020img199.jpg

<- Back | Index | Next ->

020img199.jpg

Ook het Galgeveld (tegenwoordig: Galgenveld) werd in de jaren ’60 en ’70 volgebouwd met woningen: hier kwam de Professorenbuurt, waarin de straten werden vernoemd naar hoogleraren die op de Nijmeegse universiteit werkzaam waren geweest.
Deze foto is genomen in de Professor Schrijnenstraat. De eerste zijstraat rechts is de Professor van der Veldenstraat, de tweede de Professor Hoogveldstraat. Links in de verte zijn de oudere flats aan de Molukkenstraat zichtbaar. Op de kale vlakte daarvóór zou enkele jaren later de mensa van de universiteit worden gebouwd.
Reactie 1:

Stef van Helvoort, 01-01-2021: In deze straat (prof. Schrijnenstraat) heb ik tot mijn 10e gewoond.
Het Galgenveld is "na de korenvelden" bebouwd met studentenflats, de mensa, de studentenkerk en het Oud Burgergasthuis met vijver.
De straat linksonder - bij boomstam - is de prof. de Langen Wendelstraat.
Reactie 2:

Rob Essers, 02-01-2021: De zogenaamde Professorenbuurt is aangelegd op een deel van de Indische buurt waar de niet-aangelegde straten in de periode 1937-1953 de namen Bandoengstraat, Buitenzorgstraat, Insulindelaan, Makassarstraat, Menadostraat, Minahassastraat, Preangerstraat, Soendastraat, Soerabajastraat en Vorstenlandenstraat hadden; zie plattegrond.

Bij de vaststelling van de straatnamen door het bevoegde gemeentelijke orgaan is het voorvoegsel 'Professor' niet afgekort. Stef van Helvoort (reactie 1) heeft in de Professor Schrijnenstraat gewoond. Bisschop, Broeder, Burgemeester, Deken, Dijkgraaf, Dokter, Gebroeders, Generaal, Graaf, Kanunnik, Keizer, Minister, Moeder, Pastoor, Pater, Prins, Professor en Vrouwe worden voluit geschreven. Bij de Burg. Hustinxstraat is van deze regel afgeweken.

Straatnamen beginnen met een hoofdletter. De titels Doctor, Dominee, Ingenieur, Monseigneur, Meester en Sint worden wel afgekort tot Dr., Ds., Ir., Mgr., Mr. en St. De vastgestelde namen staan in de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG). De Prof. de Langen Wendelstraat bestaat niet. In het raadsbesluit d.d. 10 juni 1953 staat de naam: Professor De Langen Wendelsstraat. Volgens de BAG heet de straat: Professor de Langen Wendelsstraat. Met 33 tekens inclusief spaties is het de langste straatnaam in Nijmegen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: