bruggetje
Bruggetje in de Ooijpolder


Op het terrein van schooltuin de Wielewaal, aan het begin van de Ooijpolder, ligt een oud bruggetje. We hebben die met vrijwilligers vrijgemaakt van begroeiing. Daarbij is de vraag gerezen: waarom ligt dat bruggetje daar? Op een kaart uit 1834 is te zien dat de wegen toen anders liepen in dat gedeelte van de Ooij, maar het bruggetje lijkt niet in zo'n weg te liggen.

Het bruggetje is te vinden tussen schooltuin de Wielewaal en het terrein van Struin. Vanaf het gemaal de dijk op zie je rechts na een meter of 200 het bord van de Wielewaal, onder aan de dijk. Rechts van dat bord loopt een pad naar de akker achter het schooltuincomplex. Na een meter of 80 ligt aan de rechterkant het bruggetje. Ik ben benieuwd naar eventuele reacties!
Ingezonden door Willem Berghoef (toegevoegd 16-12-2017)
Weet u meer over dit bruggetje? REAGEER, we zijn benieuwd naar uw verhaal.
terug
Reactie 0:

Willem Berghoef, 16-12-2017: Raadselachtig bruggetje in de Ooijpolder
Reactie 1:

Rob Essers, 17-12-2017: Bij de Tijdreis over 200 jaar topografie is het bruggetje in de periode 1903-1930 zichtbaar en bij de Historische atlas is het te vinden bij de Oude kaarten:

[x] 1890 (Toonen)
[x] 1910 (Topogr. kaart)
[x] 1957 (Topogr. kaart)
[x] 1967 (Topogr. kaart)
[x] 1977 (Topogr. kaart)

Het oorspronkelijke perceel was min of meer driehoekig en werd aan alle kanten omgeven door water. Alleen op de laatstgenoemde kaart uit 1977 is dat niet meer het geval. Daarop is te zien dat de afwateringssloten gedeeltelijk verlegd of verdwenen zijn. Blijkbaar is er voor 1890 al een bruggetje over de tochtsloot gebouwd. Een dam met een duiker zou de afwatering waarschijnlijk te veel belemmerd hebben. Ik neem aan dat dit kunstwerk primair bedoeld was voor koeien.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: