1592

< vorige | index | volgende >

Foto ON1592 - WIE bij DAVINO WAAR WANNEER

Leuk idee, deze site. Mijn naam is Wilma Tijssen. Ik ben in 1958 geboren in de Sweersstraat. Ik woonde daar met mijn broer en zus, Ad en Anja. Op mijn 4e zijn wij verhuist naar oma in Breda, vandaar dat ik me weinig kan herinneren. Groetjes, Wilma.

Collectie Wilma Tijssen (geplaatst 19-06-2017)

Reactie 0:

Wilma Tijssen, 20-06-2017: Foto Davino
Reactie 1:

J.G. Haefkens, 14-08-2020: Deze foto zal waarschijnlijk kort na de oorlogsjaren (1940-1945) zijn gemaakt, ik denk omstreeks 1947.
De ijsfabriek van "Davino" zat destijds aan de Van Gentstraat. Als kind namen we nog wel eens een kijkje in de fabriek als de deuren 's zomers open stonden en als je geluk had werd je weer met een ijsje in de hand buiten de deur gezet. De fabriek produceerde in die jaren voorverpakt ijs, dus geen schepijs. Dat het een flink bedrijf was is wel te zien aan het grote aantal ijskarretjes op de foto, toch gauw zo'n 25. De ijsverkopers trof je niet alleen in de binnenstad maar zwierven ook uit tot ver buiten de stadsgrenzen. Mijn favoriete verkoper (Thijs) stond aan het eind van de Meerwijkselaan, daar waar de weg afbuigt richting Nebo - Retaurant "Sionshof".
's Winters werden de ijskarretjes gestald in een loods aan de Sweersstraat, vanuit ons huis aan de Athlonestraat hadden we zicht op de loods.

Deze buurt kende in die tijd een hechte buurtvereniging, genaamd "De Vriendenkring". Tijdens de troonswisseling in 1948 werden grote witte erebogen geplaatst aan het begin van de straten, versierd met grote portretten van Wilhelmina, Juliana en Bernhard. Aan de bogen zaten plantenbakken met veel oranje Afrikaantjes. Regelmatig werden er dans- en kienavonden georganiseerd, en ook uitstapjes naar de "Westerbouwing", voor de jeugd uit die buurt.
De Sinterklaas- en Kerstfeesten waren echte hoogtepunten. Geld en materialen waren schaars in die tijd en alle vakmensen binnen de buurt werden betrokken om cadeautjes te maken als sleeŽn, hobbelpaarden, houten naaiboxen etc. De smid maakte b.v. de metalen frames voor de sleetjes, de timmerman (Dhr. Gebhard), zorgde voor de zitplankjes en mijn vader lakte ze in leuke kleuren, zo ging dat in die tijd.
Wat ik me ook nog goed herinner is het "Spar"-winkeltje van de familie De Jong. En niet te vergeten de smederij die in die tijd niet alleen de paarden voorzag van nieuwe hoefijzers maar ook de onderdelen van onze step gratis laste als er iets gebroken was.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: