Het Hunnerpark:

Het Hunnerpark (vroeger: Hunerpark) is aangelegd na de afbraak van de stadsmuren tussen 1876 en 1882. Oorspronkelijk was het plan om hier een villawijk te bouwen, maar om onduidelijke redenen is dit niet doorgegaan. In 1885 kreeg de Leuvense tuinarchitect LiÚvin Rosseels de opdracht om een plan te maken voor het aan te leggen park. Op enkele aanpassingen na werd zijn plan uitgevoerd.
De stadsmuur aan de westzijde bleef in de plannen behouden. Een deel van de muur werd gesloopt en later weer opgebouwd, voorzien van allerlei versieringen in het metselwerk die vˇˇr de ontmanteling van de vesting nooit hebben bestaan.
In 1935-1936, bij de aanleg van de oprit van de Waalbrug, veranderde het park drastisch. Het werd in oppervlakte gehalveerd en de grote fontein die aanvankelijk aan het eind van de Sint-Canisiussingel stond, moest verdwijnen. Midden in het park werd het Keizer Lodewijkplein aangelegd: een verkeersplein vergelijkbaar met het Keizer Karelplein. Later werd het plein ingrijpend verbouwd en vernoemd naar de Romeinse keizer Traianus.
In het park zijn een aantal bijzondere dingen te zien. Zo staat vlak tegen de stadsmuur de gietijzeren beeldengroep 'De Vier Jaargetijden'. De vier vrouwenbeelden, die Lente, Zomer, Herfst en Winter voorstellen, zijn in 1889 aan de stad geschonken door de Vereeniging tot Verfraaiing van Nijmegen en het Schependom. Oorspronkelijk stonden de beelden in een plantsoen aan de Nassausingel, maar in de jaren '60 van de 20ste eeuw moesten ze wijken voor parkeerplaatsen.
Aan de Sint Jorisstraat staat een kiosk, die in 1911 door J.J. Weve is gebouwd als tramwachthuisje. Tot begin jaren '50 reed hier de tram naar Berg en Dal en Beek. Na het verdwijnen van de tram uit het straatbeeld werd het wachthuisje een kwartslag gedraaid, iets verder in het park gezet en omgebouwd tot kiosk.
Vlak achter de kiosk staat een groot standbeeld van Petrus Canisius (1521-1597). Deze jezu´et werd in 1925 heilig verklaard en twee jaar later werd dit bronzen standbeeld van beeldhouwer Toon Dupuis onthuld.
Achter in het park staat de C.A.P. Ivensbank, ontworpen door architect Charles Estourgie en gebouwd in 1936. De bank is genoemd naar C.A.P. Ivens, fotograaf en vader van de wereldberoemde cineast Joris Ivens. Ivens had op de hoek van de Lange Brouwerstraat en de Priemstraat een winkel in fotografieartikelen. Al vanaf 1906 ijverde hij voor de bouw van een verkeersbrug over de Waal. Op de bank staat dan ook: 'Hulde aan den onvermoeiden strijder voor de Waaloverbrugging'.

English text

Belvedere1.JPG Belvedere10.JPG Belvedere11.JPG
Belvedere12.JPG Belvedere13.JPG Belvedere14.JPG
Belvedere15.JPG Belvedere16.JPG Belvedere17.JPG
Belvedere18.JPG Belvedere19.JPG Belvedere2.JPG
Belvedere20.JPG Belvedere21.JPG Belvedere3.JPG
Belvedere4.JPG Belvedere5.JPG Belvedere6.JPG
Belvedere7.JPG Belvedere8.JPG Belvedere9.JPG
BelvedereT1.JPG BelvedereT2.JPG BelvedereT4.JPG
BelvedereT5.JPG Bloemenwapen1.jpg Bloemenwapen3.JPG
Bloemenwapen4.JPG Hunnerpark10.JPG Hunnerpark11.JPG
Hunnerpark12.JPG Hunnerpark13.JPG Hunnerpark14.JPG
Hunnerpark15.JPG Hunnerpark16.JPG Hunnerpark17.JPG
Hunnerpark18.JPG Hunnerpark5.JPG Hunnerpark6.JPG
Hunnerpark7.JPG Hunnerpark8.JPG Hunnerpark9.JPG
Petrus Canisius.JPG PetrusCanisius2.JPG PetrusCanisius3.JPG
PetrusCanisius4.JPG PetrusCanisius5.JPG Trajanusplein1.JPG
Trajanusplein2.JPG

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: