kistRoosen
Verhuiskist dr. Roosen
Ik nam deze kist kortgeleden over van een vriend van me. Hij heeft de kist opgeknapt en hij staat nu te koop bij Zorgcafe Looppunt aan de Tooropstraat en ook in de webshop van mijn bedrijfje idee-2. Uiteraard ben ik na de koop gaan Google-en om wat over Roosen te weten te komen en ik stuitte al snel op verhalen over deze beroemde (lees: beruchte) tandarts die zetelde in een prachtig oud herenhuis aan het Keizer Karelplein: zo zou hij op klompen lopen met stro erin, trok hij standaard kiezen zonder verdoving en had hij in de wachtkamer een papegaai die iedere patiënt bij binnenkomst toeriep: "Ben je bang?"
Na zijn studie in Duitsland werkte tandarts Roosen drie jaar in Indonesië voordat hij naar Nijmegen kwam. Zeer waarschijnlijk is dit een van de kisten die als verhuiskist meekwam van Indonesië naar Nijmegen. Op de kist is het Nijmeegse adres geschilderd; aan de binnenkant zitten nog kleine stukjes krantenpapier vastgeplakt.
De afmetingen: B = 80 cm, D = 57 cm en H = 47 cm.
Collectie Tom Vermulst (toegevoegd 30-03-2017)
Weet u meer over deze tandarts? REAGEER, we zijn benieuwd naar uw verhaal.
Redactie: Misschien geven de papierresten aan de binnenkant meer duidelijkheid over de omzwervingen van de kist. Kunt u de tekst ontcijferen?
terug
Reactie 0:

Tom Vermulst, 30-03-2017: Verhuiskist tandarts Roosen
Reactie 1:

Gerard Centen, 30-03-2017: In 1958 was tandarts Roosen mijn tandarts. Ik kan mij het kolossale zwarte huis aan het Keizer Karelplein herinneren, altijd koel en zijn assistente een klassieke oudere dame.
Het was allemaal een beetje spookachtig, zeker als de zwarte beo vogel ook nog begon te krijsen en roepen: plomberen, trekken, en tabee als je de kamer verliet.
Een mooie man, en ik was tevreden over hem als tandarts.
Maar ik heb meegemaakt: een vader met ik denk zijn zoontje moest ook behandeld worden. De assistente kwam het jongetje halen maar dat lukte niet. Brullen en gillen, schoppen totdat tandarts Roosen zelf naar de wachtkamer kwam en aan de vader vroeg: Weet dat mannetje wel dat hij bij een tandarts is, die hem misschien wel een beetje pijn kan doen? De vader stelde voor om met het brullende zoontje mee de behandelkamer in te gaan. Roosen keek hem aan en zei: Al staat u er bij, wat ik in geen geval goed vind, ik denk dat uw zoontje strontverwend is, met het gevolg dat ik hem niet kan behandelen. Later riep de beo tabee!
Reactie 2:

Mw. Jopie Huisman, 30-03-2017: Bij het Prikbord-item Tandarts? vindt u ook enkele herinneringen over dr. Roosen.
Reactie 3:

Johnny Meuleman, 30-03-2017: Tandarts Roosen trok geen kiezen zonder verdoving, zo flauw was hij niet, alleen het gereedschap deed erg gedateerd aan.
Er zat geen papagaai in de wachtkamer in de kooi maar 2 Beo's.
Voorts hield de tandarts van jagen want zijn trofeeën hingen overal in het riante huis waardoor het een "spooky" indruk wekte.
Die paar keer dat ik er ben geweest was Roosen al zeer oud, en zijn zuster (rondom dezelfde leeftijd) was zijn assistente.
1 keer heb ik een tandarts in opleiding daar mee gemaakt, een man met een buitenlands uiterlijk.
Voorts gingen de geruchten de ronde dat Roosen nog een geheime eigenschap had maar daar begin ik niet over.
Reactie 4:

