jan van der Weyde, 09-01-2018: Héé Ben Freriks uit de Corduwenerstraat, wat leuk je reactie (10) te lezen...!! En of je aardig kon tekenen...!! Ik herinner me nog een tekening van je van een boom, waarvan de bladeren allemaal één kant op waaiden, zo goed hield je rekening met de windrichting. Ik woon al 45 jaar in de Achterhoek, maar wil morgen toch weer eens naar Nijmegen om de ondergelopen Waalkade te zien. Stuur me je mailadres, kunnen we nog es ouwe verhalen ophalen!
[Redactie: contact is gelegd]
Reactie 12:

Elly van Offeren, 10-10-2019: Ik sta op deze foto links onderaan nr. 18

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: