024 Geschiedenis 16 & 17 okt

Tijdens de Maand van de Geschiedenis heeft historisch Nijmegen ook dit jaar weer alles uit de kast getrokken om een gevarieerd programma aan te bieden. Neem hieronder al een kijkje met wat er voor u gepland staat!

https://www.024geschiedenis.nl/

Pop-up tentoonstelling “Nijmegen aan het werk”

https://www.024geschiedenis.nl/page/1122/pop-up-tentoonstelling

Ontdek de groene lijn – walk of the town

https://www.024geschiedenis.nl/page/1172/ontdek-walk-of-the-town

Standbeeld voor onmisbare beroepen

Een metershoog standbeeld als ode voor de onmisbare beroepen is op tour door het hele land. Maandag 12 juli stond het standbeeld op de Markt in Nijmegen. Zorgverlener Anique stond model voor het drie meter hoge bronskleurige beeld. Hiermee wil de FNV aandacht vragen voor onmisbare beroepen. Het standbeeld gaat heel Nederland door en zal uiteindelijk leiden tot een landelijke actiedag op 25 september in Amsterdam.

Teken de petitie via www.fnv.nl/standbeeld

Lees het hele artikel bij RN7

De strijd voor de oprichting

In het midden van de negentiende eeuw waren er goede redenen voor de arbeiders om zich te verenigen. Het loon was laag, de werkdag lang en kinderarbeid normaal – Van Houtens befaamde Kinderwetje stamt uit 1874. Een van de eerste groepen arbeiders die het lukte zich formeel te verenigen, waren de typografen, in de ‘Algemeene Nederlandsche Typhographen Bond’.

Lees het hele artikel op Mijn Gelderland, de geschiedenis-website van Gelderland.

Maand van de geschiedenis

Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2021 is Aan het werk.

Wij werken mee aan de pop-up tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Houd de media in de gaten over de activiteiten in oktober. De landelijke opening van de maand is zondag 3 oktober.

Over de geschiedenis van de vakbeweging in Nijmegen en omgeving