glasinloodkop

glas-in-lood portretten

Collectie: Anton Freling (toegevoegd 20-10-2014)

Weet u meer? REAGEER, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

Uit een erfenis ben ik in het bezit gekomen van 4 glas in lood ramen. Ze zouden afkomstig zijn uit een kerk of kapel in Nijmegen en ter voorkoming dat de Duitsers ze meenamen in bezit gekomen van dhr. Vroom (van Vroom & Dreesman), die ze later geschonken heeft aan mijn erflater. Op de ramen komen 2 afbeeldingen voor van waarschijnlijk protestantse figuren. Misschien is het Calvijn?
Ik wil uitzoeken wie deze afbeeldingen zijn en welke kapel/kerk het mogelijk geweest is. Mogelijk kunt u mij helpen bij deze speurtocht.
Mvg. Anton Freling

terug

Reactie 0:

Anton Freling, 20-10-2014: glas-in-lood portretten
Reactie 1:

Redactie, 20-10-2014: In de koppen zijn de dichters Vondel en Dante te herkennen. Vergelijk deze afbeeldingen (bron: fleursdumal.nl, de naam van de schilder vonden we niet):

Het Vondelglas is zelfs vrijwel identiek aan een linosnede uit de collectie Atlas Dreesman (toeval?). Deze linosnede siert de omslag van professor Molkenboer's Vondel-kroniek. De initialen E.L. op die kaftillustratie staan voor Eugène Lücker, zoals vermeld op p48 van het eerste nummer uit juni 1930:
De omslag is naar een lino-snede van Eug. Lücker te Nijmegen.De andere kop zal dan ook gemaakt zijn naar een (vooralsnog onbekende) lino van Lucker. Vergelijkbare afbeeldingen van Dante zijn te vinden bij Ed Schilders' artikel De muts van Dante.

Blijft de vraag wie de maker van de ramen is, en in welk gebouw ze zaten.
Reactie 2:

Anton Freling, 22-10-2014: Mogelijk nog een kleine ontdekking: mijn erflater (mijn schoonmoeder mevr. L. Peeters van Rooij) heeft de ramen mogelijk niet van Vroom, maar van Willem Dreesman gekregen als vergoeding voor het op orde brengen van diens archief en bibliotheek. Zij was neerlandica. In de familie is in ieder geval bekend dat mijn schoonmoeder net terugkwam van het werken bij Dreesmann aan het archief toen de bommen op Nijmegen vielen, ze heeft nog hulp verleend aan de slachtoffers.
Reactie 3:

Ron van Swelm, 01-05-2015: Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat deze fragmenten uit een kerk of kapel afkomstig zijn eerder uit een bibliotheek, immers beide afgebeelden zijn schrijver.
Reactie 4:

Anton Freling, 27-04-2016: Inmiddels heb ik ontdekt dat de glas-in-loodramen afkomstig zijn uit het Albertinum.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: