Nieuws

Op deze pagina kunt u het nieuws van de afgelopen tijd lezen met betrekking tot NOVIOMAGUS.NL

Ziet u links géén navigatiemenu? klik hier!

Deze website is onze hobby, en dat willen we vooral zo houden. Door drukte of andere bezigheden in onze vrije tijd, kan het daarom even duren voordat uw bijdrage of email wordt behandeld.


Fijne dagen! Een selectie uit onze kerst-items:


Ons bereikte het bericht dat op 6 december jl onze gastredacteur Jeroen van Lith is overleden.

In 2003 nam Jeroen contact op met onze stichting want hij had wat interessants voor ons. Als hobbyfotograaf had hij namelijk in de jaren 50 voor het familiebedrijf Graanhandel Van Lith & Zonen menig Nijmeegse bakkerij op de foto gezet. Dit prachtige fotomateriaal wilde hij graag publiceren op Noviomagus.nl. Het bleek een schot in de roos; nog nooit was een gastredactiepagina zo succesvol als de bakkerij-pagina van Jeroen van Lith.
Tijdens mijn kennismakingsgesprek met hem bleek hij nog wat “bijvangst” te hebben in de vorm van dia’s van Nijmegen. Bij het zien daarvan kon ik mijn ogen nauwelijks geloven; een ware schat aan prachtige kleurendia’s zag het levenslicht. Uniek materiaal dat niet onopgemerkt bleef.
Na de publicatie ervan op Noviomagus.nl meldde zich een lokale uitgeverij en het idee van een fotoboek was geboren. Met trots kon Jeroen enige maanden later tijdens een bijeenkomst op het Stadhuis het eerste exemplaar van het boek “In een ander licht” overhandigen aan Burgermeester Guusje ter Horst. Later is een van zijn iconische foto’s van bioscoop Carolus op Plein 1944 ook nog gebruikt voor een platenhoes van onze stadgenoot Frank Boeijen.

De samenwerking met Jeroen is altijd erg prettig geweest. Hij was zuinig op zijn materiaal en samen hebben we geprobeerd recht te doen aan zijn mooie fotoverzameling. Met de publicatie op Noviomagus.nl en het in bewaring geven van zijn fotocollectie aan het Regionaal Archief Nijmegen, kunnen de liefhebbers van de geschiedenis van Nijmegen blijvend genieten van de enorme schat die Jeroen va, Lith de stad Nijmegen heeft nagelaten. Wij zijn hem veel dank verschuldigd.

Wij wensen zijn nabestaanden sterkte met dit grote verlies.

Henk Kersten (oud-voorzitter) Stichting Noviomagus.nl
 

In deze Coronaperiode die zowel spanning geeft maar ook saai is, is afleiding welkom. Gelukkig vindt u op onze site veel om u in te verdiepen:

·BLADER door de (min of meer) gestructureerde indeling in de linkerkolom.
·ZOEK GERICHT via de zoekhulp op de voorpagina (rechtsboven).
·Of KLIK MAAR WAT in het wilde weg en ontdek steeds iets nieuws.

Op alles wat u tegenkomt kunt u reageren. Uw verhalen worden zeer gewaardeerd. MEEDOEN
In onze online museumzalen met veel 'Nijmeegse' voorwerpen is nog plaats genoeg voor uitbreiding met uw suikerzakjes, schoenlepels, wandelmedailles, souvenirs of bedrijfsreclame.
Of haal uw oude foto's uit de kast en stuur ons mooie plaatjes om te delen met de andere thuiszitters.

ACTIVITEITEN
Bekijk ons overzicht van activiteiten die nu (deels online) worden georganiseerd.
 
 100 nieuwste bijdragen en reacties (iets langere reacties zijn dikgedrukt):

terug