1628

< vorige | index | volgende >

1956
1964
Foto ON1628 - melkhandel Rutten, de Ruyterstraat 195
Ik ben geboren in 1937. Wij woonden in de de Ruyterstraat, waar mijn ouders een melkzaak hadden. Daarvan vond ik twee foto's van feestelijkheden, mijn ouders voor de winkel in 1956 en familie voor de winkel in 1964. De laatste foto heb ik afgelopen maand gemaakt van het ouderlijk huis. Het is natuurlijk een totaal ander beeld als toen wij er woonden en de winkel er was.

Ingezonden door Truus Verhagen-Rutten (geplaatst 02-04-2018)


Mijn opa heeft, naar ik heb gehoord van mijn ouders, het pand laten bouwen door de aannemer waar mijn oma dienstmaagd was. Ben even de naam van de aannemer kwijt, kom ik wel weer op. De aannemer zat destijds op de St. Annastraat. Het zou het eerste pand zijn dat in die buurt gebouwd is. Het is de Ruyterstraat 195, hoek van Heemskerckstraat. Het huis heeft drie verdiepingen en het bovenhuis heeft nog steeds de ingang aan de van Heemskerckstraat 2.
Mijn vader was eigenlijk opgeleid slager en had in 1929 een slagerij gekocht in de Holtermanstraat. Omdat hij een ongeval kreeg werd het huwelijk uitgesteld en de slagerij verkocht. Toen mijn grootouders later in dat jaar rustig gingen leven en een huis in de Jan van Galenstraat (nr. 16) kochten en mijn vader de oudste van de kinderen was, kwam hij in de melkzaak van mijn grootouders in de Ruiterstraat. Zo ging dat vroeger.
Het bovenhuis was verhuurd en in 1943, mijn ouders hadden op dat moment al zes kinderen, kwam het bovenhuis bij het benedenhuis zodat we niet langer met zes kinderen op een kamer hoefden te slapen. Het benedenhuis had in die tijd in de woonkamer een alkoof, daar sliepen mijn ouders en verder was er dus een kamer waar wij met zes kinderen lagen. Na samenvoeging hadden we dus een echt groot huis voor die tijd.
Ben heel toevallig vorig jaar nog in het ouderlijk huis geweest. Ik fotografeerde het huis en toen de bewoner naar buiten kwam, vond ik net wel zo beleefd om te zeggen dat ik daar geboren was in 1937. De bewoner vroeg meteen of ik het binnen wilde zien, een bijzondere gewaarwording. Waar mijn vader in 1972 is gestorven en ik dus lang niet meer was geweest.
Reactie 0:

Truus Verhagen-Rutten, 02-04-2018: melkhandel Rutten de Ruyterstraat
Redactie: Hier maakte Truus Rutten ook de oorlog mee. Ze beschreef enkele herinneringen aan het bombardement en de granatentijd.
Reactie 1:

Truus Verhagen-Rutten, 12-05-2018: Omdat de foto's na de oorlog zijn gemaakt, was het inmiddels zuivel- annex kruidenierswaren winkel maar gedurende de oorlogsjaren was het assortiment veel kleiner: veel was op de bon. Wij moesten als kinderen alle avonden mee bonnen plakken. Op ieder vel konden 100 bonnen en voor ieder artikel een ander soort bon.
Het huis is rond 1903 gebouwd door aannemer Zegers. Dit nog even als aanvulling.
Reactie 2:

Stijn van Oers, 26-01-2019: Wij wonen nu sinds juni 2018 in dit prachtige huis. We zouden het bijzonder vinden om in contact komen met iemand van de familie. Het bovenstaande verhaal (en andere verhalen) fascineren ons.
U bent altijd van harte welkom om bij ons thuis.
Vriendelijke groet Katrien & Stijn
Reactie 3:

Raymond Rutten, 25-02-2020: Hallo Stijn en Katrien, ik heb veel herinneringen aan jullie huis. Ben een achterkleinzoon van de eerste bewoners. Vanuit Amsterdam ben ik niet zo vaak meer in Nijmegen, maar mocht ik komende jaren een keer in de gelegeheid zijn kom ik zeker een keer aan.
Reactie 4:

Jan Duifhuizen, 26-02-2020: Ik herinner me nog goed dat "melkboer Rutten" aan onze deur kwam in de Evertsenstraat, (het touwtje hing indertijd uit de brievenbus) en mijn moeder had de lege flessen al achter de deur gezet. Hij riep dan naar boven: "R(rrrrrr)utten..., mevrouw Duifhuizen", zodat zij wist wie daar was. Those were the days!
Reactie 5:

Paula van Wordragen, 16-05-2020: Ik kende Hans Rutten, hij kwam weleens mee met zijn vader toen ik bij Dickmann's werkte en Hans ook een vriend was van Wim Bongers.
Reactie 6:

Truus Verhagen-Rutten, 16-05-2020: Hans Rutten woonde in de Stijn Buysstraat en was van een andere tak van de Ruttens. Zijn vader was een neef van mijn vader.
Reactie 7:

Carla Busser-Furtjes, 18-05-2020: Beide jongens hebben bij mij in de klas van de MULO-Gerard Noodstraat gezeten. We hadden een leuke klas. Tenminste, ik heb dat zo beleefd toentertijd.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: