var149

Emaille reclamebord De Pauw

Tijdens graafwerkzaamheden in Maarheze kwam onder een 40 jaar geleden gelegde gasleiding onderstaand emaille reclamebord tevoorschijn. Het bord meet 28 x 47 cm en is vervaardigd door de Langcat fabrieken te Bussum.

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

terug

In diverse bronnen werden de volgende gegevens gevonden:

Adresboek 1928: geen vermelding

Adresboek 1948:
[P]
VERVERIJ EN CHEMISCHE REINIGING DE PAUW Tel. 22931-24907 - Wolfskuilseweg 27-29
[Wolfskuilseweg]
27/29 Stoomv. "De Pauw".

Adresboek 1959:
[blz 67]
Chem. Reinigingsbedr. Ververij "DE PAUW" Houtstr. 51, Tel. 24907, N. Nonnend.weg 68, Tel. 24014, Willemsweg 73, Tel. 21235. Fabr. en kant. Wolfskuilsew. 27-29, Tel. 22930-31

[blz 285]
DE PAUW - Ververij, Chem. Reinigingsbedr. Houtstr. 51, Tel. 24907, N. Nonnend.weg 68, Tel. 24014, Willemsweg 73, Tel. 21235. Fabr. en Kant. Wolfskuilsew. 27-29, Tel. 22930-22931

[blz 356]
Stomerij en Chem. Reinigen "DE PAUW" Houtstr. 51, Tel. 24907, N. Nonnend.weg 68 Tel. 24014, Willemsweg 73, Tel. 21235. Fabr. en kant. Wolfskuilsew. 27-29, Tel. 22930-22931

[blz 389]
Ververij, Chem. Reinigingsbedr. "DE PAUW" Houtstr. 51, Tel. 24907, N. Nonnend.weg 68, Tel. 24014, Willemsweg 73, Tel. 21235. Fabr. en kant. Wolfskuilsew. 27-29, Tel. 22930-22931

In het stratenoverzicht staat verder:
Houtstraat 51 vermeldt "winkel" en "stomerij-ververij" Nieuwe Nonnendaalseweg 68 "Fr. H. v. Heezen"
Willemsweg 73 "W. M. Polkamp" Wolfskuilseweg 27-29 "kantoor-winkel"

Dan weer gezocht onder de namen:
[Heezen] op Nw Nonnendaalseweg 68 wonen een "tekenaar constr.", een "asspuiter", een "decorateur" en een "winkeljuffr.". 
[Polkamp] W.M. op Willemsweg 73 is boekhouder, en verder zijn er Polkamp, J., chem. reiniger, Koningstraat 15 en het bedrijf (natuurlijk,dat klonk al bekend)
POLKAMP
Chemisch Reinigen en Verven Filiaal Koningstraat - Telef. 25590 Fabriek Rijksweg 209 - Malden Telef. 353

Het lijkt dus een bedrijf dat ge(fami)lieerd is aan stomerij Polkamp.

REDTEL beroepen-telefoonboek van 1965 vermeldt:
[Chemische Wasserijen]
28118* Pauw", N.V. "De, Wolfkuilseweg 27-29 24014 Filiaal: Nieuwe Nonnendaalseweg 68

NIJHA adresboek van 1971 noemt:
[chem. wasserijen]
72384 Pauw, N.V. de, Dr. de Blecourtstr. 49

Gouden Gids 1976-77 heeft de naam niet meer, noch een (chemische) wasserij op een van deze adressen.

Reactie 1:

Rob Geurts: Ik kan wel iets vertellen over stomerij de Pauw. Ik heb daar nl. gewerkt als chauffeur en dat moet geweest zijn in 1966.
Dat heb ik twee jaar gedaan. Wij zaten daar met vijf chauffeurs die allemaal een eigen wijk te bestrijken hadden en mijn wijk was Nijmegen-centrum - Nijmegen-oost - Kwakkenberg - Berg en Dal en Beek. De stomerij zelf was gevestigd op de Dr. de Blecourstraat waarvandaan ons werkgebied begon. De toenmalige directeur was een Pool (toen al) en als ik het goed uitspreek was zijn naam Bislowsky.
Wij werkten daar met een klein vast salaris en de rest moest aan provisie bijgesparteld worden, onnodig te vertellen dat het vaak een karig loontje was. Begin van de week was het zaak om in je wijk zoveel mogelijk stoomgoed binnen te halen, dat kon gebeuren door een telefoontje van klanten die waren binnen gekomen en verder iedere week opnieuw je vaste adressen af te lopen of er nog iets te stomen was. Als je dan op maandagmiddag even naar huis ging om te eten kon je aan het thuisfront al ongeveer vertellen of het die week met de verdienste goed of fout zat. Wat een tijd! Tegenwoordig verdienen (krijgen) ze al meer met niets doen.
Gelukkig had ik in mijn wijk het filiaal Houtstraat zitten en als daar b.v. overgordijnen waren gebracht dan werd ik gebeld om ze op mijn naam door te draaien dan had ik weer wat provisie erbij, ook zat in mijn wijk een dependance van de Pauw, nl. op de Berg en Dalseweg bij de fam. Legerstee, daar werd nog al wat gebracht en dat leverde ook wel wat op. De vrijdag en zaterdag werden benut om het stoomgoed weer bij de klanten terug te bezorgen en dan maar hopen dat je overal je centjes kreeg dat was ook nog weleens een probleem. Dan kwam de maandag en begon het hele ritueel weer opnieuw.
Dit heb ik twee jaar volgehouden, toen ben ik als chauffeur gaan werken bij damesmodezaak Maison Swarte alvorens ik in 1971 begon als buschauffeur bij de CVD tot aan mijn vut. Ik kan nog wel vertellen dat stomerij Polkamp niets te maken had met de Pauw want die is nl. overgenomen door de Palthe groep.

Reactie 2:

Theo Wijlemans: Ook ik heb gewerkt bij de Pauw, al was het toen al overgenomen door Palthe. Er was toen ook 'n filiaal in de Bloemerstraat, Expres genaamd. Ook de eigenaar van de stomerij in de in de Betouwstraat was familie van de Familie Bilshowski. Ik had het geluk om bij deze stomerij mijn echtgenote te leren kennen en ben nu al meer dan 35 jaar getrouwd met haar.
leuk he zo'n herinnering

Reactie 3:

Peter Polkamp: Ook ik kan misschien enig licht brengen in het verhaal "De Pauw". Mijn opa heeft de fabriek Polkamp Stomerij opgericht, naar wat ik me kan herinneren was het de eerste en enige ververij in Nijmegen op dat moment. Foto's van een T-Ford met Polkamp stomerij reclame op het dak zijn nog in mijn bezit. De fabriek is gestart in Mook net naast de spoorbrug aldaar. De fabriek aan de Wolfkuilseweg was wat ik me kan herinneren ook in bezit van Polkamp, echter na financiële problemen omstreeks 1948 zijn de fabrieken in "niet Polkamp's" handen terecht gekomen. De winkels van stomerij Polkamp in Nijmegen waren in Koningstraat (gerund door mijn oom en tante) en in de Willemsweg (gerund door mijn ouders). Ik ben nog wel ooit in mijn jeugd in de fabriek in Mook geweest, maar die was toen net gesloten en naar Malden verhuisd. De fabriek bestaat nog links langs de oude weg van Nijmegen naar Mook. De Pauw werd na de financiële problemen toen eigenaar van "Stomerij Polkamp"
Ik weet overigens nog dat er in de Willemsweg op een bepaald moment nog twee winkels waren, een stomerij was van de Pauw en een van Palthe en dat was de concurrent. Omstreeks 1963 werden de winkels van "De Pauw" in de Willemsweg en de Koningstraat overgenomen door Palthe.

Reactie 4:

Cor van den Hoff, Kingston Tasmania Australia: Stoomen en verven bij de Pauw. Eigenaar de heer Bilshovsky (Pool). Tijdens verblijf aan de Wolfskuilseweg was mijn moeder er leidster van de naaikamer voor een paar jaar. Het bedrijf had vele filialen zelfs in 's-Hertogenbosch en omgeving. Ze hadden een group donker blauwe VW bestelwagens voor het eerst kompleet met aanhangwagens voor afleveringen.

Reactie 5:

Marijke van Raaij-van Strien, 26-07-2015: In de oorlogsjaren heeft mijn vader bij Stomerij De Pauw aan de Wolfskuilseweg gewerkt. De directeur, de heer E. Bielschowsky was een Poolse jood en die moest van de Duitsers als arbeider in de fabriek gaan werken.
Mijn vader was bevriend met hem en heeft zijn plaats toen ingenomen als directeur van het bedrijf. Vraag me niet hoe hij dat voor mekaar gekregen heeft, maar hij was niet bang voor onze bezetters.
Na de oorlog is de heer Bielschowsky weer teruggekeerd als directeur.
We hebben na de oorlog heel wat sterke verhalen van mijn vader gehoord!
Hierna heeft hij nog een paar jaar bij Auto Palace gewerkt.
Reactie 6:

Boy van Pelt, 30-07-2015: in het jaar 1962 heeft de hr. Bilschofsky sr. het pand in de In de Betouwstraat 29 betrokken. Hij heeft toen de Baby Wascentrale daar gevestigd. Het principe was gelijk aan de werkwijze van de Pauw. Hier werden door dames in een lelijke eend bestel auto, rose van kleur, de poepluiers opgehaald en schoon terug gebracht. Later heeft zijn zoon Heinz de zaak voortgezet en ook als stomerij in gebruik genomen. Volgens mij is het pand nog steeds in bezit van de Fam. B. Zij hebben dit gekocht van mevr. E.Grotendorst-Veen, die ook eigenaresse was van technisch bureau de Kroon in de Molenstraat.
Reactie 7:

Ad Becude, 30-07-2015: Mijn vader Henk Becude heeft van ± 1956 tot 1967 als bedrijfschef bij “De Pauw” gewerkt aan de Wolfskuilseweg en in de Betouwstraat. Ik herinner mij de blauwe VW busjes ook nog, daar gingen wij mee op vakantie omdat wij nog geen auto hadden.
De namen van “van Strien” en “Geurts” klinken mij bekend in de oren. Ook was er een eigen automonteur “Jan de Groot”, als ik mij niet vergis heeft hij tijdens het zoeken naar een lek in een vlotter van een carburateur verwondingen aan zijn gezicht opgelopen. De namen van “Bielschowsky en zoon Heinz” waren dagelijkse kost in huize Becude evenals de telefoon die bij tij en ontij ging als er weer eens iets was zoek geraakt.
Ook mocht ik vaak mee om de pauwen te voeren die op het terrein/dak zaten of als ze weer eens teveel lawaai maakten.
Voordat mijn vader naar “De Pauw” ging heeft hij als kapper gewerkt, waar? daar ben ik nog steeds niet achter (wie weet dat?). Na “De Pauw” heeft hij aan de Radboud gewerkt tot aan zijn pensioen als amanuensis.
Reactie 8:

Barbara van Mourik, 12-12-2015:
Ververij "de Pauw"
Een Nijmeegse industrie, die met reuzesprongen vooruitgaat is de Ververij en Chem. Reiniging "de Pauw", waarvan de fabriek is gevestigd Wolfkuilseweg 27-29. In de provincie Gelderland, Brabant en Limburg heeft "de Pauw" twaalf eigen filialen en meerdere agentschappen. Door bijzondere omstandigheden in de oorlog gedupeerd heeft dit vooruitstrevend bedrijf na de bevrijding, en speciaal de laatste tijd de achterstand ruimschoots ingehaald.
Op Mariënburg 51 werd enige maanden geleden de winkel, die voor de stadsramp in de Ziekerstraat was gevestigd, weer geopend. In de fabriek elf kwamen grote aanwinsten aan machines, waardoor "de Pauw" met trots haar veren mag tonen.
Een novum voor onze stad en wijde omtrek is de Jarmain Air finisher, 'n Japonnenstrijkmachine, die de dameskleding automatisch weer in de plooi brengt. Dat gebeurt dank zij deze Amerikaanse machine vlug en keurig, zodat een groot aantal cliënten op snelle wijze wordt geholpen.
Onder leiding van de firmanten, de heren E. K. Bielschowsky en H. Heijster heeft "de Pauw" zich tot een belanrijke Nijmeegse industrie ontwikkeld.
(Bron: De Gelderlander 09-05-1947 pagina 2 van 4)
Reactie 9:

Nico Janssen, 03-10-2018: Ook mijn Vader heeft tijdens de oorlogsjaren bij de Pauw gewerkt. Hij moest eigenlijk gedwongen naar Duitsland voor de arbeid-einsatz, maar bij de Pauw werden voor de Duitsers uniformen gewassen en gestoomd en daarvoor mocht mijn vader er blijven werken..
Reactie 10:

Jan Haefkens, 10-02-2021: bij Reactie 4: De VW-busjes die destijds werden aangeschaft door de heer Bielschowsky waren nog maar net op de markt, het ontwerp van die busjes kwam van Ben Pon, de ook nu nog bekende VW-importeur. De enkel-assige aanhangwagentjes waren qua uiterlijk nagenoeg gelijk aan de achterzijde van de VW-busjes. De busjes werden in de bekende blauwe VW-kleur uit die tijd afgeleverd, de aanhangwagentjes werden bij ons thuis in dezelfde blauwe kleur gespoten als de VW-busjes. Ook de belettering "De Pauw - stomen en verven" werd zowel op de busjes als op de aanhangers aangebracht, "De Pauw" in donkerblauwe letters met een rode contourstreep en "stomen en verven" in gewone witte letters. De belettering werd met verf en penseel opgezet, tegenwoordig wordt alles bestickerd. Ik herinner me dat Pa zondagmorgen om 4 uur opstond om letters te zetten op de auto's die de maandag er na weer moesten rijden. In die tijd werkte de heer Nieuwenhuis in de garage bij "De Pauw". Hij is later zelf een garagebedrijf begonnen als BMW-dealer, in de Burchtstraat.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: