12-PrinsesDroomt <= vorige |  index  |  volgende =>
SluitzegelCat-12-PrinsesDroomt
Een zegel: Spel van het vrije Nimwegen 1948. Wat dat inhoudt weet ik niet, waarschijnlijk reclame voor een toneelstuk?
Collectie: Theo Phoelich
Heeft u herinneringen bij dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.
Reactie 1:
Jos Joosten: Toevallig weet ik er wat van. In Numaga schreef ik in 1991 een artikel over de totaal vergeten Nijmeegse schrijver Jan Hell, die vooral voor de oorlog enkele serieuze literaire teksten schreef. na de oorlog beperkte zijn carrière zich tot twee grote openlucht spelen, waarvan "Een prinses droomt" in 1948 het eerste was. Ik citeer mezelf eventjes, over het moment waarop het met Hells landelijke ambities gedaan was:

"In Nijmegen timmerde Hell nog wel aan de weg met het auteurschap van twee grote toneelspelen. Die pasten geheel in de traditie van het (massale) katholieke lekespel of waren daar beter gezegd de laatste uitlopers van. In 1948 werd van hem zo het stuk Een prinses droomt. Spel van het vrije Nimwegen gespeeld. Het was geschreven in het kader van het vijftigjarig regerings-jubileum van Koningin Wilhelmina. Een prinses droomt was een massaspektakel met 700 meespelenden. Het verbeeldde diverse heroïsche historische momenten uit de geschiedenis van de stad Nijmegen, die in een droom aan het oog van het jonge prinsesje Wilhelmina voorbijtrekken na een visite aan de stad. Regisseur van het stuk was Anton Sweers (1903-1969) die de grote promotor was van de lekespelen en vaker dergelijke massaregieën pleegde. Voor de historische juistheid van het geheel was als deskundige de lokale historicus drs. K. Kokke aangetrokken.
Van 30 juli tot en met 8 augustus 1948 werd het stuk op het Valkhof in de open lucht opgevoerd. De lokale pers reageerde enthousiast. De Gelderlander in ieder geval heel erg: 'Het spel van het vrije Nimwegen heeft gisteravond zijn première beleefd. En we mogen eraan toevoegen: het is een groot succes geworden. Kwalijk zal onze stad op een meer stijlvolle en representatieve wijze aan het land zijn bijdrage tot huldiging voor onze koningin en tot lof van haar gezegend bestuur kunnen leveren dan op deze wijze: door een spectaculair hoofdstuk uit te beelden uit de geschiedenis van ons land en van ons volk.' Zeker ook positief maar toch gematigder was het Nijmeegsch Dagblad. Het stuk 'voldeed' vond de bespreker, en hij oordeelde onder meer: '[...] een spel als dit kan niet smetteloos zijn, maar het is een fantastisch kijkspel geworden, spectaculair, en dat is de grote waarde die men dit geheel moet toekennen.'"


(Jos Joosten, 'Deze wereld is niet de echte. Een portret van de vergeten Nijmeegse schrijver Jan Hell (1891-1970)', in: Jaarboek Numaga 1991, p.104-129.)

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: