schoenmakersgilde 1895.jpg

<- Back | Index | Next ->

schoenmakersgilde 1895.jpg

Sjaak Rutten: Zoals alle andere katholieke beroepsgroepen verzamelden ook de schoenmakers in Nijmegen zich eind 19e eeuw in een eigen standsorganisatie, deel uitmakend van de grote koepelvereniging van de Nijmeegsche Roomsch-Katholieke Volksbond. En zoals overal elders in Nederland (Amsterdam, Waalwijk) vernoemden zij hun ambachtsgilde naar Crispinus en Crispinianus, al in de middeleeuwen de patronen van schoenmakers, leerlooiers en orthopedisten.
Volgens de legende vluchtten de tot het christendom bekeerde gebroeders Crispinus en Crispinianus, afkomstig uit een voorname Romeinse familie, onder de vervolging van keizer Diocletianus naar Soissons in Frankrijk. Hier leerden zij het schoenmakersvak en maakten zij kostenloos schoenen voor de armen. Omdat ze via deze weg in contact kwamen met de heidense bevolking konden zij menigeen bekeren tot het christendom. De Romeinse prefect Rictiovarus was het hier niet mee eens en liet hen op talloze wijzen martelen. Omdat ze op geen enkele manier bereid waren afstand te doen van hun christelijke geloof werden ze met een molensteen om de hals in de rivier de Aisne geworpen, op wonderbare wijze van de verdrinkingsdood gered en uiteindelijk met het zwaard onthoofd.
Bij zoveel martelaarschap volgde uiteraard op enig moment een heiligverklaring. 

(overigens waren Crispinus en Crispinianus ook de patroonheiligen van cafés en pubs. Decennialang heeft Nijmegen een café "St. Crispinus" gekend, het huidige biljartcafé De Kaketoe, Hatertseweg 166. De biljartvereniging Crispinus heeft daar nog steeds domicilie, ook zijn er nog maar 4 leden).


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: