VerzamelingJanssenprint

Uit de verzameling van ... Janssen-print

Collectie: Henny Meijer (toegevoegd 30 juni 2011)

Heeft u herinneringen bij dit item? Laat het ons weten, we maken graag gebruik van uw verhaal.

 

Nijmeegse reclamefolder werd nationale actie

Iedereen weet dat reclamefolders snel bij het oud papier terecht komen. Dat is zeker niet de bedoeling van de opdrachtgever/maker van de folder.
Het Nijmeegse bedrijf “Janssen print”, Energieweg 40 te Nijmegen bedacht er iets op. Ze kwamen met een reclamefolder in de vorm van een boekje over Verzamelingen, waarin zij aantoonden dat hun product, kwaliteit kleurendrukwerk van grote klasse was. De gedachte was dat de ontvanger deze folder niet snel zou weggooien en in de boekenkast zou gaan bewaren. Het idee was van Bert Baakman, creatieve directeur van de Nijmeegse firma “Puntkomma, adviesbureau voor visuele kommunikatie b.v.” Baakman was zelf verzamelaar van model Ferrari’s en zijn collectie stond model voor het idee.

Baakman zocht naar verzamelaars van bijzondere verzamelingen en schakelde een professionele fotograaf in om hiervan prachtige foto’s te laten maken die in de drukkerij van Janssen print werden verwerkt in de kleurrijke reclamefolders met het formaat voor een brede enveloppe. Behalve Ferrari’s waren de onderwerpen, blikken trommels, nieuwjaarskaarten, eierdoppen, robots en onderscheidingen.
Doch het idee van Baakman/Janssenprint werd overgenomen door de Postgiro en Rijkspostspaarbank en deze maakte er een nationale actie van, onder de slogan “Wie wat bewaart, heeft wat”. Paginagrote advertenties met de kop “Over sparen gesproken” in alle bekende bladen (Panorama) in TV-gidsen (TROS) in de defensiebladen (Legerkoerier) terwijl alle rekeninghouders van de PCGD (Post Check en Girodienst) bij hun bankafschriften kleurrijke folders ontvingen van een verzamelaar met zijn of haar verzameling.
Mensen wilden deze boekjes bezitten en konden zich daarop abonneren en ontvingen ieder jaar 10 verschillende boekjes in een bewaarmapje. Van 1981 t/m 1987 werden in totaal 70 (7x10) boekjes uitgegeven. Deze massale hoeveelheid drukwerk werd behalve door het Nijmeegse bedrijf “Janssenprint” ook nog door drie andere drukkerijen verzorgd.
In december 1987 ontvingen alle abonnees van de Postbank een brief waarin werd aangekondigd dat de serie “Uit de vezameling van… “ werd beëindigd in verband met afnemende belangstelling.

Dat was het einde van een project dat in ieder geval heeft aangetoond dat in Nederland veel bewaard, gespaard en verzameld wordt. Omdat ik zelf ook heb meegewerkt weet ik dat er ook anderen brood zagen in het onderwerp “Verzamelen”. De jubileumuitgave, “Verzamelen is ook een kunst”, door Thomas Leeflang, het 50e boek van de maand (door “Collectieve propaganda van het Nederlandse boek”, werd in juni 1982 uitgegeven met als inhoud het verhaal van 20 gevorderde verzamelaars, waarvan de meesten aan de serie “Uit de verzameling van” hadden meegewerkt.
De uitgever was “Uitgeverij Het Spectrum b.v.; het voorwoord was van Nico Scheepsmaker en het eerste exemplaar werd in Amsterdam uitgereikt aan de toen bekende TV maker Berend Boudewijn.

Terugkijkend naar deze ontwikkelingen, geïnitieerd door Nijmeegse ondernemers mag ik stellen dat het verzamelen in Nederland een geweldige stimulans heeft gekregen. Het webmuseum van noviomagus.nl is daar een voorbeeld van. Verschillende personen zijn door mijn verzameling geïnspireerd om ook dit moeilijke onderwerp te gaan verzamelen. In deze ontwikkeling werden mijn verzamelactiviteiten op de achtergrond geplaatst en de belangrijkste vrijetijdsbesteding werd historisch onderzoek, resulterend in een serie naslagwerken.(1984-heden)

Hartelijke groeten, Henny Meijer, Venray


De serie van de Postbank 1981-1987, met 70 verschillende boekjes.

terug
Reactie 1:

Marcel Janssen, 10-07-2016: Met 11 mapjes a 6 verzamelboekjes in het bezit, kwam ik via google op deze site. Kleinzoon en nog steeds actief met de naam Janssen|print! Leuk om te lezen. mvrgr Marcel

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: