072-Ruhengeri <= vorige |  index  | volgende =>
GlazenCat-072 - Ruhengeri
 
Wie of wat is Ruhengeri?
Collectie: Mark van Loon (toegevoegd 01-04-2013)
Heeft u herinneringen bij dit glas? REAGEER, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Reactie 1:

Hans van den Heuvel, 07-04-2013: Ruhengeri is een stad in het Afrikaanse Rwanda

Reactie 2:

Mario Heijmans, 07-04-2013: Ruhengeri is een stad in Rhuanda.

Reactie 3:

Theo Phoelich, 08-04-2013: Misschien dat dit glas te maken heeft met dit berichtje uit 2012: Ambassador Immaculee Uwanyiligira Participated for the Second Time in 4Daagse International Marches in Nijmegen (De Ambassador komt uit Ruhengeri, volgens de officiele site van de Nederlandse ambassade van Rwanda.)

Reactie 4:

Jan Willemsen, 04-05-2013: Het dekenaat Nijmegen had in 1962 het bisdom Ruhengeri in Rwanda geadopteerd. Mgr. Jozef Simobana, de bisschop van Ruhengeri, is in 1962 op bezoek geweest in Nijmegen en heeft een geldelijke bijdrage voor zijn bisdom in ontvangst mogen nemen. Het bisdom was oorspronkelijk van de Witte Paters te Boxtel. Ook de Kruisvaarders hebben er gewerkt en de Memisa (Medische Missie Actie) in Rotterdam heeft er een ziekenhuis met een kraamkliniek gebouwd dat bestuurd en beheerd werd door de Witte Zusters. De Memisa heeft jarenlang dit ziekenhuis voorzien van materiaal, medicijnen, artsen en verpleegsters. Kortom de band tussen Nijmegen en het pas opgerichte bisdom (1960) was sterk. Foto's en archiefstukken zijn aanwezig op het Katholiek Documentatie Centrum op de Radboud Universiteit.


Adoptie door het dekenaat Nijmegen van het bisdom Ruhengeri in Ruanda in 1962. Op de foto overhandigt de voorzitter van het dekenaal missie comite Dhr. H.L.M. Kerchoffs, een cheque aan Mgr. Jozef Sibomana van genoemd diocees. Rechts de bisschop van den Bosch Mgr. W.M. Bekkers. Naast Mgr. Sibomana de echtgenote van Nijmeegs burgemeester Mevr. E. Hustinx-Reijders en deken Mgr. Drs. C.J.E.N. van Dijck (Bron KDC, afbeelding KDC1A13898)


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: