Vakbondsman Henk Spansier voor de nazi-rechters in 1934

In het kader van 024Geschiedenis Oost/west hebben we Jan Brauer gevraagd om het verhaal van Henk Spansier te vertellen.

De Nijmeegse vakbondsman Henk Spansier werd in augustus 1933 betrokken bij een opmerkelijk grensincident. Als lid van de SDAP hielp hij met de verspreiding van het ‘linkse’ nieuwsblad “Freie Presse” dat door de NV Arbeiderspers onder de Duitsers woonachtig in Nederland werd verspreid. Dit was een doorn in het oog van het nieuwe nazi-regime, dat Henk Spansier, een Nederlands staatsburger nota bene, wist op te pakken en terecht te stellen voor “landverraad”.

Historicus Jan Brauer doet momenteel onderzoek naar de politieke spanningen die zich afspeelden rondom de Duits-Nederlandse grens in de aanloop naar de oorlog. Wat was onze relatie met de Oosterburen in de jaren 1930? En hoe ging de Nederlandse regering om met afbraak van de Duitse rechtstaat? In deze lezing voor 024Geschiedenis zoomt hij in op het diplomatieke incident rondom Henk Spansier.