Tom Vermulst, 31-03-2017: Beste Johnny, ik heb inmiddels ook begrepen dat het geen papegaai was, maar een (of twee) beo's. Wat iedereen zich nog (unaniem) weet te herinneren is wat de beo of beo's riepen. Daar werd je als wachtend patiënt echt niet vrolijk(er) van.
Reactie 5:

Mark van Loon, 28-04-2017: Op de twee papierresten lijkt dezelfde tekst te staan, mogelijk:

........................................................N..
=============================
Ter voorkoming van muizen gelieve U
onderstaande .................. te willen in-
..en...retourneren ..........an emballage
....................................gezonden naar
................................ K T E K A . . E N
Reactie 6:

Ton Toonen, 30-11-2018: Tandarts Dr. Roosen probeerde van zijn patiënten gedaan te krijgen, dat ze een tand of kies zonder verdoving lieten trekken. Pas als de patiënt per se wilde dat hij eerst zou verdoven en zij/hij anders de behandelkamer zou verlaten, gaf hij toe en was hij bereid te verdoven. Zó heb ik het uit overlevering meegekregen.
Bij vrouwelijke patiënten vroeg hij, of ze kinderen hadden. Bij een bevestigend antwoord reageerde hij dan met de opmerking, dat het krijgen van een kind veel zwaarder was dan het zonder verdoving trekken van een kies. Dat riep de vraag op, hoe hij (als man) kon weten, hoe het voor een vrouw voelt om een kind te baren!
Reactie 7:

Marjet van Groeningen, 27-02-2019: Wat leuk een site over Dr Roosen te vinden. Ik was vandaag toevallig met een vriend over tandartsen aan het praten en vertelde hem over mijn ervaringen met tandarts Dr Roosen, toen ik studeerde in Nijmegen halverwege de jaren 60. Daarna ging ik online op zoek naar hem, wanneer hij gestorven was en vond uw artikel.

Ik had een tandarts nodig in Nijmegen en mijn vader kende een Dr Roosen, die in jonger jaren iets met zijn zus (mijn tante) “gehad” had. Ik werd meteen aangenomen en mijn ervaringen zijn veelal hetzelfde als ik hier zoal lees. Die grote wachtkamer met die beo (ik dacht altijd dat het een papegaai was en herinner me er ook maar één) de beestenkoppen aan de muur en de vitrines met allemaal enge dingen. En zijn assistente en/of huishoudster (dus ook nog zijn zus) die zo uit het Victoriaanse tijdperk kon overgestapt zijn. Zo'n beetje enge, zoals bij meneer Rochester uit Jane Eyre.
En hijzelf altijd op klompen, al herinner ik me het stro niet.
Dokter Roosen was tegen mij altijd zeer voorkomend. Ik werd altijd als eerste uit de wachtkamer geplukt, al zaten er wel tien mensen te wachten, hij maakte eerst –en na afloop- een praatje en begeleidde me altijd naar buiten. Diverse malen heeft hij me uitgenodigd voor een etentje, zelfs een keer met Pasen om chique te gaan dineren. Gelukkig had ik altijd het excuus dat ik of naar mijn ouders ging of moest werken. Die keer met Pasen kreeg ik een groot paasei cadeau.
Als ik languit in de stoel lag, legde hij zijn instrumenten (inderdaad van die ouderwetse akelige dingen) op mijn boezem en plukte ze daar uitgebreid zoekend vandaan. Ik kan me niet herinneren of hij me al dan niet verdoofde, maar ik denk het wel, want ik was al als de dood en bij hem zeker. Ik heb ook nooit ergens voor hoeven te betalen en toen ik trouwde kreeg ik een groot cadeau van hem.
Natuurlijk allemaal vanwege het feit, dat hij mijn vader en zijn zus gekend had, maar toch.
Het huis was geweldig, ook al was het wat spooky en ik heb er (herinner me nu ineens veel meer) een paar keer thee gedronken en was zeer onder de indruk.
God weet, waar we het toen over hebben gehad, ik was een jong meisje van 18 jaar en nogal verlegen.
Jaren later wilde ik het huis nog eens gaan opzoeken, maar was het weg en stond er een bank. Toch jammer...
Weet iemand, of Dr Roosen toen al gestorven was of waar hij naar toe verhuisd is?

Dank dat ik dit kon lezen, toch weer een stukje jeugd, wat “terug” is gekomen en hij was en blijft een zeer bijzonder en wat legendarisch figuur. In mijn ogen in ieder geval...

Marjet Geurts.
Reactie 8:

Hessel, 27-02-2019: Voor een aanvullend beeld en m.i. soms verrassend antwoord op vragen rond deze legendarische "keizer karel" medicus:


bron: bidprentjesarchief.nl

Nog wat achtergrondinformatie :
In het (Dorps)archief Afferden werd in april 2014 genoteerd n.a.v. een oude dorpsfilm waarin ‘een oude boswachter’ figureert dat bij diens overlijden in 1961 in een ‘in memoriam’ geschreven blijkt te zijn door “een zekere Dr. Roosen uit Nijmegen” over deze persoon Willem Kersjes: oud-jachtopzichter en onbezoldigd rijksveldwachter van het landgoed Bleijenbeek. Hij werd in 1898 door de rentmeester van Bleijenbeek, de vader dus van Dr. Roosen, aangesteld. [..] Rentmeester Roosen overleed in 1921. De zoon van de eerstgenoemde rentmeester (dus onze legendarische tandarts) had blijkbaar een band met Afferden getuige het feit dat hij de wens had uitgesproken er te willen worden begraven wat in 1975 geschiedde.
Reactie 9:

Johnny Meuleman, 27-02-2019: Beste Marjet, mooi beschreven.
Dr Roosen was al overleden voor dat het pand gesloopt werd.
Als ik mij niet vergis is het 1e bankgebouw alweer gesloopt en staat er nu een 2e bankgebouw.
Reactie 10:

Marjet Geurts, 28-02-2019: Wat leuk Hessel, om hier het bidprentje te zien van Dr Roosen. ook ik had het "gevonden", maar wist niet, hoe het hierheen te zetten. Uit het prentje blijkt mijns inziens, dat zijn assistente géén zus van Dr Roosen was, want anders was dat wel zichtbaar geweest op het prentje.
Leuk te zien, dat hij zo gelovig was. Ik weet niet of we het daar ooit over gehad hebben, al weet ik wel, dat mijn vader en tante (en velen van hun generatie) dat wel waren.
Leuk was het ook zijn foto te zien. Wow ja, dat is hij..Was hij.. Een liefdevol bidprentje, maar helaas niets over hoe hij als tandarts was, al is dat wellicht wel begrijpelijk.
Maar al met al, heel bijzonder dat ik hem weer "tot leven" heb kunnen roepen.
Ook dank voor reactie van Johnny Meuleman. Heel blij dat er na een jaar deze pagina blijkbaar nog gelezen wordt.
Wat had ik mijn vader dit nog graag willen laten weten en lezen allemaal.
Reactie 11:

Y.M. Wels Markerink, 04-05-2020: Ik heb bij deze tandarts van 1968 tot 1972 "gediend" in de huishouding, als "jong ding" van 16. Het was een harde ouderwetse leerschool, maar... ik heb er veel geleerd.
Ik moest ook als tandartsassistent werken, vooral 's nachts er vaak uit omdat het bijna de enigste tandarts was die mensen van de nachtclub hielp.
Deze man was naar mijn mening zeer kundig, had veel verstand van tropische ziektes.
Hij was een expert in tandtechnieken, deed zelfs nog een cursus om bij te scholen op zijn 83ste. Deed er het langste over, kwam als laatste uit klas lokaal...
Je bent nooit te oud om te leren zei hij altijd.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: