Berko
Speelgoedwinkel Berko
Graag wil ik reageren op de oproep van de heer Bom over de speelgoedwinkel Berko op het Prikbord. Zijn oproep lezend kijk ik langs mijn laptop naar een auto uit dezelfde winkel! (zie foto)
In januari 1948 brak ik voor de 2e keer mijn arm, die keer de andere. Toen ik was gevallen zag ik zelf al dat de arm gebroken was en ik rende naar huis. Mijn moeder nam mij mee en vanaf de Voorstadslaan 183 liepen we helemaal naar het Wilhelminaziekenhuis. Wetend hoeveel pijn het zetten deed wilde ik niet naar diezelfde dokter. Mijn moeder beloofde mij echter dat als ik niet huilde tijdens het zetten ik later een auto mocht uitzoeken in de speelgoedwinkel. Het was toen geen vetpot en de enige auto die ik had was van hout, zelf gemaakt door mijn vader. Ik gaf geen kik en moeder was opgelucht en we liepen naar huis. Op de Burchtstraat bij de winkel van Berko mocht ik een auto uitzoeken. De winkelier hielp mij door te zeggen dat het allernieuwste een auto was van plastic (kunststof) wit en bruin met rode wielen, een miniatuur van een Amerikaanse auto met houten opbouw.
Nu weet ik dat het van een soort bakkeliet was en erg breekbaar. Ik heb 63 jaar later deze auto nog steeds, die ik toen in 1948 in mijn mitella naar huis bracht. Onder de motorkap kan je nog steeds de prijs lezen, met potlood ingekrast 1,95 (gulden), een prijs die voor mijn moeder feitelijk veel te duur was.
Behalve dat ik op zesjarige leeftijd al twee gebroken armen had en enkele malen een hersenschudding, had ik toen ook een echte auto uit de speelgoedwinkel. Ik voelde mij stoer en rijk!
Henny Meijer, Venray
Collectie Henny Meijer (toegevoegd 21 juni 2011)
Heeft u herinneringen bij dit item? Laat het ons weten, we maken graag gebruik van uw verhaal.
terug

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: