LangsDeVeldenVanEer
Langs de velden van eer Nijmegen 1941
Collectie Theo Phoelich (toegevoegd 22 mei 2011)
Weet u waartoe deze medaille diende? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

terug

Reactie 1:
Rob Essers, 27-05-2011: Uit een bericht in Het Vaderland van 29 april 1941 blijkt dat er op zondag 4 mei 1941 in Stadion De Goffert in Nijmegen een veelzijdige sportdag werd gehouden onder het motto "In dienenden geest voor hen die voor het vaderland sneuvelden".
"Bovendien heeft een organisatiecomité van Nijmeegsche dameswandelclubs een marsch langs de velden van eer georganiseerd, die besloten zal worden met een groot défilé, waaraan een vijftal muziekkorpsen medewerking zal verleenen in het Goffertstadion."
Waarschijnlijk kregen de deelneemsters aan deze wandelmars zo'n medaille.
Reactie 2:
Hennie van Wees, 29-05-2011: Op bijgaande foto uit onze gastredactie pagina "de goffertclub" is te zien dat het een redelijk groot gebeuren was, in het Goffert stadion. De originele foto is na het plaatsen op Noviomagus weer in het album gegaan, maar door het zien van de medaille zijn we op zoek gegaan op de zolder, en inderdaad we hebben er twee van.
Bedank Rob Essers, ik heb mij altijd afgevraagd wat er mee bedoeld werd, met dat "veld van eer" bij het zien van de foto en het opschift achter op die foto. Vooral om dat het in de oorlog is, en ik mij afvroeg of dit soort dingen de goedkeuring van de bezetter hadden? Blijkbaar toen nog wel...?
Groet, Hennie van Wees.

Goffertstadion, langs het veld van eer op zondag 4 mei 1941
Reactie 3:

Herman van Soest, 13-01-2019: Bizar dat dit op 4 mei werd georganiseerd toen niet wetende dat dit onze nationale herdenking is geworden voor de gevallende in de 2e wereldoorlog.
Reactie 4:

Harvey, 12-11-2023: 1941? Bericht gepubliceerd in de pro-Duitse krant Het Vaderland? Zouden met de velden van eer ook de velden zijn bedoeld waar we ons verzetten tegen de bezetter?

Redactie: het bericht stond niet alleen in Het Vaderland, zeker 13 andere kranten meldden hetzelfde.
Al in de PGNC van 20-02-1941 was de wandeltocht aangekondigd:
Op 4 Mei heeft de door de Nijmeegsche Dameswandelclub georganiseerde marsch langs de „Velden van Eer", ten bate van het Oorlogs-monument plaats. Deze marsch sluit dan aan op den grooten Nijmeegschen liefdadigheids-sportdag in het Goffert-stadion, ten bate van het monument.

De Tijd van 21-04-1941 geeft details:

WANDELSPORT

LANGS DE VELDEN
VAN EER
Wandelmarsch door Nijmegens naaste omgeving

Vijf Nijmeegsche Dames Wandelvereeni­gingen, n.l. De Blauw-Vosjes, The Jolly Walkers, De Meeuwen, Ruitentroef en De Zwerfsters, namen, toen bekend werd dat Nijmegen 4 Mei weder zijn Sportdag in het Goffert Stadion zou krijgen, in samenwerking met het Nijmeegsche Sport-Comité het initiatief om een liefdadig­heidsmarsch te organiseeren.

Het wordt een liefdadigheids-, tevens huldemarsch, onder de Waal en langs de Velden van Eer. Het doel is sympathiek, n.l. eeren in sportieven zin van onze voor het vaderland gevallen soldaten en een helpende hand bieden aan hun nagelaten betrekkingen.

De route is — zoover de 25 of 18 KM-marsch toeliet — zooveel mogelijk gelegd langs de velden en de plaatsen, waar in de omgeving van Nijmegen gestreden is. Het lag aanvankelijk in bedoeling den marsch tot Heumen en Katwijk aan de Maas door te trekken, maar wijl de deelnemers op tijd in 't Goffert-Stadion voor het defilé voor de genoodigden w.o. majoor J. N. Breunese, den leider der officieele Vierdaagschemarschen aanwezig moeten zijn, kan de marsch zich slechts uitstrekken tot halverwege het Maas-Waal Kanaal.

Reactie 5:

Rob Essers, 13-11-2023: Al in de zomer van 1940 werd in Nijmegen een comité opgericht voor sport en cultuur dat aan Jac Maris vroeg een monument te ontwerpen voor de gevallenen uit Nijmegen; zie www.marishuis.nl. In De Gelderlander van 8 januari 1948 is sprake van een Oorlogsmonument op de Goffert voor de gevallen sportlieden. Op 19 september 1952 is het (voorlopig) Oorlogsmonument, van de hand van Jac Maris, ter nagedachtenis aan de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nijmeegse sportlieden onthuld (bron: De Gelderlander, 12 september 1952). Het monument staat in de beeldentuin van het Ateliermuseum Jac Maris in Heumen.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.