GuldenBoek
het Gulden Boek

Wapen van de stad Nijmegen, detail leren kaft Het Gulden Boek van J. Timmermans
bron: beeldbank RAN F66298
Het Gulden Boek is het begeleidend geschenk van de gebrandschilderde ramen in de raadzaal van 1942 met daarin illustraties en alle namen van de gulle gevers. Hieronder een krantenartikel uit de Provinciale Geldersche Courant: Nijmeegsche Courant van 20 april 1942 waarin het Gulden Boek en degenen die eraan gewerkt hebben, genoemd worden. In het archief is het niet en ook niet in het museumarchief. Het lijkt me voor Nijmegen een interessant stuk, dat de moeite waard is om erachter te komen waar het gebleven is.
Ik heb een stuk geschreven over het Burgerij-Geschenk 1942: de 10 gebrandschilderde ramen ontworpen door Joan Collette voor de nieuwgebouwde uitbreiding achter het oude raadhuis. Op en paar vragen heb ik geen antwoord kunnen vinden. Misschien dat één van jullie mij informatie of tips kan geven.
 • Het Gulden Boek. Waar is het gebleven of wat is ermee gebeurd?
  Het is/was het begeleidend geschenk bij de gebrandschilderde ramen, waarin alle namen vermeld stonden van de gulle gevers. Van verenigingen en organisaties, van bedrijfsleven en ambtenaren van onderwijzers tot en met gemeentewerken, raadsleden en baliemedewerkers en van individuele particulieren. Het Gulden Boek. Een interessant en persoonlijk tijdsdocument van Nijmegen. Wie weet daar iets over te melden?
  Misschien brengen de volgende namen jullie op een spoor:
  L.J.W. Giessen, de samensteller van de namenlijst
  J.H. Timmermans, de kalligraaf
  J.G.C. Geertsen, de binder
  Leraar Timmermans (misschien dezelfde als de kalligraaf) heeft elk blad voorzien van randversieringen en tekeningen of miniaturen toegevoegd van Nijmeegse gebouwen.
 • Zijn er mensen die geschreven hebben over of zich herinneren op welke manier organisaties het in bezettingstijd voor elkaar kregen gelden in te zamelen? Voor één raam moest een bedrag van f.1000.- bijeengebracht worden en iedere vereniging nam daar een deel van voor haar rekening. Het totale bedrag is royaal overschreden. Naast de 10 ramen zijn meerdere geschenken voor de aankleding van de nieuwbouw aangeboden. In een tijd waar iedereen met de nodige voorzichtigheid moest handelen, is dit een bijzondere prestatie. Is er iets van inzamelacties e.d. bekend?
 • Mijn 3de vraag betreft architect Dijkema van het Bureau voor architectuur en stedenbouw Dijkema en Croonen St. Annastraat 187 (toenmalige) telefoonnummer 080 23 49 41. Volgens Google zit daar nu een supermarkt. Dijkema heeft het huidige gemeentehuis gebouwd. Over zijn achtergrond en visie heb ik vrijwel niets gevonden. Van zijn bureau zouden toch archiefstukken moeten zijn, maar waar? Niet in Nijmegen en niet in Rotterdam. Vooral zijn houding ten opzichte van gebrandschilderd glas-in-lood en m.n. de ramen van Collette en van Van Woerkom interesseren mij.

Drie vragen waarvan de antwoorden de context van het Burgerij-Geschenk 1942 en zijn herplaatsing in 1982 kunnen verlevendigen en meer diepgang kunnen geven.
Ik ben heel benieuwd naar jullie reactie.
Met vriendelijke groeten,
Mili Perin
ingezonden door Mili Perin (geplaatst 14-06-2013)
Weet u antwoord op deze vragen? REAGEER, we zijn benieuwd naar uw verhaal.
terug

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: