1697

< vorige | index | volgende >

Foto 1697 - 5e klas Petrus Canisius School Hertogstraat 1966
1: Thijs Kampschuur2: Hans Jansen3: Hans Thijssen4: Ruth Stoots5: Leo Akkerman
6: Gérard Bernts7: Ad van Roosmalen8: Jeroen Bruens9: Hans Hendriks10: Henk Smits
11: Robert Jansen12: Michel de Sonnaville13: Robert Hamer14: Stefan Daamen15: Henk de Waal
16: René? Schütte17: Gerry Willems18: Hans Elbers19: Jos Kuppen20: Peter Groenen
21: Peter Latta22: Arno van Kampen23: Theo Kramer24: Gérard Francissen25: Rob Meyer
26: Michel Holla27: broeder Mariano28: Job Strengers29: Frans Meussen30: René van Raai
31: Jan-Willem Geertsen32: Rob Spierings33: René Aardbodem34: Erik Jansen35: Cecil Penso
36: Paul Boekhoorn37: Dees de Smet38: André Hendrixks of Hendriks?39: Walther de Haas40: Hans Vermeulen
41: Paul of Hans? van Dooren42: Chris Laheij43: Johnny Balvers

Hierbij drie klassefoto's van mijn school, de Petrus Canisius School aan de Hertogstraat. Klas 2 van dhr Elbers uit 1963, deze foto van klas 5 van br Mariano is uit 1966, klas 6 van dhr Langhout uit 1967.
Groetjes, Hans Hendriks (vroeger: Gerard Noodtstraat 6)

Ingezonden door Hans Hendriks (geplaatst 26-12-2019)

Reactie 1:

Hans Hendriks, 05-01-2020: 5e klas PCS 66-67 namen: 1 Thijs Kampschuur 2 H. Jansen ? 3 Hans Thijsen 4 Ruth Stoots 5 Leo Akkerman 6 Paul Bernts 9 Hans Hendriks 10 Henkie Smits 11 Robert Jansen 12 Michel de Sonneville 13 Robert Hamer 14 Stefan Daamen 15 Henk de Waal 17 Gerri Willems 18 Hans Elbers 19 Jos Kuppen 21 Peter Latta 22 Arno van Kampen 23 Theo Kramer 25 Rob Meijer 26 Michel Holla 27 Broeder Mariano 28 Job Strengers 30 Ferdinant Mertens? 32 Rob Spierings 33 Rene Aardbodem 34 Erik Jansen 35 Cecil Penso 36 Paul Boekhoorn 37 Dees de Smet 38 E. Hendriks 39 Walther de Haas 40 Hans Vermeulen 41 Paul van Dooren 42 Chris Laheij 43 Johnny Balvers
Reactie 2:

Willie de Waal, 07-12-2020: weten jullie zeker dat nummer 11 op deze foto Robert Jansen is? Ik zou het namelijk zo maar zelf kunnen zijn. Ik heb door omstandigheden wel eens een klassenfoto gemist, ik heb er geen een meer helaas.
Ik ben van 1955 en heb de eerste klas 2x gedaan door ziekte. Ik was een late leerling (nov) dus ik was 11 of 12 in de zesde klas bij broeder Edmundus. Ik heb ook jaren in het muziekkorps gezeten.
Reactie 3:

Hans Hendriks, 08-12-2020: Hoi Willie, samen met Rob Spierings hebben we geprobeerd namen te achterhalen. Aanvullingen en verbeteringen zijn zeker welkom. Dus als je nog meer namen weet, of fouten ziet dan schiet maar.
Wij hebben samen in het korps gezeten, ik speelde lyra afgewisseld met het dragen van het vaandel.
Reactie 4:

Willie de Waal, 08-12-2020: Hoi allemaal, zoals jullie weten waren er van alle klassen 2 dus dan haal je vaak gezichten door elkaar. Veel gezichten ken ik nog wel maar heb ik bij hun in de klas gezeten ken ik ze gewoon van de speelplaats of van het korps?
Ik heb ook gereageerd bij een andere foto, daar heb ik nog namen bij genoemd zoals Wim Groenenwald, Kareltje Ruijs, de Vaan (bakkerij), Tom Nijenhuis, zoon van dr Simonis (ik weet z'n voornaam niet meer, hij woonde aan de Oranjesingel), Henny Lodestijn (bekende kleermakers familie in Nijmegen). Misschien schiet er nog meer binnen, alleen ik kan al die namen niet terugvinden op de foto’s, dan moeten ze nog op andere foto’s staan. Ik ben benieuwd of die ooit nog boven water komen 🙏 Ik vind het wel hartstikke leuk om die foto’s weer te zien.
Groetjes, Will
Reactie 5:

Hans Hendriks, 09-12-2020: Willie, de andere foto die je aanhaalt is van het jaar 1960-61 en klas drie. Als jij daar in gezeten zou hebben, dan ben je ouder als uit 55. Dat ben ik ook, van oktober dus ook wat men noemde laat jarig.
Je noemt wel dezelfde leraren op als die ik gehad heb. Op een van mijn andere foto’s uit klas zes sta jij dan toch ook op, nummer drie?
Reactie 6:

Willie de Waal, 10-12-2020: Hoi Hans, volgens mij ben ik dat inderdaad, foto’s van die tijd zijn niet in mijn bezit maar bij mensen waar ik geen contact meer mee heb.
Ik zie nu je naam bij de foto en dan zie je gelijk weer dat bekende gezicht van toen, klinkt gek, het is al zo lang geleden maar als ik die koppies zie lijkt het maar zo kort want de meeste ken ik allemaal van gezicht.
Ik ben trouwens dit jaar met vervroegd pensioen gegaan door omstandigheden. Ik heb de laatste 43 jaar bij een bedrijf op de vrachtwagen gezeten zowel inter als nationaal. Ik heb twee zoons, een van 40j en een van 36j, twee kleinkinderen da's het mooiste wat er is. Nee, ik mag niet klagen zoals het (tot nu toe) gegaan is 🙏🙂.
Wat ik wel merk: hoe ouder je wordt hoe meer je terug kijkt naar vroeger. Ik bedoel dat niet sentimenteel maar gewoon om de leuke en natuurlijk ook mindere leuke dingen van toen, nu ik noviomagus ontdekt heb kom ik geregeld ff op de site kijken.
Blijf gezond allemaal, groetjes Will
Reactie 7:

Gérard Bernts, 12-01-2021: Heb deze foto in mijn bezit met de achternamen en de eerste letter van de voornamen:
1.Thijs Kampscheur 2.Hans Jansen 3.Hans Thijssen, 4.Ruth Stoots 5.Leo Akkerman 6.Gérard Bernts 7.Ad van Roosmalen 8.Jeroen Bruens 9.Hans Hendriks 10.Henk Smits 11.Robert Jansen 12.Michel de Sonnaville 13.Robert Hamer 14.Stefan Daamen 15.Henk de Waal 16.René(?) Schütte 17.Gerry Willems 18.Hans Elbers 19.Jos Kuppen 20.Peter Groenen 21.Peter Latta 22.Arno van Kampen 23.Theo Kramer 24.Gérard Francissen 25.Rob Meyer 26.Michel Holla 27.broeder Mariano 28.Job Strengers 29.Frans Meussen 30.René van Raai 31.Jan-Willem Geertsen 32.Rob Spierings 33.René Aardbodem 34.Erik Jansen 35.Cecil Penso 36.Paul Boekhoorn 37.Dees de Smet 38.André Hendrixks 39.Walther de Haas 40.Hans Vermeulen 41.Hans van Dooren 42.Chris Lahey 43.John Balvers
We hebben in rond 1990 nog een reünie gehad georganiseerd door Rob Spierings.
Aanwezig waren ook broeder Mariano en meneer Hermsen (van de 4e klas)
Hartelijke groet, Gérard Bernts

Redactie: Klopt de achternaam Hendrixks? Dat is lastig uit te spreken.
En heb je herinneringen aan deze klas of school?
Reactie 8:

Gérard Bernts, 13-01-2021: Ik heb de spelling van 'Hendrixks' overgenomen van wat ik in mijn fotoalbum uit die tijd vond. Inderdaad is het niet erg waarschijnlijk dat die spelling correct is. Misschien Hendrix of Hendricks..?

Voor zover ik het kan beoordelen denk ik dat het een heel goede school was. Ik volgde er lessen vanaf de 4e klas. Behalve goed en plezierig onderricht, vooral van 'meneer Hermsen' (4e klas) en de heer Langhout (6e klas), was ook het PCS muziekcorps een geweldige ervaring. Ik speelde tuba, en werd hiervoor klaargestoomd door de heer Kamps, enkele dagen in de week zelfs nog vóór schooltijd. Eens in de week (of 2x?) was er hiervoor 's avonds na schooltijd, de lessen waren om 4 uur afgelopen, een repetitie. Ik zat hiervoor in wat genoemd werd een 'sectie', kundig en aangenaam geleid door broeder Armand (onderwijzer van de eerste klas). Het corps was ingedeeld in secties, die geleid werden door een sectieleider. De sectieleider had bepaalde verantwoordelijkheden: hij moest erop toezien dat bijvoorbeeld de kostuums die we droegen goed zaten en compleet waren. Één of tweemaal in de week werd een harmonium de klas ingedragen. Meneer Kamps nam hierachter plaats en begeleidde ons gezang met tonen uit dit orgeltje terwijl hij er al trappend voor zorgde dat de lucht door de pijpen blies. Ik herinner me dat we eenmaal als koor voor onze ouders optraden. Een favoriet koorwerkje dat ik me herinner begon met de tekst:
"Achter ons huis in een groengeverfde schuur
staat een prachtige apparatuur.
Die is heel erg verschrikkelijk duur.  
Ze benne van een beatband en de drummer is mijn broer
Ze zingen oe, oe, aa aa 
o o baby I love you so ...."

Ik herinner me dat nummer omdat in die tijd, jaren 60, beatgroepen opkwamen en het nummer dus heel goed aansloeg bij onze belevingswereld. 
In de kerstvakantie kreeg je de opdracht mee om thuis een werkstuk te maken. Dat knutselwerk, vaak een bouwwerk gemaakt van bijvoorbeeld gebruikte lucifers, of papier of klei, werd dan na de vakantie tentoongesteld, ook aan de ouders, en er werden prijzen uitgereikt voor de beste kunstwerkjes.  
Ook was er blokfluitles. De lessen kon je afronden met diploma's. Achtereenvolgens had je de diploma's 'mussen', 'vinken' en 'nachtegalen'. Dit alles ter voorbereiding van het echte werk in het muziekcorps. 
Verder werd met zgn. 'goedkeuringen' en 'afkeuringen' aangegeven of je goed je best deed. Je naam stond op een bord met gaatjes dat in het klaslokaal hing. Als je iets goed gedaan had kreeg je een geel staafje in zo'n gaatje achter je naam. Deed je iets niet goed dan kwam er een staafje met een rode kleur te staan (was niet voor iedereen een leuk systeem).  
Voor hen die 'niet goed konden meekomen' was er de 'speciaalklas'. Nog tijdens de reguliere schooltijd kreeg men hier de nodige aanvullende lessen. 
De klassen waren groot. De school was populair tot ver buiten Nijmegen. De klas op de foto telde 43 leerlingen(!). Toch heb ik niet de indruk dat het onderwijs daaronder veel te lijden had. Maar ja, het was een andere tijd. We hadden ontzag voor onze 'meneer' of 'broeder'. 
Omdat ik van buiten Nijmegen kwam (Afferden) bleef ik tussen de middag 'over' op school, en was zo één van de vele jongens die in het overblijflokaal zijn boterhammen at, daarbij geholpen door een kwartliter melk door de school verzorgd, en onder het toeziend en wakend oog van één van de broeders. Ik herinner mij hierbij in het bijzonder broeder Cyprianus, omdat hij altijd op de zijkanten van zijn schoenen stond te wippen, dus met de zolen van de schoenen naar elkaar toe. Wonderlijk vond ik dat.
Na de boterhammen had je nog zeker een uur door te brengen op de speelplaats (je mocht er niet vanaf). Meestal werd er gevoetbald. En soms gevochten. 
Een minder leuke herinnering aan de school is dat sommige broeders niet vies waren van het geven van 'draaien om de oren'. Opvallend was dat geen van de lekenonderwijzers die ik had zich daaraan bezondigde. Ik herinner me verder het zgn. 'apenhok', een ruimte waar o.a. schoonmaakspullen opgeborgen lagen. 
Het was een mooie tijd in de Hertogstraat, bij de broeders, ik denk er met plezier en dankbaarheid aan terug. Het legde een vruchtbare basis voor het voortgezet onderwijs en voor het verdere leven.  
Reactie 9:

Willie de Waal, 13-01-2021: Hoi Gerard, leuk verhaal en herkenbaar. Ik speelde bazuin in het corps.
Volgens mij stonden in dat apenhok ook de instrumenten en uniformen en nog wat lugubere dingen op sterkwater. Wij gingen wel eens stiekem op de trommels spelen, sommige broeders wisten of hoorden dat wel maar knepen een oogje dicht.
Ook dat vechten en vooral iedere dag voetballen komt me heel bekend voor. Ik woonde toen vlakbij (Tweede Walstraat) maar bleef toch regelmatig over.
Bij meester Hermsen was het 's morgens gewoon les en 's middags mocht je aan een project werken. Dat kon over van alles gaan: Australie of boer en boerderij enz enz, dat was hartstikke leuk om te doen.
Ook in de zesde klas heb ik regelmatig de grote zegelring op m'n hoofd gevoeld van de broeder, ik dacht Edmundus.
Nog even over die foto: ik sta er dan toch niet op, wel een naamgenoot zie ik, maar die kan ik me niet herinneren. Wel die ander jongens, die kan ik me nog goed voor de geest halen. Dus moet ik wel in de andere klas gezeten hebben. Ik heb helaas geen foto’s meer, dus het is super leuk om hier eea te lezen. Top!

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: