1404

< vorige | index | volgende >

Foto ON1404-markt op de Grote Markt WANNEER
(muis over of klik op de foto voor meer detail)

Bijgesloten een foto van de Grote Markt voor jullie historische collectie. Er staat geen datum op, maar ik vermoed dat het rond 1920 is genomen.
In de jaren 70-80 heb ik in Nijmegen gewoond en in die tijd ontving mijn latere echtgenote, Tine Driessen, een glasplaatnegatief van een kennis. Dat is tientallen jaren blijven liggen tot ik afgelopen maand het tegenkwam bij het opruimen. Ik heb het gescand (op 1200 dpi) en in een positief omgezet.
Er is veel detail te zien, zoals de vrouwen in traditionele klederdracht, veldwachter in uniform, mensen op klompen, manden van wilgentenen, enzovoorts. Iemand die er verstand van heeft zou het misschien enigzins kunnen herstellen, bijv. de krassen en vlekjes wegwerken, en het contrast iets vergroten (maar dan niet met een lomp windows programma). Ik vind het wel een prachtig beeld geven uit die tijd.
Het originele glasplaatnegatief heb ik bewaard - weten jullie of er hiervoor belangstelling bestaat, bij jullie stichting of bij het gemeentearchief?
Met vr. groet, Wim Giesen

Redactie: waarschijnlijk zal het Regionaal Archief Nijmegen dit pareltje graag aannemen!

Ingezonden door Wim Giesen (geplaatst 16-11-2014)

REAGEER

Reactie 0:

Wim Giesen, 16-11-2014: foto van glasnegatief: markt op de Grote Markt
Reactie 1:

Rob Essers, 22-09-2018: De foto is in 1926 gemaakt in de periode mei-september. In de PGNC van 30 april 1926 staat een bericht over de opening van het bloemenmagazijn door G. van Groningen in het perceel aan de Kannenmarkt, waarin eertijds de zaak in ijzerwaren van de firma van Eldik was gevestigd. Op bovenstaande foto staat de tekst "Bloemen" op de etalageruit van het pand Kannenmarkt 17. Ik neem aan dat deze tekst vijf maanden later al weer verwijderd is. In De Gelderlander van 2 september 1926 wordt in de slotzin van een advertentie melding gemaakt van de verplaatsing half september naar Groote Markt 29; zie ook elders. Op 16 december 1926 wordt op Kannenmarkt 17 de MODERNE SLAGERIJ van JAN WEIJERS geopend (PGNC, 15 december 1926) die te zien is op archieffoto GN4629 (Datering 1930).
Reactie 2:

Ton Toonen, 27-05-2019: De slagerij van Jan Weijers had een leuke reclame-leus: 'Ik wil wel met je trouwen, maar dan moet je vlees kopen bij Jan Weijers'. Dit weet ik uit overlevering van mijn ouders, die in het begin van de 30er jaren in de Lange Nieuwstraat woonden, dus niet ver verwijderd van de Kannenmarkt.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: