var138

Davino reclamebord

De Aangenaamste Versnapering In Nijmegen en Omgeving. Wie kent er niet het typisch Nijmeegse ijsje. Onderstaand emaille reclamebord is uiterst zeldzaam....toch zullen er in Nijmegen nog best wat op zolders of in schuurtjes liggen. Wij zijn geïnteresseerd!

collectie Henk van Embden

terug

Reactie 1:

G. Kersten: Wij, de fam. Kersten woonden vroeger in de Sweerstraat, dat was van 1953 tot1973. Ik weet nog goed dat davino in de van Gentstraat zat, en de achterkant in de Sweerstraat uitkwam. Als wij een ijsje gingen halen liepen we binnendoor, zodat we niet helemaal om hoefde te lopen. Iedere morgen stonden de wagentjes van davino in de Sweerstraat om te worden geladen, en zat op die wagentjes een kistje met een klep waar de wafeltjes inzaten, en die wij zo nu en dan als we de kans kregen er een uit pikte. Ik herinner mij de wafelijsjes, en de chocoladeijsjes, heerlijk als ik daar nog aan denk. Ook kan ik me nog herinneren dat er in de van Gentstraat een oud mannetje stond met zijn ijskarretje, en we noemde hem altijd opa. Leuke tijden waren dat.

Reactie 2:

Peter Paijmans: Mijn naam is Peter Paijmans, beter bekend als Peter Besselsen. Ik ben geboren in de van Gentstraat 38 en was kind in huis bij Davino. Het lekkerste ijs, de Alaska, die was helemaal in de chocolade gedompeld, en daar om heen had je dan twee wafels. Als ik er aan denk proef ik ze nog vooral als ze zo uit de machine kwamen. Ik mocht altijd mee met de bestelwagens, om het ijs weg te brengen naar de ijsventers en naar de andere verkoopadressen. Ik weet dat de chauffeurs Koos en Lambert heetten, de directeuren waren meneer Piet en Sjaak, de oude ijscoman zijn naam was Plink en ik weet dat hij pruimde en dat hij in het hoekje zat bij de trapjes op nummer 62. Ik weet nog twee namen, de een heette Bakker en stond altijd bij de Waalrug. Je had ook de familie Willems. Twee zussen werkten in de fabriek, hun vader met hun twee broers reden met een ijsco kar. De ijsfabriek is later verhuist naar Wilp; volgens mij heeft Campina ze opgekocht. Ze hebben nog een paar jaar bestaan onder de naam Davino, volgens mij heeft Davino eerst Sneeuwvlokje geheten maar dat weet ik niet zeker. Ze waren in Nijmegen en omstreken zeer zeker gezichts bepalend op het gebied van ijsverkoop. Het was een fijne tijd zoals ik er nu op terug kijk.

Reactie 3:

Aat Voois: Ik heb jarenlang davino ijs verkocht. Eerst Ermi, dat is later overgenomen door Davino.
30 jaar in totaal. Ik heb aan deze mensen fijne herinneringen.

Reactie 4:

Wim van Oorspronk: Allereerst zal ik mij even voorstellen, ik ben Wim van Oorspronk en kom oorspronkelijk uit Wilp en heb 24 jaar bij Davino gewerkt.
In het 2e verhaal staat dat Davino is opgekocht door Campina maar dat is niet juist. De gegevens die ik wel weet zal ik u vertellen.
Toen Davino uit Nijmegen is weggegaan zijn ze eerst in de Melkfabriek van Gelria ijs gaan produceren later Coberco. Daarna in een voormalige melkfabriek in Wilp. Davino is ook nog ijsunie geweest met de merken ERMI uit Rotterdam HORNA uit Hoorn en LICH uit Bedum.
Al deze merken zijn opgeheven en het merk Davino is toen blijven bestaan en was op een gegeven moment eigendom van de Domo uit Beilen, het ging toen niet zo goed geloof ik en de heer Valk van Caraco ijs heeft toen de fabriek overgenomen zonder dat het personeel het wist. Wij wisten alleen dat er een samenwerking met dit bedrijf was omdat wij voor elkaar produceerden. Caraco had toen ook nog Happy uit Oss er bij gekocht?
De heer Valk is ernstig ziek geworden en heeft toen beide bedrijven helaas verkocht aan Unilever en in eerste instantie ging dat best goed omdat wij gewoon zelfstandig door konden gaan maar na 5 jaar begonnen zij de zaak drastisch te veranderen en hebben zij de beide merken opgeheven om met het merk Ola sterker te worden. Voor ons was dit niet erg prettig omdat zij de fabriek in Wilp gingen sluiten.

Reactie 5:

Geert Nijenhof: Toen ik op de lagere school aan de Verlengde Groenestraat zat 1946-1951 stond er op de hoek van de Groenestraat altijd een Davino ijskar met (toen) een oude man, de man heette Kluts.
Als wij als kinderen van 6 tot 10 jaar zeiden dat de pastoor? niet deugde of gek was kreeg je van hem een verhaal over de voordelen van het communisme EN EEN IJSJE !! Ga er maar van uit dat ik de pastoor erg slecht vond terwijl ik toch een trouwe misdienaar was.

Reactie 6:

Ferry Cillessen nu wonende in Adelaide Australia: Geboren in de Sweersstraat 16, ik herinner me ieder voorjaar als de Davino karretjes vanuit de zolder naast smid van Beek, naar beneden werden gelost! Dat betekende dat de winter voorbij was, en vele pensioen arbeid was vereist. Lekker ijs, vooral de kartonnen bekertjes met roomijs, maar een waterijsje was veel goedkoper voor een jonge snotneus!
Ik herinner me ook nog een rampje, toen een almonia lek de brandweer ons alle ramen en deuren deed sluiten. De prettige ongelukjes waren als er een doos ijscos van de band afviel, gratis ijs!

Reactie 7:

De zus van Gerrie (Kersten): Nou Peter weet nog veel! Was dat niet dat ventje in dat korte leren broekje? En die vaak een marmotje onder zijn truitje had. Hij is nu getrouwd met Greetje, van de bloemenman uit de Sweerstraat.

Reactie 8:

P. Groters, 24-12-2008: Ik herrinner tot op de dag van vandaag de naam Davino. Dit was een ijsmerk, fabriek stond/staat in Wilp, maar ik heb er een supertijd gehad. Ik werk nu in Hellendoorn (reorganisatie) maar bevalt me niet goed. Terugkomend op de Davinotijd moet ik eerlijk zeggen dat ik heel veel schik heb gehad, samenwerking was oke, nu in Hellendoorn wordt het steeds minder, ik vertrek dan ook in de toekomst naar een andere baan.

Ik zat maar 4 km van mijn huis. Ik woon in Twello, vandaar. Nu met de huidige snelheid waar mee de economie draait moet het steeds sneller, er wordt nooit meer naar de mensen gekeken, enkel maar naar de prod.lijnen. Ik vind het ook heel zonde dat Davino in 2000 op slot ging. Het gebouw + vriescel verpaupert wel hierdoor.

Reactie 9:

Emiel van IJzendoorn, 13-10-2009: Aan de Van Gendstraat stond bij de ingang van de fabriek ook bijna altijd een karretje voor de verkoop. In mijn herinnering werd dit wagentje beheerd door een oude man en als we lang genoeg rond die kar bleven hangen, gaf hij nog wel eens een ijsje weg.

Reactie 10:

Wim van Oorspronk, 06-04-2010: Hierbij enkele foto's van Davino (Wilp)

Reactie 11:

Rein van der Schaaf, 01-05-2010: Ik kwam in de 70er jaren veel met de vrachtauto bij Davino in Wilp containers met vruchten brengen. Ze hadden toen van die mooie koelwagens. Nu ik met de VUT ben krijg ik een beetje heimwee naar deze tijd. Ben sindsdien een verwoed verzamelaar van foto´s van oude vrachtauto´s. Ben daarom blij met de foto´s op de website. Hartelijk dank.
Zelf woon ik ±4 km bij de vm.fabriek in Wilp vandaan.

Reactie 12:

W. van Doorn, 03-05-2010: Mijn vroegste herinnering aan DAVINO is een klein ongeval bij het monument van Quack met zijn klokken en vier waterbakken. Voor het eerst zonder moeder naar de binnenstad, wel begeleidt door mijn vier jaar oudere broer. Ik wilde weten of er water in de monumentbakken stond en ging kijken maar struikelde op de hoge traptreden en viel tegen de ruwe stenen waardoor ik een wond boven mijn linker oog opliep.

Het bloedde hevig en heb volgens mijn broer aan de ijsman van Davino gevraagd, “ga ik nu dood?”

Die ijsman met blauw uniform stond op de Nassausingel, nu is dat een parkeerterrein. Dit speelde zich af eind jaren dertig van de vorige eeuw.

In die jaren waren er veel ijsventers die zelf ijs maakten zoals Hendriks die een bakfiets heeft ingericht als verkooppunt evenals van Dam. Een heel schilderachtige was de heer Kluts, zijn wagen is heel apart, veel chroom, ook verchroomde kappen op de naaf van de twee karwielen. De kar is overkapt, hijzelf geheel in het wit, maar de kar heeft gebogen duwbomen, Het zal wel een pony wagen zijn geweest.

Kluts is erg proper en houd je in het oog, je mag niet aan de glimmende onderdelen van de wagen komen want dan moet hij weer poetsen. Het verhaal ging rond dat meneer Kluts in het koloniale leger heeft gediend. Deze drie genoemde ijsmannen waren de meest aanwezige in het Willemskwartier waar ik woonde. Zij verkochten smeerijs, het kleinste ijsje voor één koperen cent, dat kleine ijsje werd aangeboden op een koekachtig knapperig kegeltje waarop een minuscuul bolletje ijs. Het koekachtige kegeltje werd heel snel slap door vochtopname.

Davino venters kwamen niet zo vaak, zij verkochten het lekkerste verpakt roomijs. Davino ijskarren zijn handwagens. De ijsfabriek huisde naast Melkerij Lent in de Van Gentstraat.

Een andere venter van verpakt ijs is een nieuweling uit de Groenestraat, zij lopen achter een wagentje met luchtbanden en zijn gekleed in kaki uniform, de naam is Sneeuwklokje. Het ijs van deze ijsmannen is veel kouder en harder, mogelijk waterijs. Toen ik leerling van de ambachtschool werd woedde de tweede wereldoorlog al, geen consumptie-ijs te koop. Op een middag ging het verhaal rond dat Davino ijs verkocht, na schooltijd op een draf met velen naar de van Gentstraat, wij waren de enigen voor de ingang. Grapje, geen ijs.

Reactie 13:

Tom van Heemskerk, 01-06-2010: Ik zal mijzelf eerst even voorstellen, Tom van Heemskerk zoon van Marcel van Heemskerk die jarenlang chauffeur is geweest bij davino ijs.

Ik ben al tijden op zoek naar mensen die foto’s van die vrachtauto’s van toen hebben. Mijn ouders hebben nog wel een paar foto’s maar de kwaliteit is erg slecht.

Ik weet dat er vroeger van die mooie grote platen hingen in het kantoortje van de expeditie en bij de technische dienst. Wim van Oorsprong heeft er twee van geplaatst hartsikke leuk.

Voor mij heeft davino ijs heel veel mooie herrinneringen omdat je als klein jochie vaak mee ging op die toch prachtige vrachtauto’s. Dus mocht er nog iemand meer zijn die foto’s heeft...graag.

Vriendelijke groeten van Tom de zoon van…

Reactie 14:

Willy Peters de Bueger, 20-07-2010: Ja zeker, ik heb zeer veel herinneringen aan “Davino”.

Mijn opa Bertus van Eijden (1894) is daar ijsverkoper geweest. Ik weet niet precies hoe lang en kan dat ook niet meer navragen.

Onlangs heb ik zelfs een foto gestuurd met daarop mijn Opa met mijn broer, bij de ijskar voor mijn opa/oma’s huis in de Bilderdijkstraat. (ik denk 1954?)

Wij woonden destijds aan de Stenenkruisstraat t/o de fabriek van Davino met het park ertussen en weet nog heel goed dat ik aan mijn amandelen geopereerd was (1957) en ijsjes ‘moest’ eten en mijn opa op zat te wachten met de ijskar!

Misschien is er iemand die zich mijn Opa herinnerd of mijn broer (Charles de Bueger) geb.1943 helaas in 1991 overleden?

Reactie 15:

Angelika Utecht, 26-03-2011: Ik heb zojuist de bijdrage over Davino gevonden.
Mijn overgrootvader (de vader van mijn oma) Hendrikus Nas heeft met zijn gezin lang in de Voorstadslaan gewoond. Toen hij jong was werkte hij als bakker en later heeft hij ook Davinoijs verkocht.
Ik stuur met deze mail foto's van Hendrikus Nas (met mijn oma, zijn vrouw Maria) en Lambert Willemsen, mijn oom, met de mooi auto. Lambert Willemsen en mijn tante Wilhelmine Nas-Willemsen (genoemd Mintje) hebben meer dan 40 jaar voor Davino gewerkt.

Ik ben blij als imand iets weet over de familie Nas/Willemsen

Reactie 16:

P. Groters, 07-05-2011: Nog even terugkomend op mijn eerdere reactie (nr. 8) op de site: De davino fabriek staat er nog (in Wilp), bij behorende gebouwen worden voor zo ver mogelijk verhuurd, de eigenaar die er nu zit heet Timo Westra, ben al een paar keer geweest om te kijken, maar herken niet meer zo veel terug, zoals oude palletiser. Volgens mij staat de oude gramtunnel er nog in, dus waar ijs twee uur lang in werd gevroren en er weer uit kwam via lange transportbanden. Daarna werd het opgestapeld en in de diepvriescel verzameld. De plaats waar het allemaal gebeurde is nu afgetimmerd, dus veel vind je er niet terug, zeer jammer. De oude diepvriescel is nu in gebruik door een tuinder die er allerhande zooi in heeft staan, ook oude auto's en caravans staan er in. Je herkent het niet terug: stellingen zijn er allemaal uitgehaald, ruimte lijkt nu veel kleiner. Ook de verdampers (die voor de koutoevoer zorgden) zijn er uitgehaald en naar Madagaskar verhuist omdat daar een fabriekje op werd gestart.... Ook de oude machinekamer staat er nog, nu leeg.. Ik ben nog niet op de mixkamer geweest, maar heel misschien komt dat nog.
Succes met de site, gr P Groters uit Twello.

Reactie 17:

Cees Grol, 20-02-2015: Tijdens mijn lagere-school tijd (1954-1960) liep ik elke schooldag van ons huis in de van Heutszstraat naar de Josephschool aan de Bijleveldsingel, via de van Gentstraat.
En dus langs de Davino-fabriek, waar vaak een oudere man ("opa" noemden wij hem) met een karretje buiten stond om ijs te verkopen. Geld hadden we niet maar we vroegen elke keer om "gebroken wafeltjes" die hij soms had en gaf. Overigens wisten we niet precies waar die rare naam Davino vandaan kwam, maar we hadden daarvoor een aangepaste oplossing: "De Amsterdamse vuiligheid in Nijmegen overgebracht"(!).
Ik weet niet waarom "Amsterdam", misschien omdat het goed bekte. Maar het was bij ons in de klas, op school, bij vriendjes, enz een leuke, bekende spreuk. Wij vertelden die ook aan "opa" (die voor Davino stond met zijn karretje) maar hij kon er niet om lachen.
Leuke site!, Cees Grol.

Redactie: het is wel frappant dat Amsterdam hier opduikt. Er bestaat immers verwantschap tussen DAVINO en DAVIA uit Amsterdam!!
Reactie 18:

Paul Lambrichs, 22-09-2015: Ik woonde aan de Fransestraat 6, 1956-66 en zat zoals Cees op de St. Jozefschool aan de Bijleveldsingel (van 1963 - 66) en inderdaad op weg naar school soms even een ijsje halen aan de Davino ijsfabriek. Vlakbij de melkfabriek.
Reactie 19:

J. Lenters, 20-10-2015: In Wilp zei men ten tijde van de Davino-fabriek periode:
'Wie mutt'n met zien all'n Davino-ijs aet'n, want 't veurtbestoan van de werkgeleg'nheid in Wilpe is in 't geding'.
(Daarna, bij wijze van 'antwoord' hierop:)
'Oh ja?! Wanneer dan wel, mann'n?!
Nee, noe!'

Dit gezegde was zo rond 1975 tot rond 1995 't meest gebezigd.
Reactie 20:

Jan Wijers, 23-02-2016: Ik liep dezelfde route als Cees Grol, maar dan vanaf 1948. Woonde tegenover het "Peeman" keetje dat zeker iedereen uit de van Heutszstraat kent. Ook naar de Bijleveld school.
Ik dacht altijd dat de laatste letter van DAVINO stond voor "omstreken" en niet voor "omgeving".
Reactie 21:

Wim Lefering, 05-08-2016: Ben geboren in de Sweerstraat en weet natuurlijk van het bestaan van Davino, maar ik lees niets over het bombardement dat de fabriek trof na de bevrijding. Grote brand en aan de overzijde alle huizen zeer beschadigd.
Was geweldig ijs. Zou graag nog eens wat horen van de jongens die daar toen ook woonden.
Reactie 22:

Rob Essers, 06-08-2016: In het overzicht van de Oorlogsschade aan Nijmeegse huizen staat bij van Gentstraat 30 t/m 80: "lichte glasschade" (datum 19450315). Bij de WO II atlas Nijmegen is de schade niet terug te vinden bij de gegevens uit 2012. Uit mondelinge overlevering weet ik dat de fabriek door een granaat is getroffen, maar van een grote brand is mij niets bekend.
Reactie 23:

Wim Lefering, 08-08-2016: Het klopt dat er veel glasschade was. Wij woonden op nr. 30, hier waren alle ruiten uit de sponningen, deuren door de luchtdruk op de grond en lagen in de kamer. Het waren een aantal bommen die de grote explosie veroorzaakte met gevolg een grote brand. Ook de huizen tegenover Davino werden zwaar beschadigd en naar ik nog weet later allemaal opnieuw gebouwd.
Reactie 24:

Rob Essers, 08-08-2016: Wanneer werd de fabriek in de granatentijd getroffen? De Sweersstraat staat niet in de inventarisatie van oorlogsschade aan Nijmeegse huizen. Op de woningkaarten 1920-1946 is bij de nummers 48, 50 en 52 met potlood "onbewoond" geschreven. In het adresboek van 1948 is nummer 44 onbewoond en ontbreken de nummers 48 t/m 54. In het digitale bouwarchief vond ik een bouwvergunning d.d. 30 januari 1948 voor het herstel van de oorlogsschade bij Sweersstraat 44 t/m 54. Daarin is sprake van het vernieuwen van de voorgevel.
Reactie 25:

Wim Lefering, 09-08-2016: In de Sweerstraat bevond zich de achterzijde van Davino, tegenover de Fabriek stonden de huizen. Ten tijde van het bombardement waren er Canadese soldaten ingekwartierd bij mijn grootouders, die hadden hun slaapplaatsen op de zolder. Mijn grootouders woonde op nr. 26.
Reactie 26:

Bert Rensen, 21-08-2016: Wat leuk deze site over Davino ijs.
Er staan bekende personen op voor mij (bij reactie 15) nl. tante Truus met haar dochter Marian bij de ijscokar van Lambert Nas. En de moeder van Lambert Nas. Tante Truus is een tante van mij, een schoonzus van wijlen mijn moeder. En Marian is een nicht van mij.
Reactie 27:

Bas Hendriks, 04-06-2017: Een dikke 100 jaar geleden is ene meneer Schaepmeester of Schaapmeester begonnen met productie en verkoop van schepijs in Nijmegen. Deze meneer kreeg 2 dochters, eentje trouwde later met een Hendriks en de ander met een Krom.
De familie Krom is enkele generaties gebleven tot een dikke 30 jaar geleden, ikzelf heb van de oude meneer Krom nog een ijsje gekocht op de hoek Stijn Buysstraat - Graafseweg waar hij met een ijsfiets al ventend ijs verkocht. De zoon van de oude meneer Krom is er nooit echt lang in het ijs gebleven.

De familie Hendriks is tot op de dag vandaag nog steeds actief in het ijs, productie en verkoop van ijs, verhuur van ijscokarren www.ijstraktatie.nl.
Dat houd in dat deze bloedlijn van ijsverkopers meer als 100 jaar bestaat, hoogstwaarschijnlijk het oudste ambachtelijk ijsbedrijf in Nederland. Al vele generaties is het doorgegeven van vader op zoon. Ook de huidige twee zonen gaan verder in het ijs.

Een stukje unieke geschiedenis want de oudste ijssalon gaat maar terug tot 80 jaar.
Reactie 28:

Jenne Brugge, 09-07-2018: Een goeie middag. Ik had samen met mijn 3 zussen Lina, Marie en Catrien en mijn broer Henk daar voor deze bedrijf gewerkt, voor de bedrijf Davino-ijs. We hadden een mooi tijd gehad daar bij jullie bedrijf. Ik zal willen weten of deze bedrijf nog steeds hier in Nederland bestaat, en wil toch nog een keertje met mijn 3 zussen en mijn broer deze bedrijf nog bezoeken.
Ohhh, het is een mooie herinnering dat wij 46 jaar geleden jaar geleden ons dagelijks brood kon verdienen om ons ouders te kunnen helpen.
Be blessed.
Reactie 29:

Hennie van Wees, 11-07-2018: De ijsverkoper op de foto was een klein mannetje en ontzettend bruin door de zon, niet echt vriendelijk, en als je als kind vervelend was rond zijn ijskar dan kon je een draai om je oren verwachten. Hij waarschuwde twee keer en dan kreeg je een mep....
Reactie 30:

Rien Vermeulen, 06-08-2018: Ik ben geboren in de Roukensstraat in mei 1933, daarna zijn mijn ouders verhuisd naar de Athlonestraat nr 5, een melkerij Lent huis. Mijn vader werkte daar als chauffeur, zodoende dat we daar zijn komen wonen. Wij woonden recht tegenover de Sweerstraat.
Mijn jeugd heb ik dus doorgebracht in die buurt, waaronder dus ook de van Gentstraat. Heel bekend bij ons was de Hr van Beek, bekend als de smid. Een heel lieve man van wie we vaak carbid kregen om dat in een blik te doen met daar onderin een gaatje gemaakt er in gespuugd en deksel erop en even daarna een klap ven jawelste.
Natuurlijk ken ik Davino ook nog goed, deze fabriek zat naast de Radio centrale. Ik durf niet te vertellen wat we toen allemaal uitgespookt hebben. Ik heb heel veel ijsjes clandestien gegeten, schandalig, dat durf ik nu wel te vertellen!!
Wij kwajongens hadden ook wel eens ruzie met jongens uit de Stenenkruisstraat en dan werd over en weer met stenen gegooid waarbij een keer een steen door de ruit ging van de daar gevestigde kruidenier zodat wij later de politie aan de deur kregen en we ons moesten melden op het politie bureau op de Molenstraat (oud burgergasthuis) waar we een hele middag in een cel zaten, met ongeveer 6 man. Maar niemand wist wie de dader was en we konden toen weer naar huis, wel met een behoorlijke reprimande!
Van dat er bommen waren gevallen op Davino en daarna een grote brand is mij niets bekend, wel dat er een granaat op terecht was gekomen maar dat viel allemaal wel mee. Rob Essers heeft hier helemaal gelijk in.
Ik heb een geweldige tijd doorgebracht daar in de wijk, o.a ook heb ik gezeten op de St. Joseph­school op de Bijleveldsingel met als schoolhoofd de Hr van Dijk, die woonde toen in de Javastraat.
Reactie 31:

Paul Broekman, 06-08-2018: In reactie 27 van Bas Hendriks las ik over de ijsverkopersfamilie Krom in de stad. Bij mij kwamen meteen jeugdherinneringen naar voren. Ja, die familie Krom zat dicht bij ons in de buurt waar ik vandaan kwam. Krom had een ijswinkel om de hoek van de Citroenvlinderstraat tegenover de St. Josephschool aldaar. Die buurt noemden we de Heiweg. Ik heb daar vaak in de jaren zestig ijs gehaald. Hij had lekker zelfgemaakt schepijs. De “oude baas” ging ook nog rond op de ijskar naar de oude kanaalbrug bij Neerbosch of die van Hatert! Met warm weer natuurlijk een strategisch punt om veel toentertijd fietsenden van ijs te voorzien. Zelfs in het dorp Weurt kwam de familie Krom, evenwel in de gedaante van een van zijn zonen. Ene Marianne Krom zat op de Bijleveld bij mijn huidige vrouw in de klas.
Wanneer zij daar verdwenen zijn met hun ijswinkel, dat is mij niet bekend. Ik denk dat de diepvriesijsjes hun de nekslag hebben gegeven, maar zeker weet ik dat niet! En misschien waren er geen opvolgers meer die zich in het ijs wilden storten, een seizoensgebonden produkt.
Reactie 32:

Frans van Laanen, 08-08-2018: Henk Krom was in de oorlog bij het Nijmeegs verzet.
Hij heeft in de jaren 70/80 zondags met zijn ijscowagen op de Westkanaaldijk gestaan, op het einde van de Neerbossche brug. Ik had toen een Bouvier, die was gek op ijs. Zondagsmiddags was het altijd druk. Als hij mijn hond zag dan riep hij tegen al die mensen: "eerst mijn vriend en dan jullie, hij maakt reclame voor mij." Mijn hond kreeg dan een lekker ijsje met slagroom.
Reactie 33:

Henk Pierlo, 10-09-2018: allereerst een reactie op no.27: de ijsman/boer Hendriks is rond de 2e wereldoorlog begonnen op de Nieuwe Nonnendaalseweg ter hoogte van no.90. Zelf woonde hij op 84. Zijn zoon heeft het later overgenomen en is verhuisd naar de Floraweg waar hij ook een snackbar had. Daarna ben ik hem uit het oog verloren.
Reactie 34:

Henk Pierlo, 10-09-2018: reactie op no.31: de fam. Krom was niet alleen bekend om zijn ijs maar zeker in Nijmegen oost om zijn gehaktballen want die kon Hent niet aangesleept krijgen. Als ik visite kreeg werd er steeds gevraagd: "waar komen die lekkere en grote ballen vandaan?" Hent Krom was een begrip op de Daalseweg en omstreken.
Reactie 35:

Dick Kooman, 10-09-2018: Van 1968 tot en met 2007 ben ik ijsgrossier geweest in Zeeland, vanuit Renesse en later vanuit een groter pand in Burgh-Haamstede.
Eerst begonnen als grossier in Ermi- ijs en later kwam daar Davino- ijs voor in de plaats. Ik heb alle ups en downs meegemaakt en zeker de perikelen ten tijde van het grossieren onder de vlag van IJSunie. Na de verzelfstandiging van Davino ging het veel beter en hebben wij in Zeeland zeer veel ijs verkocht. Toen Unilever de eigenaar werd van de Davino IJsfabriek in Wilp was het met het merk Davino na enkele jaren gedaan en gingen wij Ola verkopen.
Om gezondheidsredenen heb ik de groothandel in 2008 verkocht aan Bidvest, thans opererend onder de naam Bidfood.
Reactie 36:

Theo Kluts, 20-10-2019: Ik wel reageren op reactie 5 en 12. Mijn opa was een oud-marineman. Na zijn diensttijd kocht hij twee huizen plus winkel op de Driehuizerweg. Voor mijn oma de winkel. Hijzelf maakte ijs en verkocht dat op de hoek Groenestraat. Hij was niet aangesloten bij Davino.


Op de foto staat mijn opa Jo Kluts met mijn broer, ik denk in 1950.
De ijscokar staat hoek st. Annastraat-Groenewoudseweg bij het oude cwz

Reactie 37:

Brigitte Frenken, 10-04-2020: Ik ben op zoek naar een wat getinte man die ijs verkocht van Davina in Wijchen, mei 1935. Is iemand bekend hoe die heette?
Reactie 38:

Ruud List, 02-05-2020: Kan me nog een slaande ruzie tussen 2 davino-mannen herinneren op de Berg en Dalseweg, zo'n beetje waar het vliegende paard staat, tegenover de boerderij van Cillessen. Denk dat ze in elkaars wijk zaten. Een ouder klein mannetje en een jongere met een roze gezicht en rood haar. Beiden met blauw jasje, broek en petje, schuitjesmodel, denk begin jaren 60.
Reactie 39:

Henk Kobossen, 01-08-2021: Henk Krom was mijn oom en zijn ijs was in Nijmegen wereldberoemd, hij had een keet op de Daalseweg (kerkhof) later op het Kelkensbosch en een ijscozaak in de Citroenvlinderstraat die door fam. omstandigheden is gestopt.
Reactie 40:

Ruud List, 01-08-2021: Henk Krom kwam met de ijswagen ook op de Hengstdalseweg, ik dacht op zondagmiddag. Vanille ijs met slagroom, in een biscuitbeker of wafel.
Overigens was ook de ijssalon van Dinnessen op de van 't Santstraat een begrip.
Reactie 41:

Theo Kuppen, 27-01-2023: Begin jaren 60 kwam ik vaak bij mijn opoe (Besselsen) en kreeg dan vaak een dubbeltje of kwartje en ging dan uiteraard bij Davino een ijsje halen. Regelmatig had mijn opoe een Indische rijsttafel gemaakt en kwamen de kennissen ook uit de Sweersstraat mee-eten met als toetje een ijstaart van Davino.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.