suikerpaleis
Maquette Valkhofburcht van suiker
Geheel passend in de actualiteit stuur ik u hierbij een foto van het Valkhof inclusief de Donjon. Dit werkstuk is gemaakt door Banketbakker Theo van Aerde, voormalig gevestigd op de hoek van de Burchtstraat. Het is gemaakt van Dragon, dat is een samenstelling van poedersuiker en eiwit. Het is waarschijnlijk vervaardigd voor de 2e Wereldoorlog. Fotograaf is onbekend. Mijn broer, Toon Hendriks die jaren als banketbakker bij Van Aerde heeft gewerkt, had deze foto in zijn bezit.
Groet, Harry L.M. Hendriks Peters

Redactie: Op internet is meer te vinden over dragant als culinair bouwmateriaal, bv op YouTube over restauratie van suikerwerken en een recept met als hoofdingrediënten poedersuiker en gelatine (waarvoor wellicht ooit tragantgom gebruikt werd, dat zou de naam verklaren).
Ingezonden door Harry Hendriks (toegevoegd 01-04-2017)
Kent u ook zo'n kunstwerk? REAGEER, we zijn benieuwd naar uw verhaal.
terug
Reactie 0:

Harry Hendriks, 02-04-2017: Maquette donjon
Reactie 1:

Redactie, 02-04-2017: In De Gelderlander van 18-06-1936 stond dit stukje:
HET OUDE VALKHOF IN SUIKER
Bij de firma van Aerde

Een fraai werkstuk is er op het oogenblik te zien in de etalage van de firma Theo van Aerde in de Korte Burchtstraat No. 14. De heer van Aerde heeft n.l. het oude Valkhof zooals dat er in de zeventiende eeuw uitzag, opgebouwd naar gegevens van ir. Weve en drs. DaniŽls. Het gebouw is tot in de kleinste onderdeelen natuurgetrouw nagebootst en het is dan ook de moeite van bezichtiging over waard. De heer van Aerde legt eer in met dit werkstuk, dat hem heel wat tijd gekost heeft.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: